(16.20 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím nyní, aby zpravodaj vyjádřil své slovo. Pane zpravodaji, budete mluvit tak dlouho, že ještě nemám povolávat do sálu?

 

Poslanec Petr Pleva: Budu mluvit krátce, pane předsedo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Takže já už začnu lákat všechny, aby přišli na hlasování.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážený pane ministře, dámy a pánové, budu pokud možno stručný. Nevím, z čeho pan ministr vychází, že se jednotliví řečníci zcela lišili ve svých stanoviscích. Mně se naopak zdá, že se lišili v některých méně podstatných věcech, ale v těch základních že se shodovali překvapivě všichni řečníci, ať mluvili zprava, nebo zleva.

Nyní bych se krátce zmínil o dvou pólech, které se tady hodně zmiňovaly a které možná pramení trošku z nedorozumění, a to je liberalizace kontra regulace. Někdo říká, že současný zákon je příliš liberální a nový zákon příliš regulovaný a my někteří chceme regulovat a někteří chceme být liberální. Domnívám se, že to je špatně postavená otázka. My prostě regulovat nějakým způsobem musíme, protože licencí není nekonečné množství. Až jich bude nekonečné množství, nebude žádný důvod k nějaké regulaci.

Regulace ovšem nesmí směřovat k svévolné státní regulaci, ale musí směřovat k takové regulaci, aby vytvořila rovné podmínky všem subjektům a zvýhodňovala toho, kdo se chová slušně a podle zákona. Současný zákon totiž není liberální, on totiž připomíná džungli, kde ten, kdo se chová neslušně, porušuje zákon, má prostě výhodu proti tomu, kdo se chová slušně. Prostě neslušný podnikatel je zvýhodněn proti slušnému podnikateli. Tomu myslím by zákon měl zabránit. Za takovou regulaci, která by zvýhodňovala slušné podnikatele, se přimlouvám. Za regulaci, která jde nad rámec - a takové regulace se v zákoně také objevují - se nepřimlouvám. Budeme si muset vyjasnit, která regulace čemu má sloužit.

A poslední připomínka, to je harmonizace s právem Evropské unie. Vždycky jsem se domníval, že do Evropské unie budeme vstupovat jako partner, a nikoliv jako žáčci, kteří přijdou před pana učitele a budou prostě jenom plnit domácí úkoly. My máme vyjednávat, nikoliv plnit domácí úkoly. Myslím, že zatím jsme plnili domácí úlohy a nevyjednávali jsme. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Plevovi.

 

Poslanec Petr Pleva: Nyní bych rád předložil návrhy na hlasování, které zazněly.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím, poslouchejte pana poslance Plevu!

 

Poslanec Petr Pleva: První byl předložen návrh, který zazněl z několika úst. Je to návrh vrátit vládě návrh zákona k dopracování. Pokud tento návrh bude přijat, měli bychom hlasovat také o doprovodném usnesení, které předložil pan poslanec Jalůvka, tzn. požádat vládu, aby přepracovaný návrh zákona předložila do 30. 6. 2000.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Znova tedy zacinkám a dám o tomto návrhu hlasovat.

 

První návrh byl o tom, vrátit návrh navrhovateli k dopracování.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 103 74 hlasovalo pro z přítomných 182, 96 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Petr Pleva: Pokud tento návrh nebyl přijat, pak bychom měli hlasovat o přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a dále potom o mém návrhu, se kterým pan ministr vyslovil souhlas, tj. o prodloužení lhůty k projednávání o 40 dnů.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: S ohledem na proběhlou rozpravu a s ohledem na to, že pan ministr neodpověděl uspokojivě na mé otázky, a s ohledem na to, že považuje za nezbytné, aby skutečně textace v návrhu zákona byla uvedena do souladu s příslušným textem směrnice EU, navrhuji, aby byl návrh přikázán také výboru pro evropskou integraci.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, takže máme dva návrhy.

 

Nejdříve dám hlasovat o návrhu organizačního výboru přikázat výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 104 z přítomných 182 poslanců 179 hlasovalo pro, 2 proti. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o přikázání návrhu k projednání ve výboru pro evropskou integraci.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 105 z přítomných 182 114 hlasovalo pro, 55 proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrh pana poslance Plevy o prodloužení lhůty k projednání ve výborech o 40 dnů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 106 z přítomných 182 poslanců 168 hlasovalo pro, 8 proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní se ovšem budeme muset zabývat, protože toto bylo pouze přikázání sněmovního tisku 482 neboli bod 56 našeho programu, přikázáním sněmovního tisku 483 neboli bodu 57. Organizační výbor přikázal projednat tento návrh též výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo ještě jiný návrh? Nemá.

 

Dám tedy hlasovat, kdo souhlasí s tím, aby byl přikázán tomuto výboru k projednání, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 107 z přítomných 171 poslanců 107 hlasovalo pro, 5 proti, čili sněmovní tisk 483 byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Poslanec Petr Pleva: Pane předsedo, musíme ještě formálně i u tohoto zákona prodloužit lhůtu, protože jinak by to byl právní nesmysl. Tento zákon se těsně váže na předchozí tisk.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, aby i u tohoto návrhu byla prodloužena lhůta k projednání o 40 dní, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 108 z přítomných 181 poslanců 168 hlasovalo pro, 8 bylo proti. I tento návrh byl přijat.

 

Děkuji tedy jak panu ministrovi, tak zpravodajovi. Ukončili jsme projednávání bodů 56, 57 a přecházíme k bodu 58, kterým je

 

58.
Vládní návrh zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty
a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 479/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády návrh uvede ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Prosím, ujměte se slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP