(18.40 hodin)

(pokračuje Gross)

Bez usnesení. Není-li návrh usnesení, tato interpelace končí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. V tuto chvíli budeme pokračovat v přerušeném projednávání interpelace paní poslankyně Dundáčkové, které udílím slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Děkuji vám za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, pane ministře, omlouvám se, obrátila jsem se s interpelací na ministra vnitra, pana Václava Grulicha, a sice s otázkou možného zneužití některých institutů vyhlášky Ministerstva vnitra č. 65/1998 Sb., o řidičských průkazech. Musím říci, že v hodnocení možné zneužitelnosti institutů této vyhlášky se překvapivě s panem ministrem shodujeme. Pan ministr mi v odpovědi na mou interpelaci sdělil, že institut odnětí řidičského oprávnění pro ztrátu spolehlivosti k řízení motorových vozidel, která byla předmětem této interpelace, je v současné době využíván ve vztahu k opravenému znění § 7 odst. 1 vyhlášky 87/1964 Sb., o řidičských průkazech. Že se skutečně jedná o velmi obecné ustanovení, k jehož výkladu a následné aplikaci jsou v souladu s ustanovením § 5 odst. l písm. e) zákona o bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích příslušné okresní dopravní inspektoráty. Ke snížení rozdílu výkladových stanovisek a libovůle dopravních inspektorátů byl přijat závazný pokyn policejního prezidenta, který by měl sjednocovat pokyn jednotlivých inspektorátů.

Situace na jednotlivých dopravních inspektorátech je velmi různá. Samotný institut odnětí řidičského oprávnění pro ztrátu spolehlivosti k řízení motorových vozidel je institut, který velmi závažným způsobem zasahuje do práv každého občana. Zasahuje do nich v rozporu s platnými právními předpisy nad jejich rámec a je institutem, který je zneužíván a který je v rozporu se základními právy každého z nás. Tato vyhláška je v platnosti velmi krátkou dobu, a proto ti, kteří byli postiženi takovýmto odnětím, nemohli se dosud obrátit přes zdlouhavost jednotlivých správních řízení a mimořádných opravných prostředků na Ústavní soud. Jsem přesvědčena o tom, že Ústavní soud jejich námitce o protizákonnosti takovýchto ustanovení a řešení podzákonnou právní normou tak zásadního zásahu do občanských práv by vyhověl.

Bohužel v této situaci zatím nejsme, a proto nezbývá, než se obrátit na ministra vnitra s otázkou, zda se chystá tuto situaci řešit v bližší době než v souvislosti s nově navrhovaným zněním zákonů o provozu motorových vozidel. Pokusím se trochu podrobněji vysvětlit situaci, o kterou se jedná. Řada občanů dnes řídí motorové vozidlo. Řízení motorového vozidla je pro ně nezbytností k výkonu jejich povolání, možná že i pro řadu z nás, poslanců, rozhodně pro advokáty, řidiče z povolání, pro řadu dalších profesí, které si umíme představit. Bez oprávnění k řízení motorových vozidel tito lidé nemohou vykonávat svoje povolání a ve skutečnosti odnětí řidičského průkazu pro ně znamená zákaz činnosti a zastavení jejich podnikatelské činnosti. To je věc zcela zásadní.

Zákon o přestupcích stanoví, že vyslovení zákazu činnosti může být v případě přestupků učiněno pouze v případě, že zároveň s přestupkem dojde k závažnému porušení, resp. ke ztrátám a ke škodám na životě či na zdraví. Troufám si tvrdit, že vyhláška, která byla přijata v roce 1998, obchází toto ustanovení, neboť ponechává na libovůli jednotlivých dopravních inspektorátů, aby při libovolném, možná jakýmsi pokynem obecné povahy, který nikomu z nás není znám a který nikdo z nás do ruky nedostane, pan ministr ho ani nepředložil v odpovědi na interpelaci mně coby členu zákonodárného sboru, Parlamentu ČR k nahlédnutí, stanoví okruh přestupků, resp. okruh jednání, chování, kterým se dopouštíme nežádoucího překročení předpisů upravujících plynulost dopravy, aniž by zároveň stanovil četnost takového překročení do okamžiku, kdy má dojít k odnětí řidičského průkazu. To znamená. Jednou se dopustím překročení povolené rychlosti v obci 50 na 60 km/h, možná 70 km/h, nikde není stanoveno, o kolik musím překročit rychlost, abych se dopustila nežádoucího chování, které je zaznamenáno jako ztráta způsobilosti pro řízení motorového vozidla. Podruhé se na přeplněných parkovištích u panelového domu při náledí dopustím přestupku spočívajícího v nepřizpůsobení řízení motorového vozidla podmínkám vozovky, tzn. poškodím vedlejší vozidlo, a dopustila jsem se dvou přestupků, o nichž tvrdím, že v průběhu tří let se jich dopustí každý z nás.

Dopravní inspektorát není ničím vázán ve svém rozhodování, zda v tento okamžik, bez varování či s varováním přistoupí k odejmutí mého řidičského oprávnění. Bez ohledu na to, zda jsem občan, který je řidičem z povolání, který se dopravuje dnes a denně, bez ohledu na četnost provozu motorového vozidla, na četnost těchto porušení, na závažnost porušení a další okolnosti, které podle mého názoru mohou být stanoveny pouze zákonem a nikoliv vyhláškou a které v tomto konkrétním případě nejsou stanoveny dokonce ani onou vyhláškou.

Praxe jednotlivých dopravních inspektorátů je velmi různá, takže v některých okresech a obvodech nedochází vůbec k využívání tohoto institutu odnětí řidičského oprávnění pro tzv. ztrátu spolehlivosti k řízení motorových vozidel, jinde k ní dochází po dvou přestupcích a varování, jinde po třech přestupcích a varování, někdy bez varování.

Domnívám se, že z mého, byť trochu zmateného, výkladu je zřejmé, že zneužitelnost takovéhoto institutu je velmi vysoká a že je nezbytné se obrátit na pana ministra se žádostí, aby využívání tohoto institutu, resp. využívání celé této vyhlášky, pozastavil, a to právě do doby, než budou zákonem schváleny nové předpisy, o nichž pan ministr tvrdí, že budou předloženy a některé z nichž již na půdě Parlamentu jsou v prvním čtení, které upravují bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Z tohoto důvodu s plným očekáváním, jakkoliv se v základním hodnocení zřejmě shodujeme v tom, že dojde ke zlepšení tohoto stavu, že bude pozastaveno využívání této vyhlášky, resp. bude žádoucím způsobem legalizováno, se obracím na sněmovnu, aby odpověď ministra vnitra považovala v této chvíli za nedostačující a jako takovou ji také odmítla.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Dundáčkové. Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Ministr vnitra se hlásí do rozpravy.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, myslím, že mohu s povděkem kvitovat, že paní poslankyně Dundáčková avizovala, že v podstatné části problému se shodujeme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP