(14.40 hodin)

(pokračuje Tlustý)

Rozpočtový výbor tento tisk projednal, přestože v době tohoto jednání neměl k dispozici návrh vyhlášky Ministerstva financí, ke které je Ministerstvo financí zmocněno § 3 odstavec 5 tohoto návrhu zákona. Toto zmocnění umožňuje v podstatě Ministerstvu financí, aby vyhláškou upravilo minimální a maximální sazby tohoto druhu pojištění. Rozpočtový výbor projednal tento návrh bez znalosti této vyhlášky, protože kdyby čekal na oficiální návrh této vyhlášky, pravděpodobně by způsobil nemožnost nabytí účinnosti tohoto zákona od 1. ledna příštího roku, což je všeobecně toužebně očekávané datum nabytí účinnosti.

Na vyžádání poslanců rozpočtového výboru byl návrh této vyhlášky v pracovní podobě dán k dispozici Ministerstvem financí členům rozpočtového výboru včera. Obsah této vyhlášky - a musím konstatovat pro každého, kdo se s ní již seznámil - je překvapením. Protože jednací řád v § 86 odstavec 4 říká, že návrh takového předpisu předloží navrhovatel vždy, má-li nabýt účinnosti současně se zákonem - míní se nejen vždy, ale i všem poslancům sněmovny - jako zpravodaj si dovolím doporučit tento postup. Zahájit po obecné rozpravě rozpravu podrobnou, poté ji přerušit do okamžiku, kdy budou všem členům Poslanecké sněmovny zpřístupněny oficiální verze návrhu této vyhlášky. Poté by mohla být dokončena podrobná rozprava. Tento postup doporučuji proto, že předpokládám, že ve chvíli, kdy se členové sněmovny seznámí s touto vyhláškou, budou cítit potřebu předkládat pozměňovací návrhy, které se budou týkat příslušného zmocnění, případně příslušné úpravy výše minimálních a maximálních sazeb. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Tlustému. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu, do které mám zatím přihlášeného pana poslance Milana Urbana, který je zároveň přihlášen i do podrobné rozpravy, takže nevím, jestli chce vystoupit v tuto chvíli, nebo až v podrobné rozpravě. Nikoli. Druhý písemně přihlášený je kolega Šafařík, ale do podrobné rozpravy. Vidím zvednutou ruku do obecné rozpravy pana poslance Jičínského. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážené shromáždění, pan zpravodaj řekl, že všichni toužebně očekávají 1. leden jako datum účinnosti tohoto zákona. Dovoluji si pochybovat, že by všichni skutečně toužebně si to přáli, protože fakt, že bude nutno, aby bylo uzavřeno kolem 6 milionů pojistných smluv, je fakt, který podle mého soudu našim občanům příliš velkou radost neudělá, protože až dosud bylo vyřizování této problematiky velmi jednoduchou záležitostí. Dostali jste složenku, zaplatili jste ji a tím to bylo vyřízeno. Vaše pojištění z provozu motorového vozidla bylo dáno, oběti provozu motorového vozidla byly zajištěny.

Říkám to proto, že ne všude tržní ekonomika sama o sobě působí pozitivně. I Václav Klaus ve své poslední knize píše, že zde nejde o nic jiného než o 6 miliard korun. Chci říci, že toto není normální pojištění, to je pojištění veřejné, protože toto pojištění se neuzavírá především v zájmu těch, kdo jsou provozovateli motorových vozidel, ale uzavírá se především v zájmu těch, kdo jsou obětí provozu motorových vozidel, kdo nesou na sobě ať už materiální, nebo zdravotní škody způsobené provozem motorových vozidel. Proto je to zvláštní instituce veřejnoprávní povahy.

Vláda předložila tento návrh proto, že proces změny zákonného pojištění v povinné smluvní pojištění začal již dříve. Je to iniciativa, která byla ohlašována v minulosti. Některé zahraniční pojišťovny, když sem vstupovaly, také hovořily o tom, že sem jdou proto, aby se účastnily právě na tomto pojištění. Takto o tom mluvil i předchozí ministr financí Kočárník.

Upozorňuji na to proto, že se v této souvislosti některé výhody toho, že tu bude konkurence, podle mého soudu přeceňují. Samozřejmě abstraktně lze určité věci tvrdit, osobně si vůbec nejsem jist, že se výhody této konkurence v této oblasti právě takto projeví. Mám osobně pochybnosti a myslím si opak.

Sama skutečnost, že tu bude více pojišťoven, povede nutně ke zvýšení režijních nákladů. Už teď se pojišťovny přetahují, získávají z České pojišťovny ty, kdo prováděli nábor pojištění, získávají likvidátory, přeplácejí je. V tomto směru nutně dojde ke zvýšení režijních nákladů na toto pojištění.

Osobně si myslím, že i skutečnost, že tu bude více pojišťoven, nebude znamenat pro oběti pojištění zjednodušený proces vyřizování jejich nároků z pojistných událostí a že to bude znamenat komplikaci. Říkám to ne proto, že bych chtěl tento proces, který došel tak daleko, že se zastavit nedá, zabrzdit. Proto nebudu dávat žádné návrhy, pokud jde o přijetí tohoto zákona, jenom upozorňuji na to, že si nemyslím, že nám občané, až se přiblíží konec roku, až velmi jednoduchý systém uzavírání zákonného pojištění se změní v povinnost uzavírat smlouvy, za to budou vděční. Nemyslím si, že budou vděčni za to, že se toto pojištění bude zvyšovat. Předpokládám, že tu dojde po určitou dobu k omezení možnosti zvyšování těch sazeb, které až dosud jsme platili v rámci zákonného pojištění. Zkušenosti ze zemí, které na toto pojištění přešly - jako je Maďarsko a Polsko - svědčí, že se tam pojištění zvýšilo několikanásobně. V tomto směru skutečně musíme ustanovit některé právní limity, aby k takovýmto neodůvodněným nárůstům nedocházelo.

Zejména upozorňuji na to, že by bylo neodpovědné, kdybychom s přijímáním tohoto zákona vyvolávali v občanech naděje, že se jejich současná situace v tomto ohledu podstatně zlepší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Kdo se dále hlásí do obecné rozpravy? Prosím, pan kolega Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, můj předřečník pan kolega Jičínský mi mluvil naprosto z duše. Protože jsem dostal návrh pracovní verze vyhlášky také na poslední chvíli a přestože v prvním čtení jsem podporoval, aby tento zákon prošel do dalšího čtení, navrhuji v této fázi a s ohledem na to, co je v této vyhlášce uvedeno, s ohledem na to, že hrozby, jak je přednášel pan poslanec Jičínský, jsou poměrně silné, aby sněmovna tento návrh ve druhém čtení zamítla.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Hlásí se někdo dále do obecné rozpravy? Pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Pane předsedající, dámy a pánové, také jsem viděl vyhlášku. Skutečně pan kolega Jičínský nemá pravdu, protože ve vyhlášce jsou minimální ceny stanoveny ještě o 50 % nad současnými cenami. Nicméně nepřipojil bych se teď k zamítnutí tohoto zákona, protože na druhou stranu nevidím důvod, proč by monopol na toto pojištění, které navíc už je dva roky ziskové, měla mít jedna soukromá pojišťovna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP