(11.00 hodin)

(pokračuje Buzková)

Návrh na prodloužení lhůty uvede předseda této komise poslanec Dušan Tešnar, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovoluji si vám sdělit, že vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření pochybností vzniklých v kauze SPT Telecom, a. s., mne svým usnesením č. 1 ze dne 9. listopadu 1999 pověřila, abych jako její předseda předložil Poslanecké sněmovně návrh na prodloužení mandátu pro výkon její činnosti, který je 125. usnesením Poslanecké sněmovny zatím stanoven do 31. 12. 1999, a to do 30. 4. 2000.

Důvodem prodloužení je snaha vyšetřovací komise o objektivní a komplexní posouzení zadaného úkolu. To však není možné, pokud všem konečným účastníkům výběrového řízení pro vstup strategického partnera do SPT Telecom, a. s., stejně jako zástupcům poradenských firem, které při přípravě a realizaci celého výběrového řízení zastávaly významnou roli, nebude dána možnost, aby se k průběhu částečné privatizace SPT Telecom vyjádřili. Vzhledem k tomu, že se jedná vesměs o zahraniční subjekty, z nichž některé nemají v současné době v České republice zastoupení nebo v jejichž pobočkách na našem území pracují již osoby, které se na tomto řízení nepodílely, je zajištění jejich účasti před komisí zejména z časového hlediska podstatně náročnější než u subjektů z České republiky. K tomu přistupuje i nutnost zákonem předepsaným způsobem zajistit před jejich výpovědí u vyšetřovací komise zproštění povinnosti mlčenlivosti, kterou jsou pracovníci poradenských firem zúčastnivších se na výběrovém řízení do současné doby vázáni. Zahraniční subjekty své vystoupení před komisí zaměřené na jejich působení ve výběrovém řízení vítají jako možnost se oficiálně vyjádřit, a tím přispět k vyjasnění řady pochybností, které se ve sdělovacích prostředcích na toto téma opakovaně objevovaly.

Nelze pominout ani nutnost prošetření nových skutečností, které byly zjištěny při posledních výsleších provedených v prvním týdnu měsíce listopadu 1999, které sice zatím nejsou zvlášť závažné, ale bez jejichž vyjasnění by nebylo šetření úplné.

Proto vás prosím, aby žádost vyšetřovací komise byla projednána. Navrhnu usnesení pro Poslaneckou sněmovnu, kterým by tato záležitost měla být ošetřena. Návrh na usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR prodlužuje termín, do něhož je vyšetřovací komise pro vyšetření pochybností vzniklých v kauze SPT Telecom, a. s., povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně, stanovený 125. usnesením Poslanecké sněmovny z 8. schůze 13. ledna 1999 bod III., z 31. 12. 1999 na 30. 4. 2000."

Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Tešnarovi a otevírám diskusi k tomuto návrhu. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Rozpravu končím. Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jej přednesl pan poslanec Tešnar. Já vás pro jistotu všechny odhlašuji. Prosím o novou registraci. Poprosím pana poslance Tešnara, aby ještě jednou přednesl návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR prodlužuje termín, do něhož je vyšetřovací komise pro vyšetření pochybností vzniklých v kauze SPT Telecom, a. s., povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně, stanovený 125. usnesením Poslanecké sněmovny z 8. schůze 13. ledna 1999 bod III., z 31. 12. 1999 na 30. 4. 2000.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 124, které zahajuji a ptám se: Kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu usnesení?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 124 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 161 pro vyslovilo 124 a 26 bylo proti.

 

Návrh usnesení byl schválen. Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu. V tuto chvíli registruji procedurální přihlášku pana poslance Jiřího Václavka, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Jiří Václavek: Paní předsedající, dámy a pánové, dovoluji si podat procedurální návrh. S ohledem na závažnost bodů č. 36 a 37 a s ohledem na to, že nebylo ještě dokončeno projednávání těchto bodů v rozpočtovém výboru, navrhuji jejich přeřazení, a to na středu 8. prosince jako 2. a 3. bod.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, o tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 125. Ještě předtím registruji přihlášku předsedy poslaneckého klubu Unie svobody pana poslance Kühnla, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych rád, aby navrhovatel uvedl alespoň nějaké důvody - kromě neprojednání v rozpočtovém výboru, a to z toho důvodu, že rozpočtový výbor dostal včas přikázán návrh státního rozpočtu, mohl tento návrh projednat. Se stejným odůvodněním byl zamítnut návrh na předřazení projednávání tohoto bodu na středu ráno. Jinými slovy rozpočtový výbor dobře věděl, že státní rozpočet bude na pořadu zhruba na tuto dobu, měl a mohl ho projednat.

Já se obávám, že v této sněmovně došlo v posledních měsících např. k využití - nechci přímo říci ke zneužití - institutu legislativní nouze, většinou s odůvodněním hrozících vážných hospodářských škod, v době, kdy ve skutečnosti šlo pouze o dohánění jakési liknavosti vlády, která nepředložila včas nějaké zákony. Nehrozí ani v tomto případě, vážený pane navrhovateli, na něhož se obracím vaším prostřednictvím, paní předsedající, odkladem - zbytečným a ničím neodůvodněným odkladem - projednávání tohoto rozpočtu skutečné vážné hospodářské škody České republice?

Já se nemohu smířit s pocitem, který, přiznám se, nemohu ničím přímo dokázat, ale který ve mně dřímá, že skutečným důvodem tohoto odkladu jsou partajně politické úvahy, čekání na nějaká shromáždění nějakých stran.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP