(16.50 hodin)

Poslanec František Ondruš: Děkuji, pokusím se být velmi stručný. Děkuji panu premiérovi za obsáhlou odpověď, ale přesto bych rád upozornil na jeden aspekt mých otázek. Pokládáte za dostatečný důvod pro odvolání pouze věk? Je nepochybné, že odvolaný dr. Florian byl nesmírně schopný policista.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Ondrušovi. Nyní bude opět hovořit předseda vlády České republiky Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Já jsem na to již do jisté míry odpověděl, pane poslanče. Řekl jsem, že bez ohledu na věk je důležité, co ten člověk umí, co dělá, co zná, a že bych považoval za nešťastné, kdyby člověk s rozsáhlými policejními zkušenostmi z aparátu policie odešel. Něco jiného je právě výkon bezprostředně řídicí, to znamená manažerské funkce.

Simulujme si aspoň na chvíli, co by se stalo, kdyby se uplatnilo vaše pravidlo na těch 230 krajských a okresních policejních ředitelů. Znamenalo by to, že by se - jak už jsem řekl - při dnešním plném stavu policie prakticky zastavila vertikální mobilita. To znamená, že by mladší a talentovaní policisté, kteří již rovněž mají prokazatelné výsledky v této oblasti, neměli po řadu let šance nějaké takové místo zaujmout, což bych považoval za chybu. Takže opakuji - ano, domnívám se, že stejně tak jako já se těším na penzi, je dobré, jestliže lidé, kteří chtějí pracovat, mohou u policie dále pracovat, a nechtějí-li, mohou odejít do penze pro dosažení důchodového věku. Od toho tady také důchodový věk je. Bylo by ale správné využít jejich odborných zkušeností v té instituci, kde dříve působili.

Právě proto jsem si, pane poslanče, zvlášť pečlivě ověřoval, zda tato nabídka byla panu Florianovi učiněna. Konstatoval jsem, že mu byla učiněna dokonce dvakrát. Uvedl jsem vám přesná data setkání, kdy mu tuto nabídku policejní prezident učinil. Konstatuji, že byla panem Florianem dobrovolně odmítnuta - já bych řekl bohužel - a pokud tento policista pak neunesl jisté osobní zklamání, musím s lítostí konstatovat, že se dopustil nepravdivých tvrzení, když tvrdil, že za jeho odvoláním je jakýsi politický záměr. Konstatuji, že tomu tak, jak jsem si ověřil, naštěstí opravdu nebylo.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády České republiky Miloši Zemanovi.

Tímto končím část ústních interpelací směřujících na předsedu vlády. V 17.00 hodin budeme pokračovat interpelacemi na členy vlády.

 

(Schůze přerušena v 16.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP