(12.00 hodin)

(pokračuje Buzková)

Tím jsme projednali tento návrh. S procedurální připomínkou se hlásí pan poslanec Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Kolegyně a kolegové, je mi to velice líto. Nevěřil jsem, že se může něco takového někdy stát, ale opravdu už zde celý rok hlasuji pro tento zákon, čili proti zamítnutí tohoto zákona. Na zápisu mám, že jsem hlasoval pro zamítnutí. Nehlasoval jsem tak a zpochybňuji toto hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O procedurální námitce pana poslance Křečka vzhledem k tomu, že návrh byl přijat o jeden hlas - prosím, aby to bylo vzato v úvahu - rozhodneme v hlasování pořadové číslo 127, které zahajuji.

Kdo souhlasí s procedurální námitkou pana poslance Křečka? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 127 tato námitka byla přijata, když se pro ni z přítomných 175 vyslovilo 138 a 18 bylo proti.

 

Budeme tedy opakovat hlasování pořadové číslo 126, které je hlasováním o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 128. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 128 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 175 vyslovilo 91 a 69 bylo proti.

 

Sice nechápu, ale věřím, že někteří poslanci z toho mají radost, přesto je prosím, aby ztišili hladinu hluku v jednacím sále.

 

Dalším bodem je

 

39.
Návrh poslanců Pavla Svobody a dalších na vydání ústavního zákona
o lidovém hlasování (referendu) o vstupu České republiky do Evropské unie
/sněmovní tisk 171/ - druhé čtení

 

Na 17. schůzi jsme při třetím čtení souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto návrhu. Táži se zástupce navrhovatelů pana poslance Pavla Svobody, zda si přeje vystoupit v úvodu tohoto druhého čtení. Je tomu tak, udílím mu slovo.

Pane poslanče, omlouvám se, ale mám pocit, že atmosféra z projednávání minulého zákona natolik poznamenala tuto Poslaneckou sněmovnu, že není schopna projednávat další návrh zákona.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, nechtěl bych dlouho hovořit o zákoně, který zde už byl probírán několikrát. Jak si jistě vzpomínáte, na můj vlastní návrh - návrh předkladatele - byl tento návrh zákona vrácen do druhého čtení, a to zejména z toho důvodu, abychom získali čas k formulaci určitých kompromisních návrhů, které by byly přijatelné pro většinu klubů v této sněmovně. Myslím, že tento kompromisní návrh se podařilo najít, a já bych ho touto cestou přednesl v podrobné rozpravě druhého čtení.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Vzhledem k tomu, že již v prvém čtení jsme návrh přikázali k projednání výboru ústavně právnímu a návrh iniciativně projednal také výbor pro evropskou integraci, projednaly tyto výbory, poté co jsme vrátili tento návrh do druhého čtení, pravděpodobně znovu.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážená paní předsedající, my jsme rozhodli o vrácení do druhého čtení bez projednání ve výborech.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobrá, přesto pravděpodobně stále zůstává zpravodajem k tomuto bodu pan poslanec Koudelka, kterého se ptám, zda si nyní přeje vystoupit. Není tomu tak.

V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu a táži se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím. Vzhledem k tomu, že nepadl žádný návrh, zahajuji podrobnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Koudelka má slovo, poté pan poslanec Cyril Svoboda.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve bych v podrobné rozpravě sněmovně navrhl, aby pozměňovací návrhy, které byly předloženy v prvním druhém čtení, byly považovány za předložené i v podrobné rozpravě tohoto druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že takovéto sdělení můžeme akceptovat.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Dále bych přednesl své pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu pana poslance Cyrila Svobody, a to: v článku 1 odstavec 1 se vypouští písmeno b), v článku 1 se vypouští odstavec 3, článek 3 se vypouští. Nadpis v článku 5 zní: Společná ustanovení. Vypouští se odstavec 5. Zařazuje se nový článek 6, který má nadpis "Účinnost" a zní: Tento ústavní zákon nabývá účinnosti 1. ledna 2001.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Koudelkovi. Slovo má pan poslanec Cyril Svoboda, připraví se pan poslanec Pavel Svoboda.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, možná že už mé vystoupení je zbytečné poté, co vystoupil kolega Koudelka. Potvrzuji, že trvám na svých pozměňovacích návrzích, které jsem podal v průběhu projednávání tohoto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Pavel Svoboda, připraví se pan poslanec Jiří Payne.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jak jsem již avizoval v obecné rozpravě, rád bych v podrobné rozpravě předložil tento komplexní pozměňovací návrh.

  1. Název zákona zní: Ústavní zákon o referendu.
  2. Článek 1 zní: Článek 1 - Obecná ustanovení.

Odstavec 1: Prezident republiky vyhlašuje za podmínek stanovených tímto ústavním zákonem referendum:

  1. o ústavním zákoně,
  2. o vstupu České republiky do Evropské unie.

Odstavec 2: Návrhy ani otázky nesmějí směřovat ke změně podstatných náležitostí demokratického právního státu, jakož ani

  1. ke zrušení nebo omezení ústavně zaručených práv a svobod člověka a občana,
  2. k úpravě, která by byla v rozporu s mezinárodními právními závazky České republiky,
  3. ke změně úpravy veřejných příjmů a výdajů,
  4. k ustanovování jednotlivých osob do funkcí a odvolávání z nich,
  5. k zásahům do výkonu moci soudní.

Odstavec 3: Návrhy a otázky pro referendum musí být jasné, srozumitelné a formulované tak, aby bylo možno se k nim vyslovit buď ano, nebo ne.

Odstavec 4: Referendum ve stejné věci může být vyhlášeno jen jednou během volebního období Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP