(12.20 hodin)

(pokračuje Tlustý)

Ještě bych doplnil, že Česká republika z těchto čtyř podmínek v tuto chvíli dvě - podle mého názoru - splňuje. A to je rovněž velmi vhodná poloha. Tak jako před 25 lety se Irsko nacházelo ve vhodném místě mezi Spojenými státy americkými a západní Evropou, stejně tak se dnes Česká republika nachází na velmi vhodné poloze mezi Evropskou unií a východními oblastmi Evropy a východními trhy. Za druhé jsem přesvědčen o tom, že české obyvatelstvo je stejně tak vzdělanou a produktivní silou jako irské obyvatelstvo.

Je tu drobný problém - v tuto chvíli není Česká republika v Evropské unii, což mě velmi mrzí, a problém největší - v České republice nejsou osvícené politické strany, které by pochopily, že výše daní je skutečně zásadním rozvojovým faktorem.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Tlustému.

S faktickou poznámkou - pan ministr také s faktickou, anebo řádně? Máte přednostní, ale jsou tu faktické poznámky dvě - paní kolegyně Štěpová a pan kolega Vojíř, a poté, pokud chcete vystoupit řádně. (Hlasy: Ministr má přednost vždycky.)

Tak prosím, pan ministr má přednost. Dobře, děkuji.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych se velmi krátce vyjádřil fakticky k vystoupení pana poslance Tlustého.

Měl jsem příležitost být v Irsku, měl jsem příležitost hovořit prakticky se všemi členy vlády a oni, pokud jsem se jich tázal na příčiny irského hospodářského zázraku, jednoznačně říkali: V prvé řadě to bylo zavedení obecně přístupného státního školství před 20 lety. A za druhé před 15 lety se jim poprvé podařilo udělat rozsáhlou sociální dohodu. Čili školství a sociální dialog zdůrazňovali jako významné růstové faktory. Jenom pro doplnění. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu ministru Špidlovi. Paní poslankyně Štěpová.

 

Poslankyně Vlasta Štěpová: Skutečně jenom fakticky, pane předsedající. Děkuji.

Udělal mi radost pan kolega Tlustý, když se tak vehementně přihlásil k urychlení vstupu do Evropské unie. Je to výborné.

Jinak mi dovolte jen konstatovat, že Irsko díky vysoké inteligenci svého národa je hodnoceno jako nejgeniálnější konzument strukturálních a kohezních fondů Evropské unie. Proste je to terén, ve kterém se pohybují tak dokonale, že jim to umožnilo nastartovat ekonomiku tak, jak jede.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Pane předsedající, vážení ministři, dámy a pánové, musím se přihlásit ještě jednou do debaty, protože mám pocit, že s některými kolegy si prostě nerozumíme.

Musím reagovat na první vystoupení paní kolegyně Štěpové. Myslím si, že je evidentní, že se shodneme na tom, že veřejné záležitosti, jako jsou komunikace, železnice nebo některé sítě, které slouží k tomu, aby vůbec mohly být realizovány obchody, výroba, služby, turistický ruch nebo cokoliv, tak na nich participují, dokonce v některých případech přímo pouze stoprocentně je realizuje veřejný rozpočet, tzn. ať už státní, nebo krajský, nebo příp. obecní. V tom nebyl problém.

Problém je v tom, do jaké míry vláda zasahuje do výrobních nebo obchodních struktur. To je ta diskuse, o které se tady chceme bavit. To je první moment, tzn. tam není rozporu.

Druhá věc, která tady byla zmíněna, byla problematika Irska a školství. Ano, také jsem zastáncem toho, kdybychom byli schopni nebo kdybychom měli tolik prostředků, které potřebujeme dát na výzkum, vědu, vzdělání, reformu školství a vzdělat své děti tak, aby opravdu byly schopné ovládat a vyvíjet vysoké technologie. Tam přece nejsme také ve sporu. Je otázka, jestli je to naší prioritou. Já říkám že ano, ale pak se také musíme podívat do rozpočtu, kolik na to dáváme.

A co se týče druhého vystoupení pana Martínka, myslím, že on ví, že Margaret Thatcherová ve své době řešila problém nikoliv rozvoje, ona nejprve řešila problém poklesu produkce, úpadku v jedné struktuře, v jedné lokalitě, tzn. hutnictví a těžkého průmyslu, tzn. doly atd. A samozřejmě bylo evidentní a myslím, že takové případy máme a nikdo je tady nechce zpochybňovat, jsou to lokality např. Ostravska, jsou to lokality - řeknu - severních Čech, Mostecka, Chomutovska, a nikdo neříká, že není možné hledat participaci jednorázovou, ale z hlediska tohoto projektu, který ale může trvat dokonce deset let. Nevím, jak dlouho bude trvat např. oživení nebo ozdravení problematiky na Ostravsku nebo na Mostecku. Může to trvat prostě delší dobu. Přerod těžkého průmyslu, který jsme si do jisté míry nevymysleli sami, bude trvat - myslím, že dokonce pan ministr Špidla odhadl, že ten vývoj bude trvat až 15 let. Je to korektní informace a bude na tom muset asi stát participovat.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, omlouvám se vám, ale vy jste se přihlásil po paní kolegyni Štěpové s faktickou poznámkou. Hlásil jste se po paní kolegyni Štěpové, ona se hlásila s faktickou. Dal jsem vám slovo, protože před vámi byl vyhlášen pan kolega Vymětal řádně písemně. Myslím si, i že se trochu odchylujeme od věci projednávaného bodu programu - podpory malého a středního podnikání.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Uzavřu to tím, že opravdu jsme připraveni nějak rozumně korektně diskutovat. Nicméně rozdíl zdůrazním. Je v tom, že jsme přesvědčeni o tom, že stát nemá ingerovat do výrobních podniků, pokud to není jakási katastrofická záležitost v lokalitě nebo v oboru. A druhá strana říká, že sice na to má hledat systém, ale že tak dělat má. V tom je ten rozdíl.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Další faktické kolega Starec, paní kolegyně Štěpová ještě jednou.

 

Poslanec Martin Starec: Vážený pane předsedající, sděluji prostřednictví vás panu kolegovi Vojířovi a některým možná dalším vystupujícím: On ten úhel pravice je na to docela jednoznačný. Pokud ten podnik je v "mém" okresu, je ingerence státu žádaná. Když není v mém okresu, je vlastně velmi nevýznamná, navíc škodlivá. Ono pak se stačí podívat, kdo za koho mluví, a možná jsou pak věci daleko jasnější.

Jinak bych za materiály předložené ministerstvem poděkoval.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Paní kolegyně Štěpová. Pan kolega Vojíř slyšel poznámku, kterou mu tímto vyřizuji.

 

Poslankyně Vlasta Štěpová: Pane předsedající, velice se omlouvám za zneužívání důvěry vaší i mých kolegů, ale jenom drobné pípnutí.

Platívá stále ještě pravidlo, že výrobek se stává zbožím v okamžiku směny a že řadu našich drobných výrobců trápí vlastně jen ten drobný detail, že vyrábějí a nemají komu prodávat. A obávám se, že tady stát, aniž má a musí, prostě napravuje chyby jiných dřívějších, a dovolte mi nejmenovat, zásahů, kdy se rozsekaly obchodní vazby tak, že se to teď hodně pracně napravuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Nyní tedy konečně pan kolega Vymětal, po něm pan kolega Matějů.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, na mém příkladě se dá prokázat, jak nevýhodné je písemně se přihlásit do rozpravy, neboť mezitím vystoupilo devět poslanců. Kdybych se pětkrát přihlásil k faktické připomínce nebo poznámce, už jsem dávno byl hotov se svými řečmi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP