(16.50 hodin)

(pokračuje Jičínský)

To z ničeho neplyne. Není to nutná záležitost. Je to otázka určitého rozhodnutí v podstatě politické povahy. Je to možné tak i onak, ale lze to řešit normálním zákonem. Z tohoto hlediska, pokud bychom dospěli k tomu, že volební období doběhne normálně, že volby do zastupitelstva hl. m. Prahy budou v roce 2002, nechť to je řešeno v rámci přechodných a závěrečných ustanovení tohoto zákona. Na závěr chci říci, že není třeba přijímat v této věci zvláštní ústavní zákon. Je to problematika řešitelná na úrovni normálního zákona a může to být součástí tohoto návrhu zákona, který, jak předpokládám, sněmovna propustí do druhého čtení. Osobně souhlasím se zpravodajem, aby byla prodloužena doba na jeho projednání.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Hovořil kolega Zdeněk Jičínský. Nyní se do rozpravy přihlásil pan kolega Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, máme zde jeden ze zákonů, které budou součástí zákonů o reformě veřejné správy. Jak předkladatel, tak zpravodaj, tak i kolegové, kteří přede mnou hovořili, upozornili na některé zásadní změny. Osobně jsem příznivcem změny, která se týká systému organizace voleb, neboť reaguje na moderní trendy. Dobře víme, že po sčítání v okrskových komisích probíhá proces v podstatě na disketách, resp. ve spolupráci s počítačovou technikou. Jsem přesvědčen, že v zákoně je dostatek zpětných vazeb na to, aby se politické strany mohly určitým způsobem pojistit, aby nedošlo k nějaké manipulaci s těmito fakty.

Proto doporučuji tuto záležitost s tím, že obdobným způsobem budou postupně reorganizovány i další zákony, to znamená volební zákony do Poslanecké sněmovny, Senátu i event. zákony o volbách komunálních. Protože nemůže vedle sebe existovat Státní volební komise a Ústřední volební komise.

Kolegové tady také zdůraznili některé problematické záležitosti, z nichž nejdůležitější je zákon o hlavním městě Praze. Souhlasím s panem profesorem Jičínským a myslím si, že je zde třeba zvážit celou záležitost z pohledu, že hlavní město Praha vždycky bude krajem poněkud specifickým, krajem, který se bude rovnat v podstatě obci, a tudíž si myslím, že i přístup k tomuto problému může být poněkud jiný než v jiných krajích.

Osobně bych ovšem hned na začátku projednávání tohoto zákona si dovolil upozornit na problém, který vidím jako zásadní. Zatímco bych řekl, že je patřičné spojit volby komunální, obecní volby v Praze s volbami do kraje Prahy, tak v případě ostatních krajů to považuji za krajně nešťastné, protože pokud by probíhaly zároveň komunální volby a zároveň volby krajské, došlo by k destabilizaci, protože volby jsou vždy určitou destabilizací všech složek regionální správy. To nepovažuji za šťastné. Jsem velkým zastáncem toho, aby tyto volby neprobíhaly v jednom roce, ale aby probíhaly od sebe odděleně.

Jinak si dovoluji vás vyzvat k tomu, abyste propustili tento zákon do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Hovořil kolega Martínek. Nyní vidím zdviženou ruku pana kolegy Exnera. Hovoří pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, změna volebního postupu, která se týká volebních komisí, je změna skutečně velmi závažná a domnívám se, že z pohledu toho, že to předkládá sociálně demokratická vláda, je možné to pokládat za nedopatření anebo dokonce provokaci. Jsem účastníkem některých kontrolních skupin průběhu voleb. Vzpomínám si, jak jsme např. s panem ministrem Grulichem byli účastníky delegace při kontrole voleb v Gruzii před pěti lety. Taková záležitost, že by se zástupci veřejnosti a zástupci kandidujících volebních stran nemohli zúčastnit práce volebních komisí mimo nejnižší úroveň, je obecně pokládána za nedostatek demokracie a za věci, které takové úřady jako Úřad pro demokratické instituce a lidská práva nebo zástupci příslušných orgánů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě anebo také ti poslanci, kteří jsou účastníky kontroly voleb z Parlamentního shromáždění Rady Evropy, vytýkají jako základní nedostatek volebních zákonů v zemích, které z hlediska demokratického přístupu k volbám až dosud byly velice daleko za úrovní České republiky. Naposled jsem se s tím setkal např. při volbách do parlamentu v Arménii, kde, jak víte, zcela nedávno nakonec své vlastní takto zvolené představitele zastřelili, a přesto nedostatky v účasti zástupců veřejnosti a zástupců volebních stran ve volebních komisích byly jedny z vážně kritizovaných nedostatků. Neumím si představit, že bychom v České republice udělali krok zpět, že bychom dali pravomoci spojené s průběhem a kontrolou voleb, a to jak před volebním aktem, tak v průběhu volebního aktu, tak z hlediska kontroly zpracování výsledků a vyhlášení výsledků, jenom státním úředníkům. Z tohoto hlediska plně podporuji návrh na zamítnutí, nejméně k přepracování navrženého volebního zákona. Nehledě na to, že budeme mít souběžně dva systémy. Jeden způsob práce volebních komisí pro volby do zastupitelstev v obcích a do parlamentu a druhý pro tyto celky. I když možná má vláda v úmyslu přejít na tento nový volební systém, domnívám se, že to je krok zpět proti vývoji, který je v celém světě, v Evropě zvlášť.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hovořil pan kolega Exner. Hlásí se dále někdo do všeobecné rozpravy? Ne. Rozpravu uzavírám a v tuto chvíli dostane navrhovatel i zpravodaj možnost závěrečného slova. Hovoří ministr vnitra Václav Grulich.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, bude to stručné. Zmínil jsem se ve svém úvodním slově, asi jsem to málo zdůraznil. Vláda schválila věcný záměr zákona o volbách do parlamentu. Záměrem vlády je sjednotit všechny typy voleb tak, aby se ve své podstatě nerozcházely. Nejde o to, co tady říkal pan poslanec Exner, že budou jiné volby, jinak organizovány, jiný typ voleb do zastupitelstev, do krajů, případně do parlamentu. Předpoklad je, že Poslanecká sněmovna dostane tento návrh zákona ještě v tomto kalendářním roce, to znamená do svého prosincového zasedání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministrovi vnitra Václavu Grulichovi. Nyní se táži, zda se chce vyjádřit zpravodaj, aby zrekapituloval návrhy, o kterých budeme v tuto chvíli hlasovat. Hovoří pan kolega Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, během rozpravy kromě pana ministra a zpravodaje vystoupili čtyři poslanci. Během diskuse zazněly celkem tři návrhy. Jeden návrh na prodloužení projednávání o 20 dnů a jeden návrh pana Fischera, jestli jsem si to dobře zaznamenal, je na zamítnutí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP