(11.10 hodin)

Poslanec Vlastimil Tlustý: Domnívám se, že v tuto chvíli by nejlogičtější bylo hlasovat o návrhu pana poslance Kalouska, který právě do bodu II navrhuje zařadit písmeno E.

Není-li námitek, tento návrh zní:

E - mandatorní výdaje rozčlenit na: a) ze zákona povinné, b) ostatní, které budou sníženy.

Zpravodaj doporučuje. Ministr financí?

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Domnívám se, že návrh je vlastně návrh dvojí. Poslední část "které omezit" je další krok oproti prvnímu. Rozčlenit tímto způsobem mandatorní výdaje je logické a možné, ale zcela jiný typ rozhodnutí je o tom, zda část z nich omezit. Čili doporučuji oddělené hlasování.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V tuto chvíli bych doporučoval, aby se vyjádřil navrhovatel tohoto návrhu.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Rozčlenit si to v sešitě H samozřejmě umíme nakonec každý sám. Smyslem tohoto návrhu je, aby byly sníženy ty mandatorní výdaje, které sníženy býti mohou, to znamená ty, které nejsou ze zákona povinné. Prosím hlasovat o celém návrhu najednou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Stanislav Gross.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já si v tuto chvíli osvojuji návrh pana místopředsedy Mertlíka, aby mohlo být o tomto návrhu hlasováno.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To znamená, aby návrh pana poslance Kalouska byl hlasován po částech?

Myslím, že v případě jakéhokoli sporného výkladu stejně vždy rozhoduje hlasováním sněmovna, takže takovéto hlasování je logické.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já to zjednoduším. Nechť se tedy hlasuje o částech.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kalouskovi za zjednodušení v této záležitosti. Můžeme tedy hlasovat o částech.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Napřed tedy budeme hlasovat o návrhu, jak jsem ho přečetl, bez dovětku "které budou sníženy".

Stanoviska se mění u pana ministra, ano? V tomto případě pan ministr doporučuje, zpravodaj rovněž.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 141. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 141 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 129 a 54 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní budeme hlasovat o doplnění bodu b), kde za slovo "ostatní" by bylo doplněno: ", které budou sníženy".

Stanovisko pana ministra bylo záporné, stanovisko zpravodaje kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 142. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 142 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 100 a 95 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní následuje hlasování o části III návrhu rozpočtového výboru, která zní:

"Stanoví, že nejpozdější termín předložení nového návrhu zákona o státním rozpočtu je 30. den od doručení tohoto usnesení předsedovi vlády."

Zpravodaj doporučuje, ministr financí rovněž.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 143. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 143 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 145 a 14 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Tím jsme rozhodli o všech částech návrhu usnesení rozpočtového výboru a já bych skoro pro klid v duši doporučoval hlasování o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, nejen pro klid v duši, jsme k tomu vázáni jednacím řádem.

 

O návrhu usnesení jako o celku tedy rozhodneme v hlasování pořadové číslo 144, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 144 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 101 a 95 bylo proti.

 

Prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní budeme hlasovat o návrhu doprovodného usnesení, tak jak ho přednesl pan poslanec Recman a které zní:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby urychlila práce na reformě fiskální politiky, tj. na komplexní modernizaci daňového systému a na přestavbě struktury státního rozpočtu včetně změny rozpočtových pravidel."

Stanovisko pana ministra - doporučuje. (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, páni poslanci, prosím o klid v jednacím sále. Je zde pravděpodobně něco legračního.

Vidím procedurální přihlášku pana poslance Václavka, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, (potlesk) jak se právě dovídám, mám v protokolu, že jsem hlasoval pro něco, o čem jste jistě přesvědčeni, že bych nikdy nehlasoval. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, v případě, že zpochybňujete hlasování, potřebuji vědět, které hlasování zpochybňujete. Poslední hlasování? Dobře.

 

Budeme tedy hlasovat o procedurální námitce pana poslance Václavka.

Rozhodneme o tom v procedurálním hlasování pořadové číslo 145, které zahajuji. Kdo souhlasí s procedurální námitkou pana poslance Václavka? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 145 se z přítomných 196 pro vyslovilo 183, 7 bylo proti. Procedurální námitka pana poslance Václavka byla přijata.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o návrhu usnesení jako o celku, a to v hlasování pořadové číslo 146, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 146 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 100 a 96 bylo proti.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu doprovodného usnesení pana poslance Recmana. Stanoviska byla přednesena.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 147. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 147 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 31 a 56 bylo proti.

 

Udílím slovo přihlášenému ministru financí.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Omlouvám se, paní předsedající, ale když se mě před oním opakovaným hlasováním ptal poslanec Tlustý, zda podporuji tento návrh, tak jsem řekl, že ano, že jej podporuji, a neslyšel jsem to potom na mikrofon.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já jsem slyšela, pane ministře, že toto stanovisko bylo zopakováno na mikrofon.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nepochybně, můžeme se přesvědčit v záznamu. Zopakoval jsem stanovisko ministra financí, který podpořil tento návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Následují doprovodná usnesení, tak jak je navrhl pan poslanec Pilip. První z nich má tuto podobu:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu, aby společně s novým návrhem státního rozpočtu předložila návrh konkrétních kroků vedoucích ke snížení tendence nárůstu podílu mandatorních výdajů na státním rozpočtu."

Zpravodaj doporučuje. Ministr financí?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP