(19.10 hodin)

(pokračuje Gross)

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Zazněl návrh na výbor zemědělský, na výbor hospodářský a na výbor pro evropskou integraci. Jestli to dobře registruji, jsou tu čtyři návrhy.

Kolegyně a kolegové, já nebudu gongovat, protože vím, že někteří z vás se šli navečeřet, protože nebyl prostor, ale odhlásím vás, abychom byli schopni úspěšně přijímat usnesení v těchto nekonfliktních věcech. Prosím tedy, aby se zaregistrovali ti z vás, kteří zde jste. Prosím o registraci všech, kteří jsou v jednacím sále a zatím se nezapojili.

 

Nejprve budeme rozhodovat o přikázání předloženého návrhu výboru rozpočtovému.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 408, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro přijetí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 91 pro 72, proti 15. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na přikázání výboru hospodářskému.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 409, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 92 pro 69, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na přikázání výboru zemědělskému.

Zahajuji hlasování číslo 410. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 93 pro 57, proti 29. I tento návrh byl přijat.

 

A nyní rozhodneme o návrhu na přikázání výboru pro evropskou integraci.

Hlasování pořadové číslo 411. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 93 pro 60, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme nepochybně udělali radost ministrovi financí, který se bude muset zúčastnit jednání čtyř výborů. Konstatuji tedy, že jsme návrh uvedený pod sněmovním tiskem 379 přikázali výboru hospodářskému, rozpočtovému, pro evropskou integraci a zemědělskému.

Končím projednávání bodu 101. Děkuji zpravodaji panu poslanci Doležalovi. Pan ministr Mertlík ještě nepochybně chvíli vytrvá.

V tuto chvíli přicházíme k bodu 104, pardon 68, omlouvám se.

Bodem 68 je

 

68.
Vládní návrh zákona o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 374/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 374 a z pověření vlády jej uvede opět místopředseda vlády České republiky a ministr financí pan Pavel Mertlík. Prosím, pane ministře.

Já jenom upozorňuji, že zde již je ono právo veta, takže po ukončení rozpravy přeruším projednávání tohoto bodu a hlasování proběhne zítra, případně někdy jindy, pokud se tak sněmovna usnese. Nyní hovoří ministr financí a místopředseda vlády pan Pavel Mertlík. Prosím ještě o zklidnění atmosféry.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, v tomto případě nejde o finanční zákon, ale jde o další zákon, který je velmi významný z hlediska integrace České republiky do Evropské unie.

Vládní návrh zákona o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů nově upravuje nakládání s osobními údaji. Dosavadní právní úprava této problematiky, která je dána zákonem číslo 256/1992, již nevyhovuje dnes především proto, že neřeší některé problémy této oblasti, například sankce, poskytování údajů přes hranice států, činnosti nezávislého dohledového orgánu a jiné otázky, a není tedy slučitelná s evropskými normami, které zpracování osobních údajů upravují.

Harmonizace s evropskými předpisy o ochraně osobních údajů, to je se směrnicí Evropského parlamentu a rady číslo 95/46/EC a s Úmluvou číslo 108 Rady Evropy, je jedním z důležitých témat v negociačním jednání o vstupu České republiky do Evropské unie. Harmonizovaná legislativa o ochraně osobních údajů je požadována nejen při spolupráci například v schengenském informačním systému, ale také v řadě dalších oblastí mezinárodní spolupráce, a to je mezinárodní obchod, cla, pohyb osob a služeb.

Legislativa o ochraně osobních dat je součástí primárního práva podle amsterodamské smlouvy. Při screeningových jednáních je ochrana osobních údajů projednávána v kapitole 3 - Volný pohyb služeb. Bez legislativní harmonizace se směrnicí by nemohla být realizována většina činností uvedených v této kapitole.

Evropská komise připravuje proto seznam nečlenských států Evropské unie, jejichž legislativa bude uznána za harmonizovanou se směrnicí, a tedy výměna informací mezi Evropskou unií a těmito státy bude jednodušší. Prozatím do tohoto seznamu jsou navrženy dva státy, a to Švýcarsko a Maďarsko. Česká republika byla opakovaně kritizována, že dosud neustavila nezávislý orgán pro dohled nad ochranou osobních údajů, a jeho zřízení je tedy navrhováno právě tímto zákonem.

Chtěl bych v té souvislosti podotknout: právě proto, že jde o normu v mnohém ohledu opět novátorskou pro naše právo, byla velmi podrobně konzultována, a to již ve fázi přípravy, s experty Rady Evropy a Evropské komise a byla záměrně psána způsobem, který by umožnil vysokou míru harmonizace s právem Evropské unie.

V současné době probíhá také jednání o přistoupení České republiky k Úmluvě Rady Evropy číslo 108, což by společně s přijetím tohoto zákona o ochraně osobních údajů významně postihlo postavení České republiky v této oblasti a umožnilo rozšíření řady oblastí mezinárodní spolupráce.

Pokud by k tomu naopak nedošlo, byl by do budoucna významně omezen přenos osobních údajů do nečlenských států EU, které nebudou mít harmonizovánu svou legislativu s touto směrnicí. Schválením vládního návrhu zákona by naopak Česká republika byla zařazena na seznam států s harmonizovanou legislativou.

Vedle tohoto evropského rozměru je nepochybně stejně důležitá, a možná významnější, vnitrostátní dimenze, kdy víme, že obchod s osobními údaji a nedostatečný dohled nad osobními údaji v informačních systémech je rostoucí bolestí české ekonomiky a české společnosti, a návrh na zřízení úřadu, který by vykonával dohled nad touto oblastí, by měl vést k omezení případů nelegálního nakládání s daty.

Doporučuji rovněž tento zákon propustit do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministrovi financí a místopředsedovi vlády panu Pavlu Mertlíkovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče, ujměte se své role.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, předložený návrh zákona je návrh, který by bylo vhodné, aby Poslanecká sněmovna projednala a poté přijala. Myslím si, že naše přiblížení do Evropské unie znamená, že jsme připraveni vytvořit podmínky pro volný tok informací a pro stejný standard ochrany osobních údajů a dat tak, jak je to typické v Evropské unii.

Já také podtrhuji to, co řekl pan ministr v úvodním slovu, totiž to, že legislativa Evropské unie je v této oblasti v takzvaném primárním právu, to znamená, že náš vstup do Evropské unie je podmíněn přijetím těchto norem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP