(20.20 hodin)

(pokračuje Kvapil)

A podle mého názoru to vede k velkému mrhání a nehospodárnosti se státními penězi, protože investor na to reaguje tak, že zálohově platí faktury dodavateli staveb, který samozřejmě už si tak nehledí na kvalitu, a také častokrát jsou stavby příliš přepláceny. Proto se domnívám, že obrovskou výhodou fondu je, že může prostředky převádět z roku na rok, jsou stále určeny pro bydlení a dojde k větší hospodárnosti.

Jsem si vědom, že je nutné, aby v navrženém zákoně byl zvýšen dozor Poslanecké sněmovny nad fungováním fondu, ale toto podle mého názoru vše se dá upravit ve druhém čtení. Proto podporuji to, aby tento zákon prošel do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: To řekl pan poslanec Tomáš Kvapil a já mu děkuji. V tuto chvíli se z pléna přihlásil pan poslanec Jan Bláha, takže jej prosím, aby se ujal slova. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Bláha: Děkuji. Pane předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové, jestliže se hovoří v jakýchkoli oblastech o vytvoření fondů, a v tuto chvíli v oblasti bydlení o státním fondu, jistě to není záležitost, která, jak se říká, právě spadla ze stromu.

Už předřečníci naznačili, že věc je to dlouhodobě diskutovaná a že byla projednávána i předchozími ministry v jejich resortech, byla v těchto zmiňovaných koncepcích, není to ani o tom, jak dalece musíme v tuto chvíli znát koncepci politiky bydlení, neboť jasně bylo v úvodu řečeno, že souvisí s vládním prohlášením, čili je to plnění jednoho ze základních bodů.

Měli jsme možnost, řada z nás a řada z předřečníků, být přítomni v předchozích měsících a rocích řady zahraničních cest i pozvání odborníků, na posledním místě v nedávných měsících z Velké Británie, kteří vysvětlovali a hovořili na téma fondu bydlení v jednotlivých zemích, na téma, kde bylo řečeno jedno nejzákladnější - jestliže chcete vytvořit fond bydlení, je to logické, má to svou dimenzi, je tu možnost vícezdrojového financování, je tu možnost přecházení mezi roky, toto také bylo zmíněno, ale hlavně to má ještě jeden pohled: Jestliže na jedné straně v území daného státu získávám do státního rozpočtu prostředky, jestliže vybírám daně, měl by každý daňový poplatník vědět, jak je s jeho vybranými daněmi nakládáno. A rozhodně fond takovéto věci umožňuje lépe.

Připomínky, které tu zazněly co do struktury fondu, správních orgánů a kontrolních mechanismů, jsou naprosto spravitelné a není to problém, jestliže budeme tvrdit, že právě proto něco zamítneme. Možnost řešení a otevřená cesta je. Základní problém zní totiž jinak: Jestli v této sněmovně jednotliví poslanci bez ohledu na politické strany mají v principu zájem o to, když hovoříme všichni, že máme všichni velkou vizi velké Evropy, když si máme možnost osahat, jak takovéto fondy tam fungují, o čem jsou, když tu je konkrétní nabídka zřízení fondu, jestli skutečně to, co proklamujeme, chceme realizovat, protože pokud se vyjádříme vždy, nebo velice často, velice tvrdým zamítavým stanoviskem, pak se musím ptát, co je a čí a jaký zájem.

Tato vláda nabízí něco, co není pouhým jejím návrhem nebo nápadem, nabízí něco, co tu může fungovat, jak to už také mnoho z nás řeklo předtím, ne jeden dva roky, ale několik let. Nabízí situaci, kdy můžete řešit i ty problémy, které dnes z jiných dotačních titulů nebo hypotečních úvěrů nebo jiných legislativních úprav nejsou např. možné pro středně- a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Myslím, že jich není zrovna málo, a myslím, že stojí za zvážení hovořit o tom, zdali takový fond může pomoci věci. A rozhodně jsou tu další možné finanční prostředky. Ano, je pravdou, mimo rozpočet, které rozpočet nemusí zatěžovat a které mohou pomoci zajímavějšímu rozvoji bytové výstavby ve všech jeho sortimentech, ať už nájemního bydlení, tak i bydlení soukromého.

Stálo by za to si znovu tento návrh zákona přečíst, přečíst jednotlivé paragrafy a přemýšlet o nich. Protože pokud tu zazní připomínky, téma, jestli fond vůbec má smysl, když jsou dotační tituly, pak se ptám, jestli jsme takový fond skutečně četli a co známe v rámci cest, jak fondy fungují a proč jsou. Jestli tu zazní, proč vůbec fond, vždyť to vlastně může řešit banka, pak je otázkou, co si pod tím představujeme. Má to znamenat, že bude fond bez finančních prostředků, protože to přece bude řešit banka? Nebo budeme čekat jen na možnost rozpočtu a konkrétních dotačních titulů? Nebo se chceme bavit o spolufinancování a třeba i toho, kdo se přihlásí do takovéhoto fondu, jako ten, kdo ho chce využít, a pozdě využít jeho výsledků, protože i on se touto formou může spolupodílet. Otevírá se tam daleko větší prostor. Souvisí to samozřejmě s dalšími zákony, např. jako je zákon o neziskovém sektoru bydlení a další. Ale to i na této sněmovně již několikrát zaznělo.

Bylo by vhodné, abychom umožnili projednávání druhého čtení a bavili se ve druhém čtení o tom, co kdo má za zásadní připomínky a jaká je možná jejich úprava ve vlastním tisku. Pokud vím, jak ministerstvo samo se vyjádřilo, a to opakovaně, i dnešního dne, je ochotno o těchto věcech diskutovat, ale diskutovat nad konkrétními návrhy, a konkrétní návrhy, bohužel, ani v obecné rozpravě samozřejmě zaznít nemohou, ale mohou zaznít v rámci druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, hovořil pan poslanec Jan Bláha. Ještě se hlásil pan kolega Radko Martínek, poté vidím pana poslance Beneše.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji. Pane předsedající, vážení páni ministři, vážené vytrvalé kolegyně a vytrvalí kolegové, je myslím škoda, že v této sněmovně bývá svým způsobem pravidlem, že nad věcmi, které nemají až tak velký význam, je mnohdy větší pozornost než nad věcí, kterou probíráme nyní, protože co je významnějšího než bydlení. A je škoda, že je nás tady tak málo.

Vážené kolegyně a vážení kolegové, fond bydlení je bezesporu potřebná věc. Byl jsem u toho, když se zahajovala státní politika podpory bydlení. S touto podporou bydlení jsem byl při tom, když se stavěly byty. Musím však říci, že v současné době už to, co bylo připraveno a co fungovalo doposud, začíná být překonáváno. A je bezesporu potřeba to, co už začíná být překonáváno, nahradit něčím jiným.

Já jsem přesvědčen, že fondové hospodářství je osvědčené hospodářství a že bychom ho měli využít. Je samozřejmě na nás, a protože znám výbor, který, jak doufám, ve druhém čtení bude projednávat tuto záležitost, tak ji budeme projednávat velmi pečlivě tak, abychom odstranili to, co tu někteří kritizovali právem. Ale nezabíjejme, prosím vás, myšlenku, která může posunout schopnost stavět dále byty dál, než jsme v současnosti. Myslím si, že to není politická záležitost, ale je to záležitost, která se dotýká lidí snad nejvíce.

Za tento přístup vám předem děkuji, i těm kolegům, kteří už dnes tuto síň opustili. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Slova se ujme pan poslanec Miroslav Beneš. Další přihlášku nemám. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, zbývající tři ministři, ctěná poloprázdná, méně než poloprázdná sněmovno, mám pocit, že diskuse, která se tu teď rozeběhla, tak klasicky, jak bývá zvykem, se rozdělila na to, jako že někteří chtějí podporovat bydlení, někteří nechtějí podporovat bydlení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP