(16.40 hodin)

(pokračuje Grulich)

Zákon o změně a zrušení zákonů má tak zahájit proces postupného přenosu působností na kraje. S přenosem působností z ministerstev na krajskou úroveň přecházejí i působnosti regionálních pracovišť Ministerstva pro místní rozvoj, regionálních pracovišť pro státní sociální podporu a sociální péči, Ministerstva práce a sociálních věcí, územních odborů Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí, a tím dochází ke zrušení těchto pracovišť. U Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy dochází s přenosem některých působností na kraj i k začlenění jeho dekoncentrovaných orgánů školských úřadů v rámci kraje.

Zákon o změně zákonů je nezbytnou součástí první etapy - podtrhuji první etapy - reformy veřejné správy, neboť představuje decentralizaci a dekoncentraci působností při výkonu veřejné správy v České republice.

Dámy a pánové, zdůraznil jsem několikrát etapovitost - první etapu, začátek dekoncentrace a decentralizace. Chtěl bych zdůraznit na závěr úvodních slov těch zákonů, které jsem dneska předkládal, že reforma veřejné správy je skutečně proces, že je to záležitost dlouhodobá. Je to záležitost, která by měla jít napříč politickými stranami, protože její výsledky se budou úzce dotýkat absolutně všech občanů tohoto státu. Proto je předkládána i tato poslední norma. Je to norma, která spolu s ostatními tento proces zahajuje.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk).

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hovořil ministr vnitra ČR pan Václav Grulich. Nyní musíme vyřešit problém, který se týká zpravodaje pro prvé čtení. Úlohu zpravodaje pro prvé čtení zvládne pan kolega pan Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, bylo by možné, abychom nemuseli vyhlašovat přestávku, protože kolega Kvapil je na cestě, abych zahájil a on by případně ve svém závěrečném slovu zpravodaje mohl sdělit své stanovisko.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, formálně by bylo čisté, kdyby sněmovna svým rozhodnutím toto schválila, ale nebude-li mít nikdo námitek, nedal bych o tom ani hlasovat. Pan kolega Filip se jako procedurální purista uculuje, ale nedává procedurální návrh.

 

Poslanec Vojtěch Filip: (Z místa.) Procedurální námitku nedávám.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Nikdo námitku nevznáší, hovoří pan kolega Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, páni ministři, ať už smějící se či uculující se kolegyně a kolegové poslanci, dovolte, abych velmi krátce řekl několik úvodních slov k vládnímu návrhu zákona o změně a zrušení některých zákonů souvisejících se zákonem o krajích, se zákonem o obcích, zákonem o okresních úřadech a zákonem o hlavním městě Praze. Myslím si, že pan ministr vnitra principiálně popsal, o čem tento návrh zákona je. Hovořil i o tom, o co se vlastně jedná. Já bych k tomu dodal jedno jediné. Ano, žádné nové kompetence nevznikají. Na druhou stranu k mé lítosti žádné kompetence zatím zásadně nezanikají, ale možná že během prvého a druhého čtení se dostaneme i k tomuto.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Benešovi a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Nehlásí. Obecnou rozpravu uzavírám. Táži se, zda pan ministr chce vystoupit a vyjádřit se k průběhu rozpravy. Pane ministře, chcete se vyjádřit k průběhu rozpravy? Není tomu tak. Je to udivující, ale ne. Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli nemáme možnost hlasovat ani o návrhu na vrácení, ani o návrhu o zamítnutí, neboť tyto návrhy nepadly. Jediné, o čem můžeme hlasovat, jsou návrhy na přikázání výboru. Samozřejmě před tím dostane možnost závěrečného slova zpravodaj k tomuto bodu pan kolega Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych se chtěl především omluvit. Dověděl jsem se právě teď, že jsem zpravodajem k tomuto návrhu zákona. Proto jsem nebyl přítomen při zahájení jednání a doběhl jsem až teď. Nicméně k tomuto návrhu nebyla žádná rozprava, proto budeme hlasovat o přikázání zákona. Současně bych chtěl dát návrh na prodloužení lhůty pro projednávání ve výboru, a to o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. O tomto návrhu budeme hlasovat. Nejprve rozhodneme o návrhu o přikázání, poté o návrhu o prodloužení lhůt.

 

V hlasování pořadové číslo 63 budeme rozhodovat o návrhu organizačního výboru, kterým je návrh na přikázání tohoto návrhu zákona k projednání ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 63, které jsem zahájil a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 178 pro 122, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na prodloužení lhůt k projednávání ve výboru o 20 dnů.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 64. Kdo je pro, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro 122, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh zákona jsme přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a lhůtu k jeho projednávání jsme prodloužili o 20 dnů.

Děkuji zpravodaji panu poslanci Kvapilovi. A nyní vidím, že se hlásí ministr vnitra ČR pan Václav Grulich.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Dámy a pánové, vážení kolegové, přicházím k mikrofonu jenom proto, abych vám poděkoval za konstruktivní přístup k projednávání předložených návrhů. Chci vás ubezpečit, že uděláme všechno pro to, aby gesční výbor dostal všechny podklady, aby mu byli k dispozici naši odborní pracovníci, aby všechny pozměňovací návrhy mohly být projednány takovým způsobem, aby celý soubor návrhů nedostal takříkajíc na frak, ale naopak aby byl zkvalitněn a aby takto mohla reforma veřejné správy velice důstojným způsobem odstartovat. Děkuji vám ještě jednou za spolupráci. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, my vám též děkujeme za dobře odvedenou práci. Nyní se budeme věnovat bodu č. 22, kterým je

 

22.
Vládní návrh zákona o přechodu některých věcí, práv a závazků
z majetku České republiky do majetku krajů
/sněmovní tisk 440/ -prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 440 a z pověření vlády tento návrh uvede místopředseda vlády ČR a ministr financí pan Pavel Mertlík. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova, hned poté, co se alespoň částečně zklidní atmosféra v jednacím sále.

Kolegové, mně je opravdu velice trapné, že při každém novém bodu se musím snažit zjednat v jednacím sále pořádek, neboť takřka stále titíž poslanci hlasitým způsobem diskutují. Já bych vás všechny chtěl opravdu velice důrazně požádat, abyste buďto přestali s vyrušováním těch, kteří chtějí pracovat, nebo šli takto hlasitě diskutovat mimo jednací sál.

Prosím, pane místopředsedo. A vy se mi nesmějte, pane místopředsedo já to myslím dobře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP