(16.30 hodin)

(pokračuje Svobodová)

Stát by měl zůstat správcem majetku, který by měl být dán plně do užívání sdružením dětí a mládeže. Vzhledem k tomu, že Fond dětí a mládeže neplní základní funkci, pro kterou byl zřízen, nevyužívá svěřený státní majetek k podpoře činnosti dětí a mládeže, neplní řádně svou úlohu správce tohoto majetku, a vzhledem k tomu, že rozpočet i program na rok 1999 je pokračováním tohoto trendu, klub KSČM nepodpoří ani rozpočet Fondu na rok 1999, ani program činnosti Fondu na rok 1999.

Domnívám se, že Poslanecká sněmovna jako zřizovatel Fondu dětí a mládeže by neměla odsouvat tento problém na okraj svého zájmu tak, jako tomu bylo v minulých letech, a měla by zvážit další existenci Fondu dětí a mládeže, který nečinně přihlíží k dalšímu tunelování majetku bývalého SSM, který by měl sloužit 200 tisícům dětí organizovaných v různých dětských a mládežnických sdruženích, ale i dalším statisícům neorganizovaných dětí v jejich volnočasových aktivitách.

Podávám proto návrh na zamítnutí rozpočtu Fondu dětí a mládeže na rok 1999. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji paní kolegyni Svobodové. Její přihlášku vnímám jako přihlášku k dalšímu bodu minimálně pro podání onoho návrhu.

Je otevřena rozprava, táži se, zda se do ní ještě někdo hlásí. Vidím pana kolegu Plevu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, s vaším dovolením a vaším prostřednictvím bych upozornil paní kolegyni Svobodovou, že rozdíl mezi účetní a tržní hodnotou je značný.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Rozprava probíhá, nikdo se do ní nehlásí, rozpravu uzavírám.

V tuto chvíli bychom měli hlasovat o návrhu, tak jak jej přednesla paní kolegyně Svobodová, což je návrh na zamítnutí. Potom budeme hlasovat o návrhu, jak ho uvedl zpravodaj výboru. Požádám ho, aby ho ještě zrekapituloval.

Je zde žádost o odhlášení, odhlašuji vás. V hlasování číslo 66 rozhodneme o návrhu paní kolegyně Svobodové na zamítnutí. Požádal bych zpravodaje výboru, aby řekl stanovisko výboru k návrhu na zamítnutí.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane předsedající, ještě než řeknu toto stanovisko, mohu-li využít svého práva zpravodaje, chtěl bych říci, že s drtivou většinou argumentů, které tady přednesla paní poslankyně Svobodová, je třeba souhlasit. Problém je pouze v tom, že se tyto argumenty vztahují po mém soudu převážně k účetní uzávěrce, kterou teď neprojednáváme, protože tu náš výbor vrátil Fondu dětí a mládeže a dozorčí radě k projednání. Projednáváme rozpočet na rok 1999, a má-li Fond fungovat, měl by mít nějaký rozpočet. Z tohoto důvodu mé stanovisko k tomuto projednávanému bodu je rozpočet přijmout. Nesouhlasím se stanoviskem paní poslankyně Svobodové.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 66 k návrhu na zamítnutí předloženého tisku.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 66 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování končím.

Z přítomných 128 poslankyň a poslanců pro je 42, proti 68. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o původním návrhu. Prosím pana zpravodaje, aby ho ještě jednou přednesl.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Máme původní návrh a k tomu doprovodné usnesení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Požádám o přednesení původního návrhu, a potom budeme hlasovat o doprovodném usnesení.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Původní návrh zní: "Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Fondu dětí a mládeže na rok 1999."

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 67. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 67 končí. Z přítomných 128 poslankyň a poslanců je pro 85, proti 27, návrh byl přijat.

 

Prosím o přednesení doprovodného usnesení.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Doprovodné usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby projednala komplexní vypořádání majetku Fondu dětí a mládeže s tím, že bude vyčleněna kategorie majetku, který je připraven k převodu na občanská sdružení, a to tak, aby převody mohly být provedeny do konce prvního pololetí 1999."

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Návrh jste slyšeli. Zahajuji hlasování pořadové číslo 68, ve kterém o něm rozhodneme. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Toto hlasování končí.

Z přítomných 128 poslankyň a poslanců pro je 116, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Přijali jsme jak návrh rozpočtu, tak návrh doprovodného usnesení. Končím tím projednávání bodu č. 30. Děkuji zpravodaji kolegovi Kučerovi.

 

Přecházíme k bodu 31. Aby nevznikaly problémy, nechám hlasovat, že se tomuto bodu budeme věnovat.

Kdo je pro návrh, abychom projednali program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1999, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 69 končí. Z přítomných 126 poslankyň a poslanců pro bylo 79, proti 8. Návrh byl přijat.

 

31.
Program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1999
/sněmovní tisk 76/

 

Návrh programu jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 76. Na návrh organizačního výboru tento sněmovní tisk projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 76/1.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu paní poslankyně Michaela Šojdrová a informovala nás o jednání výboru a přednesla také návrh usnesení. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, vážené kolegyně poslankyně a vážení kolegové poslanci, výbor Fondu dětí a mládeže nám předložil v listopadu 1998 program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1999. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu tento program projednal 20. ledna 1999 a přijal následující usnesení:

"Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně vzít program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1999 na vědomí."

Dovolte, abych vás stručně seznámila s tím, co bude hlavní náplní činnosti fondu. Bude to postupná realizace převodu nemovitého majetku schváleného vládou. Předpokládá se založení obecně prospěšné společnosti pro provoz mládežnických ubytoven a založení nadace k podpoře činností dětí a mládežnických organizací. Fond se musí vypořádat s majetkem vloženým do obchodních společností jejich privatizací. Celá tato činnost směřuje k jedinému - ukončit činnost Fondu dětí a mládeže. Znamená to veškerý majetek finančně zhodnotit nebo dát plně do služeb dětských a mládežnických organizací.

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a podvýbor pro mládež se činností fondu zabývá a zejména dbá na to, aby veškerá rozhodnutí byla konána ve shodě se zastřešujícími organizacemi, kterými je Česká rada dětí a mládeže a Kruh.

Od doby, kdy výbor program činnosti Fondu dětí a mládeže projednával, fond tento program začal naplňovat. Doporučuji vám, abyste přijali návrh na usnesení, kterým Poslanecká sněmovna bere program činnosti Fondu dětí a mládeže na vědomí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji paní kolegyni Šojdrové. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Uzavírám ji.

Otevírám rozpravu podrobnou, ve které žádám paní kolegyni Svobodovou, aby vystoupila, neboť je písemně přihlášena.

 

Poslankyně Alena Svobodová: Vážené kolegyně a kolegové, nebudu hovořit, protože jsem ve svém vystoupení hovořila k oběma materiálům, jak k rozpočtu, tak k programu. Protože je nerozlučně spjato to, co předpokládá Fond dětí a mládeže v programu, s jeho rozpočtem, dávám opět návrh na zamítnutí programu Fondu dětí a mládeže na rok 1999.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Dále je v podrobné rozpravě přihlášen pan poslanec Jiří Hofman.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP