(10.00 hodin)

(pokračuje V. Vymětal)

Třetí poznámka. Jsem jednak členem výboru pro veřejnou správu a stálého výboru Evropského parlamentu a českého parlamentu pro přidružení. Je sice pravda, že se tvrdí, že se řečník nemá dovolávat autorit, že to není dobrý argument, ale obávám se, že regionální politika v Evropské unii je jednou z nejdůležitějších a zkušenosti, které nám předávají, jsou jedny z nejzávažnějších. Proto když nám naši vyjednavači, kteří se vrátili z Bruselu, říkají, že komisaři Evropské komise a vůbec struktury Evropské unie se ptají, jakým způsobem bude zajištěna spolupráce mezi celky NUTS 2, NUTS 3, a oni nemají dnes ráno odpověď, když nad počtem současně platných 14 celků zvedají obočí, že to asi bude mít nějakou váhu, že to má platnost. Oni nám své zkušenosti nevnucují, jenom nám je nabízejí, protože tyto problematiky v mnoha členských zemích EU se už projednávaly.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vymětalovi, slovo má paní poslankyně Miroslava Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře školství, vážené kolegyně a vážení kolegové, myslím že všichni, kteří zde jsme, se shodneme na tom, že úkol, který před námi je, tj. rozhodnout, jakou podobu bude mít správa naší země, je úkolem zcela zásadním. Z toho důvodu, aniž bych chtěla vzbuzovat zde nějaké emoce a snažila se být věcná, jenom z toho důvodu mě velmi mrzí, že při projednávání tohoto bodu není právě zastoupen pan ministr místního rozvoje nebo pan ministr vnitra. Myslím, že to je klíčová otázka, a z jejich strany to vnímám jako podcenění dnešního jednání tím spíše, že to je skupina navrhovatelů, kteří jsou ze strany sociálně demokratické a kteří jsou v této věci v rozporu se svou vládou. Část poslanců něco navrhuje a vláda sociální demokracie toto nepodporuje. Z hlediska občanů naší země to není dobrý signál, protože nemohou vědět, co skutečně tato vláda chce a jakými prostředky to chce dosáhnout, jestliže za ní její poslanci nestojí.

Máme se bavit o tom, zda je lépe 14 členů, nebo 8 nebo 9. Ale nebavíme se o tom, jaký úkol tyto celky budou řešit. Pouze na váze a velikosti tohoto úkolu můžeme rozhodovat o tom, zda bude vhodné, aby celků bylo více nebo méně. Z tohoto pohledu vidím tento návrh za iracionální, neboť neřeší podstatu věci.

Druhý bod, který musím zmínit, je to, že máme předložený až do parlamentu návrh na volby do těchto orgánů. Souvisí to s tím, co jsem řekla předtím. Neznáme úkol, který bude řešen, nevíme tudíž, jaké území by měl pokrývat tento úkol, ale zároveň už chceme pověřit lidi, kteří by s neznámým úkolem měli vstoupit do voleb, a my nevíme, které lidi zvolit, jestliže neznáme úkol, který mají řešit.

Otázka, která zde zazněla a myslím, že je legitimní a patří do této diskuse, je to, zda tyto celky budou sloužit více občanům, nebo nebudou. Zazněla zde poznámka, že jim budou sloužit pouze v případě, když selže okresní rozhodování, a teprve v této chvíli pojedou občané řešit svůj spor na krajský institut. Myslím, že součástí úvah o tom, jak bude vypadat správa naší země, je také rušení okresů. Ani v tomto bodě - obávám se - nemáme jasno.

Odkaz na požadavky unie, který zaznívá velmi silně a velmi často, je odkazem zčásti falešným, protože podle informace, kterou mám, existuje země, která je součástí EU - je to Portugalsko - a ta nemá žádnou takovouto strukturu, o kterou nyní usilujeme, a přesto nemá problém s tím, být příjemcem fondů Evropské unie.

O tom, zda se úředníci zakopou v Praze nebo někde jinde. Jsem přesvědčena, že v této zemi a v každé jiné zemi je množina úředníků, která se zkrátka někde zakope. Ale je naším úkolem, aby to byla množina co nejmenší a abychom jim nedali falešný prostor. Jestliže statistický úřad přepočítává nyní sto let zpět údaje, které by měly charakterizovat rozvoj a současnou situaci budoucích VÚSC, mělo to být přesně to, co se mělo odehrát předem. Předem jsme měli znát tyto propočty, měl to být ten základní podklad, od kterého se měly odvíjet všechny naše další diskuse. Obávám se, že v tuto chvíli nejsme schopni solidně rozhodovat. Je to tolik otevřených otázek, které nenašly vyargumentovanou odpověď, včetně toho, co musím připomenout, a toho, že ODS bývá označována jako nepřítel řešení nějaké rozumnější správy věcí veřejných. Chci dokázat, že otázek otevřených je tolik, že si myslím, že každý zodpovědný politik toto musí vnímat a musí chtít se dobrat podstaty věci, a ne řešit pouze na základě prvního chybného kroku. Myslím, že tím bylo stanovení tohoto počtu, který nemá žádnou racionální úvahu, na základě tohoto chybného kroku odvíjet kroky další. Nemohou být jiné než chybné.

Pokud se bavíme - to je zásadní a tím bych ráda chtěla skončit - o vůli občanů, tedy domnívám se, že každý z vás má silnou informaci o tom, že občané žádné krajské zřízení nepotřebují a hlavně je nepostrádají. Nemám silné informace o tom, že by občané vyžadovali další strukturu, že by ji potřebovali. Jestliže se nyní rozhodují o tom, zda chtějí patřit pod jeden nebo pod druhý celek, potom je to teprve na základě toho, že už řeší jakoby v druhé řadě to, co se jich má týkat. Primárně žádnou další strukturu nechtějí, sekundárně postaveni před tento problém se rozhodují, co z většího zla pro ně bude zlem menším. Myslím, že naším úkolem je přihlédnout k tomu, co naši občané chtějí a potřebují.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní zde mám dvě faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Koudelka, potom pan poslanec Vojtěch Vymětal.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Musím technicky reagovat na to, co tady teď zaznělo. Jako by existoval určitý rozpor mezi poslanci a vládou sociální demokracie, jako by existovalo pochybení sociálně demokratického ministra vnitra, že zde není. Musím zodpovědně říci, že tato kritika sociálně demokratického ministra vnitra je nepřípadná zvláště od poslankyně ODS. Pan ministr vnitra tady byl včera celý den a chtěl vystoupit při projednávání tohoto bodu. Tento bod byl přeložen na dnešek proto, že zpravodaj, člen ODS, se na poslední chvíli nedostavil, a přeložení na dnešní schůzi navrhl místopředseda ODS, přičemž to sdělil mně bezprostředně před hlasováním. Podle mne byl informován o tom, že ministr vnitra se musí dnes zúčastnit pětistranného jednání ministrů vnitra v Židlochovicích. Samozřejmě i pro mne by bylo žádoucí, aby zde ministr vnitra byl přítomen, ale nemohu ho kritizovat za to, že byl připraven projednávat tento bod podle plánu, a nemohu ho kritizovat za to, že odjel dnes, když vystupuje jako hostitel, na jednání dalších ministrů vnitra.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Další faktická poznámka pan poslanec Vojtěch Vymětal.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, možná jsem trochu emotivně reagoval, ale nezbývá mně nic jiného, musím reagovat na svého předřečníka, paní kolegyni Němcovou. Vzhledem k tomu, že onen zákon o vyšších územně správních celcích má datum svého schválení rok 1997, já s ním plně souhlasím, že ustavení celků by jakási racionální úvaha podložená statistickými údaji měla předcházet, ale vzhledem k tomu, že zákon byl schválen v roce 1997, tedy za doby, kdy ve vládě byla ODS se svým předsedou panem Klausem, divím se, když zástupkyně této strany tuto věc tady kritizuje, měli možnost racionální úvahu udělat, měli možnost podložit počty krajů, jak by měly fungovat, přesto to neudělali.

****




Přihlásit/registrovat se do ISP