(16.50 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych ztratil skutečně jen několik slov na podporu tohoto vládního návrhu zákona na rozdíl od mého vystoupení předešlého.

Je zcela zřetelné, že oblast legislativy, která se dotýká nakládání s geneticky pozměněnými organismy či produkty, se bude vbudoucnosti rozrůstat. Toto je první, byť značně technicistní norma. Je velmi pravděpodobné to, co tady naznačil jeden z mých předřečníků, že různé aspekty této legislativy se v budoucnosti budou dotýkat i jiných oblastí našeho života než pouze oblasti technických norem. Bezesporu je pravděpodobné, že v této velice explozivně se rozvíjející oblasti lidské činnosti se může stát záležitostí politických střetů, že se tady na jedné lodi mohou v nedaleké budoucnosti ocitnout ti, kteří se této budoucnosti obávají ať už z jakýchkoli důvodů, že se tady mohou ocitnout na jedné straně levicoví extremisté, kteří považují tyto zásahy za cosi, co stvrzuje jejich apokalyptické vidiny o budoucnosti. Na straně druhé se tady mohou ocitnout různí pseudokonzervativci, kteří si budou myslet to samé, byť ze zcela opačných důvodů. To jenom nad rámec celého tohoto návrhu zákona, který je jakousi první vlaštovkou v tomto směru.

Protože tady bylo oprávněně řečeno, že souvisí s celou řadou evropských norem, protože je pravdou, že Evropská unie upravuje tuto problematiku souborem zákonů a směrnic, které se řídí určitým viděním tohoto problému, který se např. liší od amerického způsobu regulace této oblasti. Evropský způsob se řídí především regulacemi podle metody, jakou byly nové organismy získány, zatímco americký vychází především z vlastností nových organismů.

Ze všech těchto důvodů se domnívám, že by i výbor pro evropskou integraci měl být tím výborem, který projedná tento vládní návrh zákona, a to si také dovolím navrhnout. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další do rozpravy? Ne. Rozpravu končím. Táži se, zda chtějí promluvit navrhovatel a zpravodaj.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Velice krátce, pane předsedo. Vzhledem k tomu, že předložený návrh zpracovávaly resorty životního prostředí, zemědělství, zdravotnictví, mám za to, že přikázání zmiňovaným výborům má svoji logiku.

K té jedné výhradě, která tady zazněla k definicím, chci konstatovat, že v řadě případů překlad terminologie směrnic Evropské unie je velmi složitý a my vždy právní normu musíme vztáhnout ke stávající legislativě české. Mám za to, že ve druhém čtení je možné si tyto věci případně vyjasnit.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se zpravodaje. Ne.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Zde zazněly návrhy na výbor pro životní prostředí. Pokusím se ještě přivolat pár našich kolegů a odhlásím nás. Prosím, abychom i v menším počtu mohli zvládnout tuto věc.

 

Budeme hlasovat o přikázání výborům, nejdříve o přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 109 - z přítomných 106 poslanců sto pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrh na přikázání zemědělskému výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 110 z přítomných 120 poslanců 94 hlasovalo pro, osm proti. I tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi, panu zpravodaji.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Pane předsedo, já jsem navrhoval ještě výboru sociálně zdravotnímu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: A pan poslanec Zahradil? (Výboru pro evropskou integraci.) Dobře.

 

Zahájil jsem hlasování, zda sociálnímu výboru přidat tento bod k projednání. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování 111 z přítomných 122 poslanců 63 hlasovalo pro, 44 proti. O jeden hlas byl tento návrh přijat.

 

A konečně přikázat tento bod výboru pro evropskou integraci.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování 112 z přítomných 124 poslanců 68 hlasovalo pro, 35 proti. I tento návrh byl přijat.

 

Takže jsme přikázali tento návrh čtyřem výborům k projednání. Děkuji.

 

Přicházíme k bodu

 

60.
Vládní návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích
a o změnách některých zákonů
/sněmovní tisk 477/ - prvé čtení

 

Prosím pana ministra Peltráma o uvedení tohoto vládního návrhu. Prosím o klid v sále.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Antonín Peltrám: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si předložit v prvém čtení návrh zákona o provozu na pozemních komunikacích a změnách některých dalších zákonů.

Předložený návrh zákona upravuje práva a povinnosti osob účastnících se provozu na pozemních komunikacích, pravidla a úpravu tohoto provozu, řidičská oprávnění a průkazy, příslušné evidence a posléze výkon státní správy. K posílení bezpečnosti provozu zákon zavádí některé nové povinnosti, např. používání dětských zádržných systémů, povinné používání ochranné přílby pro cyklisty mladší 18 let, přednost chodců na přechodech pro chodce, zákaz užívaní mobilního telefonu řidičem za jízdy a v souladu s právem Evropských společenství nově definuje skupiny a podskupiny řidičských oprávnění a podobu řidičského průkazu, aby bylo možné velmi jednoduše přejít později na jednotný evropský řidičský průkaz.

Na úseku státní správy zákon převádí výkon veškeré správní agendy v oblasti provozu na pozemních komunikacích s výjimkou typicky policejních funkcí, jako je řízení provozu, nehody, vyšetřování, evidence na civilně správní úseky.

A posléze je nutné zdůraznit, že vlastně realizace návrhu zákona si nevyžádá zásadní dodatečné náklady ze státního rozpočtu. V podstatě jde převážně o přesun pravomocí ze současných policejních útvarů na civilně správní úseky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP