(10.30 hodin)

(pokračuje Fencl)

Cílem předloženého návrhu zákona je proto zejména doplnit úpravu postupu při privatizaci majetku státu, který je ve správě Pozemkového fondu. Navrhovaná úprava umožňuje zjednodušení, a tedy zrychlení zápisu tohoto majetku do katastru nemovitostí, což je podmínkou pro další dispozice s ním.

Za další: Umožnit, aby Pozemkový fond mohl prodat budovy a stavby včetně pozemků jimi zastavěných, které mu zůstanou poté, co je neúspěšně nabídne oprávněným osobám. Jde o nemovitosti, které by jinak bylo zřejmě v budoucnu nezbytné dokonce odstraňovat na náklady Pozemkového fondu.

Za další: Umožnit, aby tyto nemovitosti mohly být prodány ve veřejné dražbě osobě, která nabídne cenu nejvyšší, tedy nikoliv podle zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, ve znění pozdějších předpisů, který tomuto účelu prostě už nevyhovuje.

Dále umožnit, aby bylo možné započítat oprávněným osobám, které mají pohledávku vůči Pozemkovému fondu, tuto pohledávku do kupní ceny nabízené nemovitosti, pokud ji budou chtít koupit.

Kromě těchto základních cílů, které navrhovaná novela sleduje, návrh doplňuje zákon také v části týkající se vnitřních záležitostí Pozemkového fondu. Jenom zdůrazňuji - zavádí např. rozpočtové provizorium, kdyby se opakovala situace z minulých let, vypouští podepisování dvou členů výkonného výboru na písemných úkonech a úprava podepisování se svěřuje tak, jak je to obvyklé v obdobných institucích, statutu, který by po přijetí tohoto zákona musel být také změněn, atd. atd.

Návrh zákona je v souladu s ústavním pořádkem České republiky a neodporuje mezinárodním úmluvám, kterými je Česká republika vázána. Realizace návrhu zákona si nevyžádá zvýšení nároků na státní rozpočet.

Doporučuji vám předložený návrh zákona schválit. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Jiří Papež.

 

Poslanec Jiří Papež: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, původně jsem měl připravenu svoji zpravodajskou zprávu obsáhlejší, ale po podrobném zdůvodnění předloženého materiálu panem ministrem si myslím, že se mohu omezit pouze na několik málo poznámek.

Chtěl bych zdůraznit, že tento materiál především by měl ulehčit Pozemkovému fondu při správě nemovitostí včetně bytového fondu, kde je tato správa a údržba náročná jak finančně, tak organizačně, a zároveň upravit některé vnitřní poměry při řízení Pozemkového fondu. V článku dvě předloženého návrhu je navíc obsaženo zmocnění pro předsedu Poslanecké sněmovny k vyhlášení úplného znění zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve Sbírce zákonů.

Vlastní realizace návrhu si nevyžádá zvýšené nároky na státní rozpočet, naopak dojde k omezení výdajů na správu majetku, snížení restitučních závazků a zvýšení příjmů Pozemkového fondu z prodeje nemovitostí. Připomínám, že rozpočet Pozemkového fondu je od státního rozpočtu oddělen zákonem. Návrh je v souladu s právním pořádkem České republiky a s mezinárodními smlouvami a není v rozporu s právní úpravou Evropského společenství.

Ze všech výše uvedených důvodů doporučuji propustit sněmovní tisk č. 371 do dalšího čtení a přikázat ho k projednání zemědělskému výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Otvírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli nemám žádnou přihlášku. Nevidím ani žádnou přihlášku z pléna, tudíž obecnou rozpravu končím. Předpokládám, že ani zpravodaj, ani navrhovatel nebudou vystupovat se závěrečným slovem. Sněmovna rozhodne o návrhu na přikázání a současně o zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech od 20 dnů.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednávání zemědělskému výboru. Já současně navrhuji zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech o 20 dnů, abychom tak vyhověli žádosti předsedy vlády. Má někdo jiný návrh na přikázání než ten, který zazněl? Žádný takový návrh nevidím. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť jsem vás na žádost některých z vás odhlásil.

Budeme se nejprve zabývat návrhem na přikázání, poté návrhem na zkrácení lhůty.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 387 a ptám se, kdo je pro, přikázat předložený návrh k projednávání zemědělskému výboru. Kdo je proti?

Z přítomných 136 pro návrh 134, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na zkrácení lhůty.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 388 a ptám se, kdo je pro, zkrátit lhůtu k projednávání o 20 dnů. Kdo je proti?

Z přítomných 141 pro 138, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru a že jsme lhůtu pro projednávání ve výborech zkrátili o 20 dnů.

Děkuji panu zpravodaji, děkuji i panu ministrovi za jeho trojí vystoupení. Úspěšnost dvě ku jedné není tak špatná, pane ministře.

 

Dalším bodem je

 

92.
Návrh poslanců Pavla Němce, Vladimíra Doležala a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 333/ - prvé čtení

 

Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 333 a stanovisko vlády k němu jako tisk 333/1. Prosím pana poslance Pavla Němce, aby zatím zaujal místo u řečnického pultu a poté, co se opět uklidni atmosféra v jednacím sále, mu udělím slovo k vystoupení.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jménem skupiny poslanců předkládám návrh novely zákona o dani silniční, jehož cílem je úprava sazeb daně silniční a zejména zvýhodnění vozidel kategorie EURO 2 i s výhledem na zvýhodnění kategorie vozidel EURO 3.

Tento návrh zákona je určitou modifikací, která vychází z původního návrhu zákona, který byl projednáván zde v Poslanecké sněmovně na plénu - tuším - v červnu, kde bylo o tomto návrhu hlasováno v závěrečném hlasování tak, že tento návrh nebyl ve třetím čtení schválen, přestože nedošlo ani k zamítnutí, ani k vrácení návrhu k přepracování.

Tento návrh zákona, který je uveden pod sněmovním tiskem číslo 333, se snaží vypořádat se všemi připomínkami, které padly jak z řad poslanců sociální demokracie, tak z řad poslanců KSČM. Tyto připomínky byly dvojího druhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP