(18.50 hodin)

(pokračuje Mertlík)

Tím, že bude toto upraveno, dostaneme se do fáze, kdy budeme mít regulaci dosud nikterak nepodmiňované veřejné podpory, která na rozdíl od situace, kterou předpokládá tento zákon, může být u nás realizována zcela bez jakýchkoliv omezení, což nutně vyvolává mnohem ostřejší kritiku ze strany Evropské unie, ale i ze strany konkurujících subjektů. Vágnost definice je tedy záměrná. Jde o obecné pojmy právě proto, že v různých zemích, v různé době, např. složitá hospodářská situace, nebo jak je to tam definováno, prostě je něco jiného.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane místopředsedo, na chvíli vás přeruším, aby se mi podařilo zjednat v sále poněkud důstojnější atmosféru. Prosím o ztišení atmosféry. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Je právem každé země toto definovat, ale pokud to udělá a řekne, že umožňuje státní podporu z toho a toho důvodu, je třeba, aby se ta země řídila dále příslušnými směrnicemi Evropské unie. To znamená, že např. délku té podpory, která je striktně limitovaná, např. půlrokem v případě, že jde o špatnou hospodářskou situaci jako přechodný jev, apod. Čili ten fakt, že jde o obecná právní ustanovení, není slabinou té normy. Přesnějšími definicemi by neumožnila praktickou aplikaci té normy, a pokud to bude přijato v této podobě, nebude to jiné než v jiných zemích.

Ještě poslední poznámka. Bezesporu přijetí tohoto návrhu zákona bude mít rozpočtové dopady, zatíží činnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a koneckonců by bylo možné nechat to na Ministerstvu financí, kde tato agenda je v současnosti. Nicméně právě fakt, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže není součástí vlády, je silný důvod pro to, aby to byla zcela nezávislá instituce, a tou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je. Čili je to lepší institucionální uspořádání právě z hlediska neutrality úřadu proti politickým vlivům.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády, panu Mertlíkovi. V tuto chvíli se o slovo přihlásil předseda vlády České republiky pan Miloš Zeman. V souladu s jednacím řádem mu udílím slovo. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, chtěl bych reagovat na jednoho z předřečníků, který nám před chvílí předestřel sice půvabný, leč podle mého názoru slabomyslný obraz vycházející z následujícího paradogmatu: zákony Evropské unie přijmeme krátce před naším vstupem do Evropské unie. Chtěl bych vám sdělit, že na základě všech vyjednávání s Evropskou unií podmínkou našeho vstupu do Evropské unie je přijetí těchto zákonů dávno před tímto vstupem, protože po jejich přijetí musí ještě proběhnout tzv. implementační fáze. Kdo to neví, neví nic o Evropské unii. Kdo to neví, nemá právo dovolávat se proevropské politiky.

Ano, beru jako poctivou hru, když někdo řekne: "Já jsem proti tomu, aby Česká republika vstoupila do Evropské unie, a proto jsem proti přijetí tohoto zákona." To je poctivá hra, kterou plně respektuji. To, co zde dělají někteří poslanci, je podle mého názoru pokrytectví. Buď absolutní neznalost pravidel evropského práva nebo Evropské unie, nebo totální pokrytectví.

Prosím vás prosím, všechny ty, kdo toto navrhují, aby přestali mluvit o své protievropské (?) orientaci, protože nemluví pravdu. Uvědomte si prosím, že na Úřadu vlády je dnes dvacetičlenný odbor kompatibility, který srovnává všechny zákony procházející legislativní radou vlády s právem Evropské unie. Uvědomte si, že každý den - opakuji, každý den - se překládá přibližně 300 stránek norem Evropské unie. Pokud máte, drazí kolegové, pocit, že Evropská unie, která bude výrazně diferencovat nikoliv mezi šesti, ale dvanácti kandidátskými zeměmi jak na helsinském summitu, tak na červnovém příštím summitu v Portu, bude rozhodovat podle jiných kritérií než podle toho, jaké zákony byly parlamenty kandidátských zemí přijaty před vstupem do Evropské unie, a nikoli těsně v okamžiku vstupu, tak se do Evropské unie nedostaneme nikdy. Prosím, aby poslanci nebyli pokrytečtí, a prosím, aby více přemýšleli o svých slovech.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Byla otevřena rozprava. Hlásí se do ní někdo? Ne, uzavírám rozpravu. V tuto chvíli prosím zpravodajku k tomuto bodu paní poslankyni Němcovou, aby přednesla buďto své závěrečné slovo, nebo zrekapitulovala návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Ujmu se té druhé části, tj. rekapitulace. Zazněl zde návrh na zamítnutí zákona a poté návrh na přikázání výboru pro evropskou integraci.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji.

 

V hlasování pořadové číslo 405 budeme rozhodovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Hlasování v tuto chvíli zahajuji a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro 18, proti 126. Návrh nebyl přijat.

 

V tuto chvíli se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Z pléna zazněl návrh na přikázání výboru pro evropskou integraci. Je ještě nějaký jiný návrh? Není.

 

Budeme nyní rozhodovat v hlasování pořadové číslo 406 o návrhu na přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro 135, proti 8. Návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 407 rozhodneme o návrhu na přikázání výboru pro evropskou integraci. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro 120, proti 19. I tento návrh byl přijat.

 

Jestli se mnou paní zpravodajka souhlasí, v tuto chvíli není již o čem hlasovat. Děkuji paní zpravodajce i místopředsedovi vlády panu Mertlíkovi. S konstatováním, že jsme přikázali tisk 378 výboru pro evropskou integraci a výboru rozpočtovému, končím projednávání tohoto bodu.

 

Přecházíme k dalšímu bodu, kterým je bod číslo

 

101.
Vládní návrh zákona o ochraně před dovozem subvencovaných výrobků
a o změně zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev
a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
a zákona č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 379/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády přednese úvodní slovo k tomuto návrhu zákona opět místopředseda vlády České republiky a ministr financí pan Pavel Mertlík.

Pane ministře, prosím jen o chvilku, než se zavřou dveře a opustí nás ti, kteří chtějí hlasitým způsobem narušovat naše jednání. Nemyslel jsem zrovna předsedu vlády. V tuto chvíli, pane místopředsedo, můžete hovořit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP