(18.00 hodin)

(pokračuje Buzková)

Vzhledem k tomu, že vidím větší množství gestikulace a na gestikulaci nemohu reagovat, ptám se, zda někdo zpochybňuje toto hlasování. Vzhledem k tomu, že nezpochybňuje, konstatuji, že návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali.

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 374/3."

K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 41. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 41 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 182 pro vyslovilo 116 a 52 bylo proti.

 

Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali. V tuto chvíli děkuji senátorovi Kaňovi za účast v Poslanecké sněmovně a loučím se s ním.

 

Dalším bodem je bod 9 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

9.
Informace vlády o přijatých opatřeních a jejich účinnosti
v souvislosti se zákazem dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr

 

Prosím, aby se slova ujal pověřený člen vlády, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám oznámil, že došlo k dohodě mezi členy vlády a zástupci ZVVZ Milevsko o opatřeních, která by vyřešila obtížnou situaci tohoto podniku v souvislosti s neuzavřením kontraktu na dodávky vzduchotechnických zařízení pro jadernou elektrárnu Búšehr.

V souladu s usnesením vlády ČR č. 238 ze dne 7. března 2000 k realizaci souhrnu opatření pro ZVVZ Milevsko, a. s., Milevsko, řešící obtížnou hospodářskou situaci společnosti v důsledku neuzavření kontraktu na dodávky vzduchotechnických zařízení pro jadernou elektrárnu Búšehr v Íránu, se zúčastněné strany dohodly, že podpoří souhrn opatření pro zlepšení ekonomické situace ZVVZ, a. s., s tím, že tato opatření budou v rámci svých kompetencí podporovat a prosazovat a opatření, u kterých jsou uvedeni jako řešitelé nebo za ně zodpovídají, budou v intencích těchto opatření zajišťovat. Jedná se o soubor náhradní zakázkové náplně, úvěrů, kapitalizace pohledávek jdoucích za ZVVZ a poskytnutí prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti při přechodu na nový podnikatelský program.

Tato dohoda dnes byla parafována oběma zúčastněnými stranami a domníváme se, že tím je tento problém, sociální i podnikatelský, zažehnán. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Grégrovi. Nyní by bylo pravděpodobně vhodné podle § 57 odst. 3 jednacího řádu určit zpravodaje. Stalo se vžitým postupem, že o tuto funkci je požádán první řečník v  rozpravě vzhledem k tomu, že tento bod nebyl projednáván výborem. Já se tedy ptám, kdo se hlásí jako první do rozpravy. Upozorňuji, že pokud se nikdo nepřihlásí jako první, nebude už ani druhý. Vidím, že se první hlásí do rozpravy pan poslanec Filip, kterému udílím slovo. Současně mu děkuji za to, že se dobrovolně ujal funkce zpravodaje k tomuto bodu.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážená paní předsedající, vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní a pánové, jsem přesvědčen, že návrh zákona, který předložila vláda - a jsem o tom přesvědčen stále, od chvíle, kdy jsem návrh poprvé viděl - je špatný, že neměl být předložen této sněmovně a že jeho zařazení do Sbírky zákonů by bylo ostudou českého právního řádu. A proto v podstatě nemohu než poděkovat panu ministru Grégrovi za to, že mimo tento zákon - a doufám, že aspoň zčásti z vlastní vůle vlády, nikoli pouze na základě usnesení Poslanecké sněmovny, podle kterého máme zařazen tento bod - vláda dojednala s vedením a vlastníky ZVVZ Milevsko dohodu, která kompenzuje škody, které vznikly nerealizací této zakázky.

Jsem přesvědčen o tom, že samotná zakázka by byla pro Českou republiku a pro český průmysl mnohem výhodnější. Jednoznačně musím říci, že nejde o jednu dodávku pro jednoho odběratele, ale že jde o akvizici dalších možností České republiky. Nevím, jestli budou ti, kteří usilovali o to, aby vzduchotechnická zařízení nebyla dodána do elektrárny v íránském Búšehru, schopni najít tolik odvahy a cti, aby prosazovali zájmy českých průmyslových podniků v jiných zemích a u jiných odběratelů, kteří budou požadovat reference o výrobcích, jež mohou sloužit v takových složitých zařízeních, jako je elektrárna, aniž by musela být stoprocentně jadernou elektrárnou - může být dokonce elektrárnou na tuhá paliva nebo na pevná, to je v podstatě nerozhodující.

Přesto jsem přesvědčen o tom, že pokud už se vláda rozhodla vyhovět nelegitimní žádosti jiné suverénní země, aby sama nerealizovala ve svých podnicích v České republice dodávky, tak že alespoň získá od těch, na jejichž žádost jednala, dostatek kompenzací, aby tyto náhrady nebyly ke škodě českých daňových poplatníků. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Filipovi. Ptám se, zda se někdo dále hlásí do rozpravy. Pan poslanec Martin Starec, udílím mu slovo.

 

Poslanec Martin Starec: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, budu mít jen velmi stručné vystoupení, protože se domnívám, že i tento bod si zaslouží, aby měl své usnesení, a proto navrhuji, abychom vzali na vědomí Informaci vlády o přijatých opatřeních a jejich účinnosti v souvislosti se zákazem dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr. Vzhledem k tomu, že se jedná vlastně o nejjednodušší typ možného usnesení, předpokládám, že jej nemusím zpravodaji dávat písemně. Pokud by s tímto postupem souhlasil, zůstal bych u tohoto přečteného textu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane poslanče. Nyní si uvědomuji - pane poslanče Starče, prosím, setrvejte zde -, že jsem na samém začátku udělala procedurální chybu, kterou budeme muset v tuto chvíli napravit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP