(19.50 hodin)

(pokračuje Filip)

Smluvní strany se musí navzájem informovat o pohybu zbraní mezi jednotlivými státy. Úmluva se tedy týká transakcí střelných zbraní prováděných jednotlivými osobami a nevztahuje se na transakce prováděné jednotlivými státy. Obyvatelé smluvních stran musí mít při získání střelných zbraní v druhém státě stejná oprávnění jako jeho obyvatelé. Smluvní strany mohou navzájem uzavírat úmluvy týkající se předmětu úmluvy pouze k doplnění obsahu nebo k usnadnění jejího plnění. To je nový moment, který je třeba, aby byl připomenut, a jistě bude předmětem zkoumání v zahraničním výboru.

Smluvní strany mohou záležitosti týkající se střelných zbraní upravovat vlastními právními předpisy při respektování ustanovení úmluvy. Znamená to, že při novelizaci toho, čeho se nám nepodařilo dosáhnout v roce 1997 ve výboru pro obranu a bezpečnost, bude muset vláda podle této úmluvy postupovat a předložit sněmovně komplexnější novelizaci.

Vnitrostátní úprava obsažená v zákonu 288/1995 Sb., ve znění změn, o střelných zbraních a střelivu, není plně slučitelná se zněním úmluvy. Zejména vymezení pojmu střelné zbraně a střeliva do nich. To je důvodem, proč je z naší strany uplatněna výhrada k ustanovení o transakcích. Nerozuměl jsem dobře přednesu pana ministra, protože výhrady jsou podle mne v obráceném pořadí, než bylo řečeno. Naproti tomu již naše úprava plně odpovídá požadavkům úmluvy, pokud jde o prodej zbraně určené k vývozu nebo k jiné transakci do jiné země. Jsem přesvědčen, že je potřebné, abychom si tento jiný rozměr uvědomili.

Očekávaná novelizace zákona o střelných zbraních a střelivu by měla tedy přispět ke snížení nesouladu s úmluvou a s dalšími normami Evropské unie.

Navrhuji, abychom souhlasili s ratifikací úmluvy, tak jak je předložena včetně výhrad. Jsem přesvědčen, že podobný odpovědný přístup jednotlivých předkladatelů ve věci mezinárodních smluv pomůže i trošičku napravit projednávání mezinárodních smluv v naší Poslanecké sněmovně, tak abychom se tím vážně zabývali, protože smluvní závazky jsou pro nás stejně důležité jako zákony.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, obecnou rozpravu končím.

Předpokládám, že ani zpravodaj, ani pan ministr nechtějí vystoupit se závěrečným slovem. Pokud se nepletu, ve vystoupení pana poslance Filipa nezazněl návrh na vrácení k přepracování. Budeme se proto zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Zvěřina.

 

Poslanec Jaroslav Zvěřina: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vzhledem k nespornému evropskému charakteru této úmluvy žádám sněmovnu, aby svěřila tento návrh k projednání také výboru pro evropskou integraci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Pan poslanec Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Pane předsedající, domnívám se, že by takovýto zákon měl branně bezpečnostní výbor mít ve své kompetenci také.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, beru to jako další návrh. Ještě nějaký? Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 127 a ptám se, kdo je pro přikázat tento návrh k projednání zahraničnímu výboru. Kdo je proti?

Z přítomných 102 pro návrh 70, proti dva. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o přikázání výboru pro evropskou integraci.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 128 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 102 pro návrh 54, proti 11. Návrh byl přijat.

 

V posledním hlasování, které jsem zahájil, s pořadovým číslem 129, se ptám, kdo je pro přikázat tento návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Kdo je proti?

Z přítomných 102 pro návrh 41, proti 24. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro evropskou integraci.

Děkuji panu ministrovi. Tím končí jeho dnešní působení ve sněmovně. Děkuji panu zpravodaji. Budeme pokračovat.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

80.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
Úmluva o postupu předchozího souhlasu v mezinárodním obchodu
s některými chemickými látkami a přípravky na ochranu rostlin
/sněmovní tisk 300/ - druhé čtení

 

Prosím o úvodní slovo pana ministra životního prostředí Miloše Kužvarta.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že s Úmluvou o postupu předchozího souhlasu v mezinárodním obchodu s některými nebezpečnými chemickými látkami jsem vás podrobně seznámil ve svém úvodním slově dne 15. října minulého roku a tato úmluva byla projednána zahraničním výborem 18. listopadu minulého roku a ten doporučil Poslanecké sněmovně, aby s úmluvou vyslovila souhlas, redukuji své úvodní slovo pouze na tuto poslední větu:

Dovoluji si požádat, abyste ve smyslu doporučení zahraničního výboru Poslanecké sněmovny vyslovili s touto úmluvou souhlas.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře.

Vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 300/1. Prosím zpravodaje výboru poslance Jaromíra Kohlíčka, aby návrh výboru odůvodnil.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Děkuji, vážený pane předsedající. Protože již můj předřečník se zmínil o tom, že vše podstatné bylo řečeno v prvním čtení a ve výboru, omezím se na seznámení sněmovny s usnesením zahraničního výboru z 27. schůze dne 18. listopadu 1999.

Zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Úmluvou o postupu předchozího souhlasu v mezinárodním obchodu s některými chemickými látkami a přípravky na ochranu rostlin;

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, proto rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 130 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 98 pro návrh 66, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Dalším bodem je

 

81.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Úmluva o účincích průmyslových havárií přesahujících hranice států,
sjednaná v Helsinkách dne 17. března 1992
/sněmovní tisk 327/ - druhé čtení

 

Úvodní slovo přednese ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, i u této úmluvy podrobné seznámení bylo učiněno již 15. října minulého roku. Chtěl bych zdůraznit dva body. Důraz je v této úmluvě kladen na preventivní opatření a na předcházení vzniku závažných havárií. A pokud k havárii dojde, tak je v úmluvě důraz na účinnou likvidaci těch havárií, které přesahují hranice států.

Tato úmluva byla přikázána v tomto případě dvěma výborům - zahraničnímu výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Oba výbory doporučily sněmovně, aby s úmluvou vyjádřila souhlas. Z tohoto důvodu si dovoluji požádat, aby i plénum sněmovny vyslovilo souhlas s touto úmluvou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro obranu a bezpečnost. Usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky 327/2, resp. 3.

Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Vojtěcha Vymětala, aby návrh výboru odůvodnil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP