(11.00 hodin)

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Ondrušovi.

Než dám slovo panu poslanci Břetislavu Petrovi, dovolte, abych na galerii hostů přivítal delegaci Senátu Lesothského království na základě pozvání skupiny přátel České republiky a subsaharské Afriky. Vítejte.

Prosím pana poslance Petra. Jako další je přihlášen zpravodaj pan poslanec Rudolf Tomíček.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, mé připomínky se týkají výhradně zákona 44/1988 Sb., čili horního zákona.

V § 5 vypustit poslední větu, která říká: "Za organizaci se považují také právnické osoby zřízené Ministerstvem životního prostředí k zajištění povinností stanovených tímto zákonem."

K § 11 odst. 1: Vyhledávání a průzkum ložisek vyhrazených nerostů - to zůstává, vypouští se "průzkum výhradních ložisek", protože dnes už neexistují výhradní ložiska nevyhrazených nerostů.

V poslední větě se vypouští "zaregistrováno", zůstává jen "stanoveno podle zvláštních předpisů".

V § 14 b) odst. 2 doporučuji, aby z poslední věty byla vypuštěna část, která říká "nejpozději do 6 měsíců od jejich vyžádání".

V § 27 odst. 10 vypustit znění tohoto zákona, stejně jako v § 28 odst. 10 vypustit rovněž znění tohoto zákona.

V § 32 odst. 2. Zde pravděpodobně došlo k legislativnímu omylu, protože od prosince roku 1991 neexistují výhradní ložiska nevyhrazených nerostů. Vypustíme tedy z první věty "nerostů na výhradních ložiscích nebo nevyhrazených nerostů na výhradních ložiscích" a nahradíme znění "vyhrazených nerostů na výhradních ložiscích a nevyhrazených nerostů" - a pokračujeme - "nebo vyhrazených nerostů na výhradních ložiscích a nevyhrazených nerostů po jejich úpravě a zušlechtění".

V odst. 4 stejného § 32 a) doporučuji vypustit první větu a druhou větu upravit takto: "Částku převede obvodní báňský úřad do rozpočtu obce."

§ 37 a) odst. 34, tam doplníme poslední větu, kterou předtím upravíme tak, že vypustíme "nesmí být zahrnut do konkursní podstaty", a nahradíme "musí být ohodnocen znalcem, zapsán v katastru nemovitostí a nesmí být zahrnut do konkursní podstaty".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Petrovi. Pan poslanec Tomíček stáhl svou přihlášku do podrobné rozpravy. Táži se, kdo se dále hlásí. Pan poslanec Josef Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, pane premiére, pane ministře, dámy a pánové, nemám konkrétní návrh. Vím, že jsem v trochu složité situaci, protože jsme v podrobné rozpravě. Musím se přiznat k tomu, že dva výbory podaly návrh na zamítnutí této novely zákona včetně otevření horního zákona. Je evidentní, že některé pozměňovací návrhy dokonce úzce směřují právě do horního zákona.

Protože hospodářský výbor projednával normu v takovém sledu, že nejprve padl návrh na zamítnutí, což prošlo, dále se nediskutovalo o věcných záležitostech vnitřku tohoto zákona, myslím si, že by teď bylo korektní, kdybychom dokázali přistoupit na jistý kompromis, že bychom vrátili tuto normu do hospodářského výboru, aby mohl být posouzen poměr mezi hospodářskými zájmy této republiky a rozumnou ochranou životního prostředí.

Proto navrhuji vrácení výborům k dalšímu projednávání.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Vojířovi. Podle jednacího řádu § 94 odst. 3 je možné i v podrobné rozpravě podat návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Zde bylo i konkretizováno vrácení do hospodářského výboru.

Táži se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Pokud se nikdo do podrobné rozpravy nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Žádám pana ministra, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Je tomu tak. Poté má stejnou možnost i pan poslanec Tomíček jako zpravodaj.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám za to, že uplynulých několik desítek minut ukázalo, že je smysluplné se bavit nad touto předlohou. Jak zde návrhy na změny některých paragrafů zazněly, je mi trochu záhadou, proč nejprve zaznívaly návrhy zamítnout tuto novelu. Na řadě z těchto věcí se můžeme bez problémů shodnout. Myslím, že je nastoupena rozumná cesta, kdy naše právo bude transparentní pro všechny strany případných sporů.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Tomíček nechce vystoupit se závěrečným slovem.

Konstatuji, že v obecné rozpravě padl jediný procedurální návrh od pana poslance Vojíře, a to na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání, a to výboru hospodářskému.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a žádám vás o novou registraci, než přistoupíme k hlasování o návrhu pana poslance Vojíře.

 

V hlasování číslo 149 dávám hlasovat o návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 149 se z přítomných 177 poslanců pro vyslovilo 90, proti 70. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Šplíchal má námitku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP