(18.00 hodin)

(pokračuje K. Vymětal)

Díky postupu pracovníků Ministerstva zahraničních věcí byla čínská delegace také v Rakousku, ve Vídni, kde ovšem měla pouze jednání s představiteli české firmy HCHZ, Chemie Hrušov. Žádné jiné jednání tam neměli, pouze do Vídně jeli kvůli jednání s českou stranou.

Výsledkem tohoto jednání je mimo jiné zajištění dodávek chloridu barnatého dvojvodného pro Diamo, s. p., Stráž pod Ralskem, za velmi výhodnou cenu a ve velmi vysoké kvalitě.

A nyní k odpovědi pana ministra Kavana. Píše o procesu vyřizování žádosti o víza přes zprostředkovatele v čínské provincii Hebei a že byl tento zprostředkovatel konzulárním odborem požádán o bližší informace o účelu cesty. Tyto informace prý poskytnuty nebyly. Na základě tohoto měl být proveden osobní pohovor o vízum, aby nedošlo k nelegální migraci občanů ČLR do ČR. K tomuto rozhovoru se již žadatelé podle pana ministra nedostavili.

Vážený pane ministře, já mám jiné informace. Týden před zamítnutím žádosti o víza se dostavila paní Wang Yaqing, zástupkyně vedoucího odboru třetí divize firmy Sinochem Hebei, na naše velvyslanectví v Pekingu, avšak nedosáhla přijetí u příslušného pracovníka velvyslanectví. Týden potom, 22. 6., se dostavil na naše velvyslanectví další z členů delegace pan Ren Fei, obchodní zástupce firmy Sinochem Hebei, a čekal až do půl dvanácté v noci, přijat však opět nebyl. Podařilo se mu to až následující den v 9.30. Za několik minut bylo přijetí ukončeno s tím, že cestovní pasy byly vráceny a žádosti o udělení víz byly zamítnuty. Od všech čtyř čínských představitelů tyto dokumenty v originále držím v ruce. Tak, pane ministře, kdo s kým nechtěl mluvit? Nezdá se vám, že vašim pracovníkům narostl hřebínek až příliš vysoko? Co se týká vaší obavy o nelegální migraci občanů ČLR, myslím, že jste to nemyslel váženě, pokud se týká generálního ředitele takové obrovské společnosti a jeho doprovodu. Anebo máte již případy nelegální migrace některých čínských generálních ředitelů? Možná, že byste nás mohl s nimi seznámit.

Protože šlo o důležité jednání ve prospěch České republiky, požádal ještě navíc ředitel společnosti HCHZ - Chemie Hrušov faxem velvyslance ČR v ČLR pana Ing. Alexandra Karycha o pomoc při udělení vstupních víz. Pan ministr v odpovědi na mou interpelaci uvádí, že ředitel se v dopise nezmínil o "zásadním" významu a dlouhodobé přípravě této návštěvy. Pane ministře, mám kopii v ruce a ocituji z ní:

"Návštěva čínské delegace je připravována již více než jeden rok a měla by otevřít cestu k plynulému zásobování různých odvětví českého průmyslu kvalitními a cenově výhodnými čínskými surovinami. Naši obchodní partneři chtěli také posoudit možnost uplatnění výrobků českého, především chemického průmyslu na čínském trhu." Tolik z výňatku z faxu ředitele společnosti HCHZ - Chemie Hrušov, Ostrava-Zábřeh.

V závěru své odpovědi mně pan ministr sděluje, že zastupitelský úřad při výkonu vízové agendy chrání oprávněné zájmy České republiky. Já v tomto případě jsem nabyl přesvědčení, že právě zájmy České republiky nechránil a neprosazoval a naopak jim škodil. Navíc to zřejmě vypovídá o úrovni práce naší obchodně-ekonomické diplomacie v Pekingu, když neví, co je za firmu společnost Sinochem Hebei a kdože je jejím generálním ředitelem.

Ještě jednu poznámku mi dovolte. Slušný člověk umí na žádost odpovědět. Bohužel český velvyslanec v Číně na žádost ostravské firmy po čtyřech měsících dosud neodpověděl, stejně tak jako pan ministr zahraničních věcí na dopis v této věci ředitele ostravské firmy z 29. 6. 1999 - týden po zamítnutí víz - dosud rovněž neodpověděl.

Vážený pane ministře, kdybyste mi sdělil ve své odpovědi "sorry, chybička se vloudila a přijal jsme opatření, aby se to neopakovalo", přijal bych vaši odpověď a mlčel bych, neboť mýliti se je lidské. Protože ale obhajujete postup svých úředníků, vymlouváte se a sdělujete mi nepravdy, nezbývá mi nic jiného, než konstatovat, že váš úřad v tomto případě vyrábí umělé překážky v rozvoji zahraničního obchodu mezi ČR a ČLR. A že tento obchod je v katastrofálním deficitu, víme všichni.

Vážené paní poslankyně a páni poslanci, navrhuji vám, abyste přijali usnesení, ve kterém vyslovíte nesouhlas se skandální odpovědí pana ministra na mou interpelaci. A vás, pane ministře, bych chtěl informovat, že v současné době se připravuje jednání téže české firmy s byznysmeny dalšího čínského chemického gigantu, firmy Beijing Chemical Industry Group Imp. and Exp. Co., v České republice. Dovolte mi vyslovit přesvědčení, že situace se nebude u této firmy opakovat. Doufám, že máme i z Evropy dostatečně velké příklady, jak by se mohli představitelé České republiky chovat. Doufám, že pracovníkům a představitelům Ministerstva zahraničních věcí nenaskakuje husí kůže, když se dozvěděli zprávu, že při nedávné návštěvě prezidenta ČLR Ťiang Ce-mina v Británii byly uzavřeny kontrakty v hodnotě 3,5 mld. dolarů, tedy kolem 120 mld. korun.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Táži se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Prosím pana ministra, jestli chce reagovat.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Kdybyste mohl vašim prostřednictvím vyřídit panu poslanci, že mě mrzí, že používá termíny nebo adjektiva jako "skandální" pro mou odpověď a podsouvá Ministerstvu zahraničních věcí motivaci, která v tomto případě zcela jistě není aplikovatelná.

Mohu se vší odpovědností prohlásit, že Ministerstvo zahraničních věcí ČR, jak jsem napsal v odpovědi, všemožně podporuje zahraničně-ekonomické aktivity naší země a máme velký zájem o zlepšení obchodních vztahů s Čínskou lidovou republikou, s níž máme dnes prakticky největší deficit v našich obchodních vztazích, neboť vyvážíme, myslím, zhruba asi 9% toho, co dovážíme. Byl bych velmi rád, kdyby představitelé ČLR vyhověli našim opakovaným žádostem, aby vytvořili stejně vhodné podmínky pro uplatnění českých hospodářských subjektů na jejich trhu, jaké my poskytujeme čínským podnikům. Já jsem ve své odpovědi, pane poslanče, vycházel z informací, které jsem získal od našeho zastupitelského úřadu v Pekingu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP