(16.40 hodin)

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážený pane poslanče Ondruši, vaše otázka měla několik vrstev, nicméně první z nich se týkala toho, v čem vidím důvody odvolání pana bývalého ředitele Floriana.

Asi mi budete věřit, že já jsem se o odvolání pana ředitele Floriana dozvěděl z novin, a považoval bych za velmi špatný takový systém, kde by ministerský předseda rozhodoval o odvolání krajského policejního ředitele. Takže jsem si vyžádal podklady, které mi byly zaslány z Ministerstva vnitra, a s těmito podklady včetně přiložených dokumentů, které vám mohu okamžitě předat, vás rád seznámím.

Konstatuji tedy, že 13. ledna 1999 se v Praze konala porada policejního prezidenta plukovníka JUDr. Jiřího Koláře s řediteli Policie České republiky, správ krajů a Správy hlavního města Prahy. Policejní prezident, což je jeho svaté právo, na této poradě vyhlásil své opatření, které směřuje k tomu, aby policisté zařazení ve funkcích, kde pobírají příplatek za vedení a vznikne jim nárok na přiznání starobního důchodu, setrvali ve své funkci nejdéle do konce kalendářního roku, ve kterém jim jinak nárok na starobní důchod vznikl. U rehabilitovaných policistů pak ještě o rok déle. Dále uvedl, že takto bude postupovat ve vztahu k policistům, kteří jsou v jeho personální pravomoci. Současně doporučil zvážit uplatňovat tento postup i ze strany ostatních služebních funkcionářů s personální pravomocí. Mohu vám nabídnout, budete-li si přát, přesné znění tohoto zápisu.

Jinými slovy, důkaz je, že toto opatření se netýkalo konkrétní, individuální osoby, že to bylo vyhlášení principu, o němž můžeme diskutovat a které je v nepochybné pravomoci policejního prezidenta, a že se týkalo jakékoli třídy osob vyznačujících se určitými, v tomto případě především věkovými, charakteristikami. Když jsem se zeptal, jaké důvody k tomuto opatření vedly, bylo mi sděleno, že je to proces generační obměny policie, protože 63 policistů je ve služebním poměru 10 let a méně, a v zájmu zajištění kontinuálního procesu je i obměna ve sféře řídícího aparátu. Přitom mohu konstatovat, že dnes již jsou prakticky naplněny početní stavy v rámci policie, takže je zajištěn plný stav policistů, dokonce po onom 17procentním zvýšení tarifních mezd. Jiní policejní ředitelé v mém volebním kraji, na

Ostravsku říkali, že poprvé si mohou z nových adeptů vybírat, což nikdy předtím nebylo, a je to tak jistě dobře, a z toho vyplývá, že když už je plný stav policistů a vy vlastně umožníte jisté přesluhování nad důchodový věk, tak to znamená zastavení vertikální mobility, tzn. ale i zastavení výběru a přílivu nových příslušníků policie. Ostatně, něco podobného - promiňte mi drobnou odbočku - je nebo alespoň donedávna bylo v naší armádě, ve které jsme měli 2 500 poručíků, ale 7 000 podplukovníků. To je také případ, kdy se vám nahoře na té špičce hromadí určité služebně starší kádry.

Naprosto ovšem s vámi souhlasím, že by to nemělo znamenat nevyužití lidí s určitou životní zkušeností ve službách policie. Opatření, které jsem teď zmínil, se týká dohromady 230 lidí, nikoli plukovníka Floriana, ale 230 osob, a těmto osobám, včetně plukovníka Floriana, bylo nabídnuto, aby pracovaly u policie, nikoli však v řídící funkci, za kterou by braly onen citovaný příplatek.

Plukovník Florian byl osobně o tomto opatření informován již v lednu - dnes máme tuším květen - na zmíněné poradě u policejního prezidenta, což mohu doložit prezenční listinou, kde je uveden, a samozřejmě že byl přítomen i na následujících poradách, kde se tyto a další záležitosti diskutovaly. 18. února tohoto roku se sešel policejní prezident s plukovníkem Florianem a nabídl mu další působení v policii a využití jeho zkušeností z policejní práce mimo řídicí funkce. To je v podstatě něco, čemu se na Západě říká senior advisor, člověk, který již není ve funkci přímo manažerské, přímo výkonné, ale je ve funkci poradní. A myslím si, že toto využití by u zkušených policistů mělo být bezesporu zajištěno.

Další vzájemné jednání, další nabídka proběhla 19. dubna 1999 a všechny tyto nabídky pan ředitel Florian odmítl. A teprve 30. dubna dostal na základě tohoto odmítnutí rozhodnutí policejního prezidenta ve věcech služebního poměru č. 93, kterým byl podle ustanovení § 106 odst. 2 zákonem č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků policie, ve znění pozdějších předpisů, dnem 30. 6. tohoto roku propuštěn ze služebního poměru.

Jinak myslím, že uznáte, že výkonnost jakéhokoli útvaru, při vší úctě k jeho vedoucímu, by měla být pověřována více osobnostmi než pouze jednou osobou. Ale v každém případě jsem považoval za nezbytné uvést, tedy především vyžádat si a následně uvést tato fakta.

Druhé vaše tvrzení je nebezpečnější. Kdyby bylo pravdivé, považoval bych, právě proto, že se jedná o politickou stranu, jíž jsem členem a dokonce i předsedou, za velmi nebezpečné, kdyby došlo k tomu, že by politická strana obsazovala ať už místo policejního ředitele, přednosty okresního úřadu, nebo jakoukoli jinou významnou funkci bez výběrového řízení a pouze proto, že někdo nosí v kapse tu či onu stranickou legitimaci. Vyžádal jsem si proto v souvislosti s touto záležitostí, shodou okolností od poslance Miloslava Kučery st., který je místopředsedou regionálního výkonného výboru sociální demokracie pro východní Čechy pověřeným stykem s médii, stanovisko tohoto předsednictva, které konstatuje, "že se nikdy personální ani jinou problematikou policie ve východních Čechách nezabýval, žádná usnesení nepřijímal a jeho členové nekontaktovali ani pana ředitele Floriana, ani nikoho z vedení ČSSD či Ministerstva vnitra".

Závěrem mohu konstatovat, že nelze vyloučit, že se jakýsi okresní tajemník ve svatém nadšení, že mluví do mikrofonu novinářům, dopustil nepřesné nebo nesprávné formulace. Nicméně, pane poslanče, v zájmu objektivity uznejme, že v každé politické straně, žádnou nevyjímaje, se občas může vyskytnout i nějaký přitroublý funkcionář, i když nepochybuji o tom, že 95 % funkcionářů obou našich politických stran vyniká nadprůměrnou inteligencí.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády České republiky Miloši Zemanovi. Nyní pan poslanec Ondruš přednese doplňující otázku, poté bude poslední reakce předsedy vlády, protože čas určený na interpelace k předsedovi vlády se pomalu chýlí k závěru.

Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP