(Jednání opět zahájeno ve 14.05 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Budeme pokračovat v našem jednání. Před polední přestávkou jsme přerušili projednávání bodu č. 41. Pokud se správně pamatuji, bylo to po úvodním slovu zástupce navrhovatele a po vystoupení zpravodajů výborů pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a výboru ústavně právního. Jsme tedy ve fázi, kdy můžeme otevřít obecnou rozpravu. Obecnou rozpravu otevírám, mám do ní jedinou přihlášku. Přihlášeným je pan poslanec Tomáš Kvapil. Další písemné přihlášky nemám.

Prosím, abyste postupně, ale rychle dorazili na svá místa, tak abychom mohli v klidu pokračovat. Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali své místo ministr pro místní rozvoj České republiky pan Jaromír Císař jako předkladatel a zpravodaj buď ústavně právního výboru pan kolega Křeček, nebo zpravodajka výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí kolegyně Horníková. Prosím, abyste se spolu dohodli. Paní kolegyně Horníková již na své pozice míří, pan ministr také.

Je otevřena všeobecná rozprava. První v ní vystoupí kolega Tomáš Kvapil. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, v obecné rozpravě ve druhém čtení zpravodajka opět zpochybnila celý legislativní proces ze strany vlády při projednávání tohoto návrhu zákona. Uvedla, že Ministerstvo financí s touto předlohou nesouhlasí, že nebyly respektovány všechny způsoby projednání atd. Je to zde již po druhé, kdy se tímto argumentuje. Proto bych rád položil otázku panu ministru Mertlíkovi, aby na toto jasně odpověděl, zda pro Ministerstvo financí je tento návrh zákona něčím nepřekonatelným, nepřijatelným a zda on jako člen vlády s tímto zákonem má nějaké problémy, nebo je to jen názor nějakých jeho podřízených, který on nepřijímá.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hlásí se ministr financí ČR a místopředseda vlády pan Pavel Mertlík. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jestliže jsem byl vyzván k odpovědi, je mou povinností odpovědět. Legislativní proces v tomto případě byl naprosto standardní. Ministerstvo financí stejně jako řada jiných úřadů v procesu zpracování a později v připomínkovém řízení uplatnilo řadu pozměňovacích návrhů či kritických názorů. Bylo jim zčásti vyhověno, zčásti nikoliv, jak to běžně v legislativním procesu bývá. Na schůzi vlády byl potom návrh zákona většinou hlasů přijat. Situace se nijak neliší od projednávání jakéhokoliv jiného zákona ve vládě.

Teď se omlouvám paní zpravodajce, nebyl jsem zde u jejího slova, interpretuji pouze to, co jsem slyšel od pana poslance Kvapila. Jestliže bylo tvrzení takové, že legislativní proces byl nestandardní, musím to kategoricky odmítnout.

Co se týče podpory tohoto zákona, ministr financí stejně jako kterýkoliv jiný člen vlády podporuje každý návrh, který vzešel z jednání vlády. Je to normální situace a nevidím, proč je nutno vznášet takovéto dotazy.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní jsem viděl do všeobecné rozpravy přihlášeného pana poslance Jana Bláhu. Prosím, pane kolego, chopte se mikrofonu.

 

Poslanec Jan Bláha: Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolil bych si reagovat na některé informace, které zazněly z úst obou zpravodajů k tomuto tisku.

Již přede mnou potvrdil pan ministr financí, že stanovisko na téma, zda proběhlo řádně či jinak připomínkové řízení, je hrubou nepravdou. Není žádné oficiální stanovisko ve smyslu legislativních pravidel vlády tak, aby se používalo v rámci rozpravy paní zpravodajky. Toto tvrzení je neopodstatněné.

Pokud se hovoří např. o otázce finančních dopadů, dovoluji si poznamenat, že pokud bude v tomto státě konečně - a tento zákon může také napomoci převodu pozemků pod budovami jednomu vlastníku - tak následně takováto daňová výtěžnost těchto pozemků je naopak pozitivním příjmem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP