(19.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám rozpravu ke všem třem tiskům. Žádnou přihlášku do ní nemám, rozpravu končím.

 

Budeme rozhodovat hlasováním nejprve k tisku 301. Návrh usnesení přednesl pan zpravodaj poslanec Kohlíček.

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 123. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 96 pro návrh 68, proti nikdo, návrh byl schválen.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o sněmovním tisku 302. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 124. Kdo je pro návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 98 pro návrh 73, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o návrhu usnesení navrženém zahraničním výborem ke sněmovnímu tisku 303.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 125. Kdo je pro návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 97 pro 71, nikdo proti, návrh byl přijat.

 

Dalším bodem našeho programu je

 

79.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo
o hraničním dokumentárním díle společných státních hranic
/sněmovní tisk 348/ - druhé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr vnitra Václav Grulich.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Pane předsedající, dámy a pánové, z pověření vlády předkládám právě citovanou smlouvu, kterou představil předsedající schůze Poslanecké sněmovny.

K prioritám zahraniční politiky České republiky patří s ohledem na hospodářská, historická a další hlediska vztahy ke Spolkové republice Německo. V roce 1997 vstoupila v platnost jedna z nejvýznamnějších smluv, kterou jsme v období po listopadu 1989 uzavřeli s naším německým sousedem, tj. Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o společných státních hranicích. Oba státy se v ní mj. zavázaly, že v co nejkratší době vypracují nové aktuální hraniční dokumentární dílo česko-německých státních hranic potvrzené samostatnou smlouvou, které nahradí nesourodou a zastaralou dosavadní hraniční dokumentaci.

Smlouva je výsledkem rozsáhlých společných geodetických a kartografických prací na státních hranicích probíhajících řadu let. Základ smluvní úpravy představuje již zmíněné nové hraniční dokumentární dílo, které tvoří její přílohu. Jde o soubor map, nárysů a dalších měřických dokumentů podrobně popisujících a geodeticky zajišťujících průběh česko-německých státních hranic.

Pro úplnost uvádím, že vlastní hraniční dokumentární dílo je rozsáhlý soubor 18 svazků. Vlastní text předkládané smlouvy obsahuje zejména právní režim hraničního dokumentárního díla společných státních hranic a dále úpravu jeho obsahových a formálních náležitostí, jakož i vztah k dosavadní hraniční dokumentaci.

Smlouva respektuje skutečnost, že Německo je spolkovým státem. S ohledem na to se společné česko-německé státní hranice člení na část hranic se Svobodným státem Sasko a Svobodným státem Bavorsko. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že poprvé od roku 1918 budou mít Česká republika a Spolková republika Německo komplexní podrobnou mezinárodně smluvní úpravu společných státních hranic. S přihlédnutím k historickým souvislostem má tato skutečnost pro Českou republiku mimořádný ústavní a zahraničněpolitický význam.

Sjednání smlouvy je rovněž předpokladem pro dlouhodobou stabilitu česko-německých státních hranic. V časovém horizontu deseti let se předpokládají pouze dílčí změny státních hranic v těch případech, kdy to bude nezbytně nutné z vodohospodářských, dopravních, popř. jiných závažných důvodů. Tyto dílčí změny budou realizovány sjednáním speciálních smluv založených na principu reciprocity "výměny území" s tím, že v České republice budou v souladu s ústavou spojeny i s předložením návrhu příslušného ústavního zákona.

Předkládaná smlouva je v souladu se zahraničněpolitickými zájmy České republiky a vytváří předpoklady pro požadovanou úroveň správy společných česko-německých hranic.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru, aby odůvodnil návrh výboru, který máte pod sněmovním tiskem 348/1.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tento tisk, tuto smlouvu, na své 28. schůzi 12. ledna tohoto roku a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo o hraničním dokumentárním díle společných státních hranic podepsanou v Praze dne 3. června 1999.

Chtěl bych jen navázat na úvodní slovo pana ministra a upozornit na to, že nejednáme o hranicích, ale o smlouvě o společném hraničním dokumentárním díle. Chci vyjádřit naději, že se s tímto včetně příloh bezesporu nejtěžším tiskem, jaký jsme tu zatím měli, dnes čestně vyrovnáme. Váží asi 50 kg.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Kohlíčka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, sněmovní tisk 348, tak jak byl uveden panem ministrem, obsahuje jednu zajímavost, která by nám neměla uniknout. Je to rozdílné zpracování hranice severozápadní a hranice západní a jihozápadní. Je to dáno historicky a při rozpravě v zahraničním výboru jsme byli ujištěni, že postupně rozdíly ve zpracování se budou stírat, ale pro účely tohoto díla, pro účely této smlouvy že zatím nebylo k této nákladné úpravě přistoupeno.

Druhá drobná poznámka, která by nám neměla uniknout - všimli jste si jistě, že pan ministr říkal, že je možné, že budou v průběhu dalších let určité drobné změny. V čem ty změny spočívají? Jak jistě víme, obě země uznávají velmi přísné ekologické zákony, které způsobují ve svém důsledku, že nejsou meliorovány údolní nivy hraničních toků, a tudíž se opravdu může stát, že hranice, která je zpravidla vedena středem vodoteče, se může v jednotlivých letech postupně přesouvat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP