(10.50 hodin)

(pokračuje Mertlík)

Zároveň, a to je poslední teze, kterou bych chtěl přednést, znovu podtrhuji, že vláda si je vědoma, že setrvačný vývoj státního rozpočtu a veřejných financí jako celku, který u nás pozorujeme prakticky od poloviny 90. let do současnosti, není dlouhodobě udržitelný, že jsme si vědomi toho, že veřejné finance trpí strukturálními problémy, a zopakuji svoje přesvědčení, že v této struktuře je státní rozpočet připravován pro rok 2000 naposled.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji ministrovi financí a v tuto chvíli udílím slovo zpravodaji, poslanci Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, doporučuji Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení rozpočtového výboru, které neschvaluje základní údaje vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2000 a doporučuje vládě, aby se v novém návrhu řídila doporučeními, která jsem přednesl v rozpravě jako doporučení rozpočtového výboru.

Dále si dovolím uvést, že kdyby platilo tvrzení pana místopředsedy vlády, že do rozpočtu nelze uvést bilanci Konsolidační banky proto, že to je údaj, který není v tuto chvíli s naprostou přesností znám, chyběla by v návrhu státního rozpočtu s výjimkou číslovky letopočtu prakticky všechna čísla, která tam jsou uvedena. Je to proto, že rozpočet je v principu plánem, modelem a o téměř žádném číslem v něm uvedeném se dnešního dne s jistotou a naprostou přesností nedá uvádět, zda to číslo v realitě bude v průběhu příštího roku právě takové, jak to tento plán předpokládal.

Dále mi dovolte konstatovat, že v rozpravě vystoupilo celkem 18 poslanců, z nichž ovšem většina nenavrhla ani text usnesení, ani žádný pozměňovací návrh, ani doprovodné usnesení. Máme proto v tuto chvíli k hlasování následující návrhy.

Návrh, který doporučil sněmovně svým usnesením rozpočtový výbor, oponentní zprávu menšiny poslanců, kterou přednesl pan poslanec Václavek, pozměňovací návrh k návrhu usnesení rozpočtového výboru, který přednesl pan poslanec Kalousek a který navrhuje, aby se bod II doplnil o písm. E, které zní: "Mandatorní výdaje rozčlenit na a) ze zákona povinné, b) ostatní, které budou sníženy."

Dále máme tři návrhy doprovodných usnesení. Jeden, který předložil a posléze zpřesnil pan poslanec Recman a který zní - prosil bych o kontrolu: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby urychlila práce na reformě fiskální politiky, tj. na komplexní modernizaci daňového systému a na přestavbě struktury státního rozpočtu včetně změny rozpočtových pravidel."

Pan poslanec Recman kývá hlavou, takže jsem zpřesnění zaznamenal v korektní podobě.

Dále dva návrhy doprovodných usnesení, které přednesl pan poslanec Pilip, z nichž první zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu, aby společně s novým návrhem státního rozpočtu předložila návrh konkrétních kroků vedoucích ke snížení tendence nárůstu podílu mandatorních výdajů na státním rozpočtu."

Druhý návrh zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu, aby připravila novou koncepci přípravy zákona o státním rozpočtu a změnu příslušných zákonů tak, aby došlo ke zprůhlednění toků v rámci veřejných financí a omezení možnosti účelového zkreslování údajů o státním rozpočtu."

Vzhledem k tomu, jaké návrhy byly předloženy, navrhuji sněmovně tento postup hlasování. Zejména s ohledem na snahu zabránit dlouhé procedurální diskusi o tom, zda má přednost usnesení rozpočtového výboru, nebo protinávrh oponentní zprávy menšiny poslanců, přičemž návrh rozpočtového výboru je ve své podstatě zamítavý a oponentní zpráva je kladná a umím si představit argumentaci opírající se o tato fakta, doporučuji sněmovně jako pokus o kompromis napřed rozhodnout hlasováním o oponentní zprávě menšiny poslanců, kterou předložil pan poslanec Václavek. V případě jejího přijetí bychom hlasovali už výlučně o doprovodných usneseních, v případě, že tento návrh nebude přijat, následovalo by hlasování o usnesení tak, jak jsem ho navrhl jménem rozpočtového výboru. Poté, v případě jeho přijetí, o návrhu, který toto usnesení rozšiřuje, který přednesl pan poslanec Kalousek a poté opět o třech návrzích doprovodných usnesení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Tlustému. Na závěr udílím slovo panu poslanci Václavkovi, který je zpravodajem menšiny rozpočtového výboru.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budu velmi stručný. Od odpůrců vládního návrhu rozpočtu na rok 2000 bylo řečeno příliš mnoho slov motivovaných spíše politicky a na mé gusto příliš málo slov, která respektují racionalitu v České republice, stav hospodářství, do kterého jej dovedly předchozí vlády. Nezaznamenal jsem ani návrhy na doporučení vládě na změny základních údajů státního rozpočtu, tak jak to předpokládá § 102 odst. 3 jednacího řádu pro první čtení zákona o státním rozpočtu.

Proto znovu doporučuji sněmovně schválit usnesení předložené oponentní skupinou rozpočtového výboru podle tisku 376/3.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji Václavkovi, a ještě než přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, udílím slovo místopředsedovi Poslanecké sněmovny Stanislavu Grossovi.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, členové vlády, kolegyně a kolegové, vážení hosté, dovolte mi přednést jeden procedurální návrh a krátce jej odůvodnit. Procedurální návrh zní, abychom odložili hlasování o návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2000 na dnešní den večer v 18.30 hodin.

Argumentace k tomuto návrhu je vcelku logická. Všichni víte, že předseda vlády České republiky je na zahraniční cestě, kde plní povinnosti vyplývající z funkce předsedy vlády. Není v zahraničí z nějakého svého rozmaru, ale z toho důvodu, že jeho přítomnost na jednání CEFTA v Budapešti je nenahraditelná. Předseda vlády České republiky na takovémto jednání být musí a myslím si, že vždycky bylo v dobré tradici této sněmovny, že při státním rozpočtu se umožnilo předsedovi vlády, aby mohl být při hlasování. Myslím si, že bychom v této tradici pokračovat měli. Není to příliš velké zdržení. Sněmovna by mezitím mohla pracovat, ale rozhodnutí by podle mne mělo být za přítomnosti předsedy vlády.

Dovolte mi, abych návrh, který jsem přednesl, byl podroben hlasování. Doufám, že v zájmu korektnosti a určitých kulturních vztahů v této sněmovně tento návrh bude podpořen.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Mám tento návrh chápat jako návrh na přerušení tohoto bodu do dnešního dne do 18.30 hodin.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 133, které zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 133 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj ze 165 přítomných vyslovilo 97 a 89 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP