(11.10 hodin)

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já se velmi omlouvám, ale jak jsem doběhl, tak jsem měl přikryté světélko, mačkal jsem nepřihlášený. Byla to moje chyba. (Hlasy: Zpochybni!) Tím tedy zpochybňuji výsledek hlasování. Chtěl jsem hlasovat, ale udělal jsem technickou chybu. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Je tady námitka pana poslance Šplíchala, který zpochybňuje hlasování číslo 149. O této námitce rozhodneme hlasováním.

 

Táži se, kdo je pro přijetí námitky pana poslance Šplíchala. Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Tato námitka byla přijata (v hlasování číslo 150.).

 

Pan poslanec Vlach se hlásí.

 

Poslanec Jiří Vlach: Dámy a pánové, já děkuji kolegovi Šplíchalovi za to, že korektně popsal to, co se přihodilo. Nicméně - nezlobte se na mě - to není důvod pro podání námitky. Toto hlasování nemělo vůbec proběhnout. Já jsem se hlásil předtím, než pan předsedající dal hlasovat. Obávám se, že jdeme do velmi nebezpečných situací. (Projevy nesouhlasu.) Prosím, projděte si záznamy, hlasuji vždy pro námitku. Korektně hlasuji vždy pro námitku, i když to jde jakoby proti tomu, jak jsem předtím hlasoval. Ale teď jsme přece už "camfourek" od toho, že řekneme: Já jsem byl v kuloárech, nestihl jsem to, námitka. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, naprosto stejný postup jsme aplikovali minulý týden ve sněmovně, kdy v pravé části sněmovny jedna paní poslankyně byla přítomna a nebyla také zaregistrovaná na hlasovacím zařízení. Pan poslanec Šplíchal byl fyzicky přítomen v Poslanecké sněmovně. Podle jednacího řádu i zákona mu musí být umožněno hlasování. (Diskuse mezi poslanci s protichůdnými názory.) Pan poslanec Šplíchal s technickou poznámkou.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já jsem nedobíhal nebo nepřišel jsem pozdě. Já jsem tady skutečně seděl, hlasoval jsem a přiznal jsem tu technickou chybu. To znamená, že jsem mačkal v době, kdy jsem nebyl zapnutý. Omlouvám se, přiznávám skutečnost, jaká byla. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já si naprosto přesně vzpomínám, že stejný problém byl minulý týden v této části sněmovny, kdy paní poslankyně byla fyzicky přítomna a nesvítilo jí hlasovací zařízení. Nechali jsme o té námitce hlasovat a hlasovalo se také znovu, pane poslanče Vlachu. Prosím.

 

Poslanec Jiří Vlach: Pane předsedající, dámy a pánové, já vás neumím přesvědčit o tom, že mi nejde o výsledek hlasování a o ten zákon jako takový. Já se tady bavím o principu. Děkuji ještě jednou panu kolegu Šplíchalovi za to, že korektně přiznal, co se přihodilo. On konstatoval, že si nevšiml toho, že není přihlášen. Námitka toho typu, že mu musí být umožněno hlasovat - souhlasím, ale jemu hlasovat umožněno bylo. Paní kolegyně Parkanová - pokud si dobře vzpomínám - před týdnem nevyšla ve sjetině. (Hlasy: Protože tady nebyla.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Přátelé, klid, nechme domluvit řečníka.

 

Poslanec Jiří Vlach: Nicméně ona vystoupila s námitkou, že se pokoušela zaregistrovat a že hlasovací zařízení ji nezaznamenalo. Já teď mluvím o tom, jak byla naformulována námitka. Ta námitka byla naformulována takto, já jsem podpořil tu námitku jako každou, která je podobně odůvodněná. Já bych si rád o tom popovídal v méně vzrušené atmosféře, protože mi jde o princip, do jakých záludností té procedury se pouštíme.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já vám děkuji, že mi tímto usnadňuje mé první řízení sněmovny. Já si myslím, že o námitce bylo korektně hlasováno. Pro námitku se vyslovilo 132 přítomných poslanců.

Nechám opakovat hlasování číslo 149, které znamenalo schválení návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání - do hospodářského výboru. Znovu vás všechny odhlašuji a žádám vás, abyste se všichni řádně přihlásili svými hlasovacími kartami.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vojíře v opakovaném hlasování číslo 151. Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu. Kdo je proti? Omlouvám se, hlasovací zařízení nám nefunguje. Ukončím toto hlasování, protože nejsme zaregistrováni.

(Námitky z pléna.) Na mém displeji je nyní už přítomnost 183, předtím byla 0, proto hlasování nefungovalo. Opakuji znovu hlasování.

 

Zahajuji hlasování číslo 152 a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování číslo 152 z přítomných 184 poslanců pro 94, proti 75. Návrh byl přijat.

 

Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Chtěl bych ještě říci technickou poznámku. Vzhledem k bodům programu, které jsme schopni dnes projednat, dávám na zvážení poslaneckým klubům, zda bychom po polední přestávce mohli projednat ve třetím čtení návrhy zákonů, které předkládá pan ministr Grégr, a to bod 78, 91 a 92. Tyto body jsou připraveny. Jejich pevné stanovení na čtvrtek bylo z důvodu, aby nepřišly na pořad v pátek, kdy pan ministr nebude přítomen, ale předřadit tyto body můžeme. Po určitém zvážení nechám zrevokovat naše usnesení o zařazení těchto bodů na čtvrtek. Ať se předsedové klubů dohodnou, zda je možné tyto návrhy zákonů projednávat odpoledne.

Dále jsem dostal zprávu od předsedy volební komise, že je připraven podrobit hlasování bod č. 95 - "Změny v orgánech Poslanecké sněmovny". I tento návrh dávám na zvážení předsedům klubů a poté rozhodneme o tom, kdy ho provedeme. To byla technická sdělení.

 

Nyní přejdeme podle schváleného programu k bodu č. 87, kterým je

 

87.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 436/1991 Sb., o některých opatřeních
v soudnictví, o volbách přísedících, jejich zproštění a odvolání z funkce
a o státní správě soudů České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 501/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr spravedlnosti pan Otakar Motejl a zpravodaj ústavně právního výboru pan poslanec Václav Exner. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 501/2.

Otevírám rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Pokud tomu tak není, rozpravu uzavírám.

Táži se, zda jsou potřebná závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje. Pan ministr se hlásí. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP