(19.20 hodin)

(pokračuje Martínek)

Ale s Evropskou unií to má také mnoho společné. Má to společné především to, že regiony, které budou samosprávné, regiony, které budou moci rozvinout aktivitu svých lidí, budou moci přispět k tomu, aby se naše země zlepšovala, aby naše země se dostala dále z mnoha ekonomických problémů, které má v současné době.

Myslím si, že pro vstup do EU regiony nutně potřebujeme. Pan kolega Filip tady řekl, že tento skromný návrh nám neučiní potíže. Učiní nám potíže. Učiní nám potíže, ne proto, že by nám EU diktovala, jestli máme mít regiony nebo nemáme, ale EU chce, abychom byli kompatibilní, a tímto odložením odkládáme kompatibilitu. To je na návrhu nejvíce nebezpečné, a proto navrhuji zamítnout tento zákon v prvém čtení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Radko Martínkovi. I vás, pane zpravodaji, upozorňuji, že musíte návrh přednést v rozpravě.

Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se někdo do obecné rozpravy? Hlásí se pan kolega Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji, pane předsedající, za drobné upozornění. Dovolil bych si v rozpravě navrhnout to, co jsem říkal na závěr své řeči, a navrhuji zamítnout tento návrh zákona v prvém čtení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní vystoupí pan kolega Dalibor Matulka. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Jen drobnou replikou na slova pana kolegy Martínka. On by samozřejmě měl pravdu, resp. on má pravdu, ale pro případ, že by se jednalo o zřízení vyšších územně samosprávných celků, resp. krajů, jinak než na papíře.

V tom čase, v jakém je nynější datum účinnosti, půjde skutečně jen o papírové řešení a o čárku. Čárka, kterou si někdo udělá. Parlament, vláda, my všichni. Domnívám se, že pravdu má spíš pan kolega Filip, který vysvětlil ve svém úvodním slově, že nám samozřejmě jde o zřízení územních samospráv, ale o zřízení reálných samospráv, a ne papírových hrátek.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Matulkovi. Nyní bude hovořit pan kolega Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, stále se dostáváme do mýtů, a já bych byl rád, kdybychom mýty nepoužívali. Když jsem měl tu čest hovořit s reprezentanty EU, tak nám nevyčítali, že nemáme regiony a že mají být k takovému a takovému datu. Je zajímal za prvé zákon o státní - chcete-li veřejné - službě, za druhé existence regionální politiky, za třetí zeď v Matiční ulici. Teď nevím, jestli pořadí bylo přesně tak, jak jsem říkal.

Myslím si, že není žádným tajemstvím, že patřím k těm, kteří podporují, aby komunální a regionální volby proběhly v jednom termínu. Myslím si, že proto bych měl vysvětlit, proč podpořím návrh na zamítnutí, ačkoli některé argumenty mně připadaly nefér od pana zpravodaje. Důvod je velmi jednoduchý a velmi prostý. Když jsme zde pozorovali, jak probíhalo jednání o předchozích zákonech, tak mám pocit, že bylo více než zřejmé, že získání ústavní většiny v této sněmovně je v podstatě nemožné.

Na příští schůzi budeme projednávat návrh zákona o volbách a tam je samozřejmě možnost zvážit termín konání voleb. Svým způsobem tím, že se nebudeme zabývat ve druhém a třetím čtení tímto návrhem zákona, si možná ušetříme trochu času na to, abychom více péče věnovali oněm kompetencím, penězům a koneckonců i termínu zahájení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegovi Benešovi. Nyní jsem zaregistroval faktickou poznámku pana kolegy Kohlíčka.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane předsedající, dovolil bych si přičinit drobnou poznámku o zkušenosti, kterou jsem nabyl při rozhovoru s našimi kolegy z polského Sejmu. Ti udělali v takovém tempu, jak jsme tady nabádáni některými našimi kolegy, podobnou reformu, o které se zde hovoří. Udělali ji se všemi špatnostmi a teď z toho mají velice dobrý posudek od EU a velice špatné vnitřní pocity. Domnívám se, že je daleko lepší, abychom opravdu všechny argumenty slušně zvážili a abychom si uvědomili, že tu nejsme jako úderníci, ale že jsme tady jako představitelé zákonodárného orgánu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegovi Kohlíčkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ne. Rozpravu uzavírám. V tuto chvíli má možnost závěrečného slova pan kolega Vojtěch Filip. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, vážené paní, vážení pánové, vyjádřím se k jedné poznámce zpravodaje. Nepovažuji argument, který tu uvedl kolega zpravodaj se Španělskem, za korektní. Problémy, které jsou nejen na území Španělska, ale i Francie, ať už jde o Katalánsko, Baskicko, jsou podle mého soudu výrazné a tento argument bych si nepřál používat, protože by nás zaváděl někam jinam. Myslím si, že to spíš svědčí o tom, že pravdu mám já, nikoli kolega zpravodaj.

Pokud jde o poznámku, kterou mám k vystoupení v rozpravě. Pan kolega Beneš uvedl, že lze termíny sjednotit zákonem o volbách do krajů. Chápu, ano, to udělat určitě jde. Takovým způsobem lze řešit to, že se těžko získává ústavní většina. Ale, odpusťte mi to, jestliže v ústavním zákoně bude napsáno, že kraje vznikají k 1. 1. 2000 a ve volebním zákoně bude napsáno, že tyto volby se budou konat poprvé v roce 2002, tento zákon zcela jednoznačně nebude v rozporu s ústavou, ale bude ji minimálně obcházet. Možná že to je vina mé profese, přitom nejsem žádný právní purista, ale mně to připadá opravdu trochu nekorektní a považoval bych za mnohem korektnější, kdybychom si uměli říci pravdu, že tyto kraje fakticky zřídíme v roce 2002.

Jestli jsem správně rozuměl kolegovi Benešovi v jeho poznámce. Nevím, proč by to mělo být zamítnuto už v prvém čtení, proč by se o tom nemělo diskutovat a otevřít diskusi o ústavní čistotě našeho postupu v tak důležité otázce, jako je zřízení krajské samosprávy, o kterou jsme se tady v roce 1997, tedy pět let poté, kdy v ústavě byly kraje jako samosprávné celky zakotveny, pokusili - a nepříliš úspěšně.

Nevím, jestli je to opravdu pouze mou profesí, ale prosil bych vás všechny, abyste se nad tímto stanoviskem zamysleli. Já samozřejmě budu podporovat to, aby zákon nebyl zamítnut v prvém čtení, aby náš postup byl korektní vůči všem zákonům, které v reformě veřejné správy máme.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Filipovi. Nyní dostává prostor k závěrečnému slovu zpravodaj pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, v duchu toho, jak zde probíhala velmi věcně rozprava, bych rád rozpravu ukončil, a proto bych jenom naznačil jednu věc: že mně samozřejmě nešlo o příklad španělského nacionalismu, resp. separatismu v některých oblastech, který je pro nás zcela jistě nenásledováníhodný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP