(11.50 hodin)

(pokračuje I. Svoboda)

Rovněž tak bych chtěl naprosto odmítnout účelová prohlášení o zastavení privatizace, protože to prostě není pravda, a upozornit na to, že tato vláda již rozhodla i o tom, že bude privatizovat energetické sítě a další prvky energetické soustavy.

To jen závěrem k tomu, aby bylo zjevné, že není pravdou to, co se říká, že tato vláda nic nedělá. Naopak dělá a samozřejmě každý z přítomných má plné právo přijít s vlastní iniciativou a ukázat svou iniciativu, třeba legislativní, jak on si osobně představuje řešení problému. Ale uvítal bych, kdyby předtím řekl nebo řekli, jaké jsou jejich fiskální záměry ve střednědobém horizontu a kam chtějí jít. Jinak opravdu je velké riziko, že výsledky tohoto jednání se omezí na plácnutí do vody, jehož kruhy se budou rozplývat ještě tento den. A to si myslím, že si toto téma nezaslouží.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Svobodovi. Nyní udílím slovo zpravodaji panu poslanci Pilipovi.

 

Poslanec Ivan Pilip: Vážená paní předsedající, své vystoupení bych rozdělil do dvou částí. Jednou je objektivní zhodnocení rozpravy a druhá je shrnutí návrhů, které tady padly.

Pokud jde o rozpravu, musím říci, že proběhla z větší části korektně, a že i když tady zaznívaly velmi tvrdé kritiky ekonomické politiky ať už této vlády, nebo bývalé vlády, nevybočovaly z jisté kultury politické rozpravy.

Musím říci, že mám dojem, že vystoupení pana poslance Šuláka se tomuto trendu poněkud vymykalo. Stejně tak vystoupení pana poslance Škromacha, které ovšem hodnotím shovívavě, protože chápu, že stav ducha každého z nás musí ovlivnit příprava profesionálním aparátem Revolučního odborového hnutí. (Potlesk zprava.)

Většina ostatních vystoupení, jakkoliv tvrdých, směřovala k podstatě věci a zaznělo v nich pět návrhů. Rád bych je tady stručně shrnul a přečetl. Pokud je vezmu v pořadí, jak byly předkládány - omlouvám se, pokud bych je omylem přehodil, ale tak jak je mám zapsány, jsou následující:

Jednak to byl můj návrh, který zněl:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby do šesti týdnů připravila a předložila Poslanecké sněmovně takové návrhy změn vybraných zákonů, které povedou k zastavení nárůstu mandatorních výdajů a k poklesu jejich podílu na hrubém domácím produktu."

Pouze krátce musím říci, že tím je míněna nikoliv kompletní inventura zákonů, ale předložení jedné, dvou, tří klíčových nebo dílčích změn, které by vedly alespoň ke změně těch nejsilnějších trendů.

Další návrh byl návrh pana poslance Kalouska, který zní takto:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby

1. v objemu předpokládaného propadu příjmů státního rozpočtu vázala jeho výdaje tak, aby bylo dodrženo saldo stanovené zákonem o státním rozpočtu na rok 1999;

2. upravenou strukturu výdajů předložila Poslanecké sněmovně do 15. června t.r."

Další návrh je od pana poslance Recmana. Třetí návrh zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu České republiky, aby provedla analýzu možností racionalizace příjmů a výdajů státního rozpočtu a po projednání ve vládě je předložila Poslanecké sněmovně v termínu do 29. června t.r."

Návrh čtvrtý, návrh pana poslance Kühnla:

"Poslanecká sněmovna

1. konstatuje, že vláda opakovaně nepravdivě informovala veřejnost a parlament o východiscích státního rozpočtu,

2. vyzývá vládu, aby v budoucnosti předkládala Poslanecké sněmovně pravdivé informace o státním rozpočtu."

Usnesení páté, řeknu je volně, ale myslím, že podstata věci návrhu pana poslance Sobotky byla, že:

"Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu ministra financí."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane zpravodaji. Chtěla bych se vás zeptat, zda mohu vyjít z představy, že tyto jednotlivé návrhy se vzájemně nevylučují, a tudíž můžeme hlasovat postupně, tak jak byly předneseny.

Předseda klubu ODS má slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych požádat před hlasováním o přestávku na poradu klubu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Jak dlouho, pane předsedo?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Myslím, že by bylo možné ji spojit s polední přestávkou. Ponechal bych na vašem odhadu běžnou délku polední přestávky.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře. Můžeme to udělat. Dnes jsem se chystala vyhlásit kratší polední přestávku zhruba v délce jedné hodiny. Vzhledem k tomu, že je zde žádost na jednání klubu, myslím, že bychom se mohli sejít ve 13.30 hodin.

Na základě dohody, která vznikla v úterý na jednání grémia u předsedy sněmovny v tuto chvíli z pověření předsedy sněmovny svolávám grémium do pracovny předsedy teď hned.

 

(Schůze přerušena v 11.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP