(15.10 hodin)

(pokračuje Václavek)

3. přikazuje k projednání kapitoly a okruhy vládního návrhu státního rozpočtu České republiky takto - budu číst u většiny kapitol pouze čísla, abych to poněkud zrychlil, tisk máme všichni k dispozici:

ústavně-právní výbor - kapitola 336, část správní, kapitola 358

rozpočtový výbor - kapitola 301, 302, 303, 312, 342, 345, 347, 381, 398, všeobecná pokladní zpráva a okruh státní dluh

hospodářský výbor - kapitola 322, 327, 353, 344, 374, 375

zemědělský výbor - kapitola 329, Ministerstvo zemědělství, Státní fond tržní regulace v zemědělství a Státní fond pro zúrodnění půdy, kapitola 346, Český úřad zeměměřický a katastrální

výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí - kapitola 315, včetně Státního fondu životního prostředí, kapitola 314, 317, 348, Český báňský úřad, okruh rozpočtů okresních úřadů a rozpočtů obcí

výbor pro sociální politiku a zdravotnictví - kapitola 335, 313

výbor pro obranu a bezpečnost - kapitola 305, 307, 308, 314, 336

výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu - kapitola 321, 333, 334, 361, 372, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie, Státní fond kultury

zahraniční výbor - kapitola 306

petiční výbor - kapitola 304

výbor pro evropskou integraci - 317, Ministerstvo pro místní rozvoj, část státní a veřejné prostředky vynakládané na předvstupní programy Evropské unie, na rozvojové priority národního rozvojového plánu, na regionální operační programy a plánované použití jejich podpor ze zdrojů EU, EIB a dalších ve vztahu na celkovou zadluženost veřejných rozpočtů;

4. přikazuje k projednání návrh organizačního výboru PSP na rozpočet Poslanecké sněmovny a návrh organizačního výboru Senátu na rozpočet Senátu na rok 1999 rozpočtovému výboru (poznámka steno: řečník později opravuje na rok 2000.);

nakonec: zmocňuje poslance Václavka, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu.

Dámy a pánové, než jsme toto v podstatě oponentní doporučení sněmovně přijali, byla debata i o jiných věcech, než tady hovořil pan kolega Tlustý. Můžeme mít samozřejmě k tomu výhrady a chápu docela opozici, že nepokládá státní rozpočet za dokonalý. Rozpočet mohl být dílče jiný, číselně, mohl být jiný svou strukturou, ale o tom už tady mluvil pan ministr financí. Zásadní změna struktury státního rozpočtu se dá očekávat do roku 2001, kde se jednak změní výše mandatorních výdajů, jednak půjde o rozpočty krajů, takže podle mého názoru budeme návrh státního rozpočtu na rok 2001 projednávat pouze v poloviční výši. Na druhé straně však všichni víme, že předkládaný rozpočet sice má zahrnut deficit, ale od roku 1993 měly všechny státní rozpočty buď otevřený, nebo skrytý deficit. Víme, že řadu záležitostí lze doladit ve druhém čtení, bude-li k tomu vzájemná vůle. Víme, že vláda může dělat prakticky druhý den po schválení tohoto rozpočtu rozpočtová opatření, kterými smysl rozpočtu změní, pokud dodrží poměr mezi příjmy a výdaji. Víme, že bude-li rozpočtové provizorium, bude se hospodařit dle tohoto vládního návrhu zákona a k předpokládanému přechodnému nedostatku má k dispozici přibližně 36 miliard Kč na pokladniční poukázky. Víme také, že dvě třetiny státního rozpočtu tvoří mandatorní výdaje, jejichž výši nikdo během několika příštích měsíců neovlivní, neboť by znamenaly změnu zákonů, a budou obsaženy v podstatě v každém z návrhů státního rozpočtu na rok 2000.

Víme také, že 62 miliard investic, které předpokládáme, že budou prorůstovými opatřeními pro české hospodářství, nebude nikdo zpochybňovat. Víme také, že většina kapitol jde s běžnými výdaji proti roku 1999 dolů. Víme také, že Mezinárodní měnový fond v zásadě souhlasí s návrhem státního rozpočtu, a to včetně deficitu.

Dámy a pánové, podle jednacího řádu sněmovna v prvním čtení zákona v obecné rozpravě projedná základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu, kterými jsou výše příjmů, výše výdajů, saldo, způsob vypořádání salda, celkový vztah k rozpočtům vyšších územních samosprávných celků a obcí a rozsah zmocnění výkonných orgánů. Ale hned v následujícím článku se praví, že sněmovna základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu schválí nebo doporučí vládě jejich změny a stanoví termín pro předložení nového návrhu. Pokud tedy budou zásadní námitky zástupců opozice nebo politických klubů, které budou vznášet nesouhlasná stanoviska k tomuto rozpočtu, pak si je dovolím požádat o návrh změn uvedených základních údajů.

Dámy a pánové, nechceme-li si něco namlouvat o možné zásadní změně návrhu státního rozpočtu na rok 2000, pak jej nechme projít do druhého čtení. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegu Václavkovi. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu, ve které bych byl rád, kdyby nejprve formálně zaznělo usnesení, tak jak je přednesl zpravodaj rozpočtového výboru kolega Tlustý. Pak požádám formálně zpravodaje menšiny, aby s odkazem na sněmovní tisk 376/3 upozornil na usnesení, které formálně podává v rozpravě, není zapotřebí je znovu číst, a poté budeme pokračovat v meritorní debatě, do které je jako první přihlášen předseda vlády. Nyní prosím kolegu Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dovolte mi ocitovat návrh usnesení rozpočtového výboru č. 157, tento text je obsažen v tisku 376/2:

Poslanecká sněmovna

I. neschvaluje základní údaje vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2000 podle sněmovního tisku 376;

II. doporučuje vládě následující změny:

A. část předpokládaných vyšších příjmů využít ke snížení deficitu státního rozpočtu,

B. do státního rozpočtu na rok 2000 nezahrnovat příjmy Fondu národního majetku,

C. zahrnout do bilance očekávanou ztrátu Konsolidační banky,

D. vytvořit rezervu na náklady připojování k Evropské unii;

III. stanoví, že nejpozdější termín předložení nového návrhu zákona o státním rozpočtu je třicátý den od doručení tohoto usnesení předsedovi vlády.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji rozpočtového výboru. Nyní prosím, aby zpravodaj menšiny formálně odkázal na sněmovní tisk 376/3. Hovoří kolega Václavek.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové. V této rozpravě navrhuji jako usnesení Poslanecké sněmovny obsah tisku 376/3, který byl na začátku čten, a dovolím si tam provést malou úpravu, neboť v pasáži čtvrté, označené "přikazuje", je omylem uveden rok 1999 místo roku 2000. Prosím o opravu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. V tuto chvíli probíhá obecná rozprava a první, kdo v této rozpravě vystoupí, bude předseda vlády Miloš Zeman. Jinak mám tyto přihlášky: Karel Kühnl, Miroslav Kalousek, Miloslav Ransdorf, Martin Kocourek, Svatomír Recman, Ivan Pilip. Další písemné přihlášky zatím nemám. Nyní bude hovořit předseda vlády České republiky pan Miloš Zeman.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP