(12.30 hodin)

(pokračuje K. Vymětal)

Vrátil bych se k tomu, co zde bylo řečeno v rozpravě, protože to mě jaksi vybídlo k diskusi. Mám takový názor, že vystoupení pana kolegy Plachého bylo naplněním řekl bych toho, že pravice neví, co dělá levice. Říkal nám tady, že jediné řešení je pravicová vláda, která zná řešení. No, byla tady hodně dlouho, mnohem déle než vláda sociální demokracie, a to řešení nám ukázala. Víme, kde jsme. Ale možná, že to může být podnětem pro předsedu Občanské demokratické strany pana poslance Klause, aby zvážil, jestli třeba jiná pravicová vláda, třeba v čele s kolegou Plachým by toto řešení neměla, protože kolega Plachý ví, jak z toho ven, a co sto, dvě stě, tři sta…

Pan kolega Martínek se na mě obracel, že jsem kritizoval programy podpory malého a středního podnikání. Nikoliv, já jsem je nekritizoval, říkal jsem, že jsou v pořádku, až na to, že jsou málo účinné, a až na to, že na jednotlivé programy podle mého názoru, jak to vypadá, je málo peněz. Znamená to, jestliže mám program podpory exportu, jak jsem zde uváděl, je plánováno na něj 50 mil. pro rok 2000 a těch 50 mil. bylo vyčerpáno k únoru 2000, tak pak nemluvme o programu. Ten program z 12 měsíců 10 měsíců fungovat nebude. A o tom jsem hovořil, že je třeba i v této věci posílit programy finančně, aby měly smysl a účinnost větší.

Bylo velmi zajímavé pro mě poslechnout, jak říkal kolega Martínek, že růst nezaměstnanosti nemusí být vždy nezdravý jev, jak jsem si poznamenal, že to může být výsledek úspěšné restrukturalizace.

Chtěl bych říci, že pokud si někdo myslí, a mně docela vadí, poněvadž jsem tady mluvil za sever severní Moravy, že výsledek nezaměstnanosti v ostravsko-karvinské aglomeraci je výsledkem zdravé a úspěšné restrukturalizace, že tedy jev kolem 20 % nezaměstnaných je jev zdravý, tak bych mu přál, aby přišel mezi ty nezaměstnané na Ostravsko, na Karvinsko, na Frýdecko a řekl jim to tam do očí: Já si myslím, že toto je jev zdravý.

Ale já si totiž vůbec nemyslím, že to je jev zdravý, protože si tady pleteme také pojmy s dojmy. Velmi často se zaklíná stav na Ostravsko-Karvinsku, že je způsoben restrukturalizací. Ale dámy a pánové, jestliže pojmem restrukturalizace provádíme útlum a likvidaci, tak to samozřejmě žádná restrukturalizace není. Tak nemluvme vůbec o restrukturalizaci.

Problém je jiný, že stav, který v této oblasti je, myslím v ostravsko-karvinském regionu, i v širším, se nepodařilo řešit ani pravicové vládě, ani sociálně demokratické vládě. Jsou to řešení dílčí, částečná, která problém neřeší. A je už jedno, jestli ta či ona vláda má ochotu nebo nemá ochotu to řešit. Já jsem toho názoru, že každá vláda má povinnost tuto situaci řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Přátelé, chtěl bych vás skutečně poprosit o zbytečné nezneužívání faktických poznámek. Hovoří kolega Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane předsedající, nechci zneužít ničeho, natož faktických poznámek. Nicméně musím reagovat velmi stručně na kolegu Karla Vymětala. Myslím, že to byl brilantní příklad toho, jak změnit obsah některých prohlášení k obrazu svému.

Já jsem tady přece zcela jasně sdělil, že existují příklady, kdy propouštění určitých lidí v podniku znamená zdravý jev, protože pro ty, kteří v tom podniku zůstávají, to znamená dlouhodobou perspektivu, protože ten podnik se stane konkurenceschopným, protože v tom podniku dostanou kvalitní a dobrou mzdu a nebudou se muset obávat, že budou pracovat bez mzdy, že podnik nebude mít na jejich výplatu.

Nicméně v žádném případě jsem neřekl, že nezaměstnanost považuji za zdravý jev, protože to je samozřejmě jev nezdravý, proti kterému je třeba vystupovat, mimo jiné podporou drobného a středního podnikání.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Pan kolega Vladimír Doležal se hlásil také s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, zazněla tady hromada slov, hromada pochval, naopak hromada kritiky, s tím, že ke kritice pana Starce se vyjadřovat nebudu, ale ve sportu by si asi za to získal své. Dobře…

Ale my tady kritizujeme, nebo naopak chválíme určité programy, ale nikde jsem neviděl zhodnocení těchto programů. Byl jsem na podvýboru pro kontrolu, který je podvýborem rozpočtového výboru, účastníkem hodnocení určitých programů podpory severních Čech a severní Moravy, a výsledek byl žalostný.

Proto já osobně bych byl rád, kdybychom se příště setkali v materiálu i s hodnocením předcházejícího roku. Proto bych navrhoval sněmovně usnesení, které by požádalo vládu, aby nám předložila zhodnocení dopadů těchto programů podpor za předcházející rok.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, hovoří pan kolega Jaroslav Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Rád bych připomněl panu poslanci Karlu Vymětalovi, že programy podpory malého a středního podnikání odstartovaly pravicové vlády. A pokud je malé a střední podnikání tam, kde dnes je, a myslím, že toto hodnocení bylo pozitivní i z mých úst, pak je to výsledek systematické dlouhodobé podpory malého a středního podnikání prostřednictvím programů, které co do stěžejních byly vymyšleny právě pravicí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Nyní vystoupí řádně přihlášený pan poslanec Petr Matějů.

 

Poslanec Petr Matějů: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl jsem původně navázat na slova předsedy klubu ODS pana kolegy Vlastimila Tlustého, ale odeznělo už tolik faktických poznámek, že už si možná nikdo nepamatuje, co pan kolega Tlustý říkal. Já to jenom připomenu.

Zkráceně, jednalo se o tzv. irský zázrak a já se plně ztotožňuji s tím, co řekl pan kolega Tlustý. A chci jenom připomenout, že to není jenom Irsko, ale ještě celá řada dalších zemí, které se dostaly na vzestupnou dráhu, a že tím jedním řekněme velice důležitým faktorem, proč se tomu stalo, bylo otevření vysokých škol právě malým a středním podnikům pro společné firmy, které zakládaly, aby se dostaly inovace z vysokých škol co nejdříve právě do těchto malých firem.

Chci vás jenom informovat o tom, že právě minulý týden projednala Rada Evropy velice zajímavou zprávu o malých a středních podnicích, kde konstatovala, že zejména ve východních zemích strádají tyto podniky právě proto, že vysoké školy zůstávají těmto společným podnikům stále legislativně uzavřeny. Je tam mimochodem řečeno, že zhruba do tří let až 40 % těchto podniků prostě krachuje, protože nemají na to, aby inovační proces, který nutně potřebují pro to, aby uspěly na trhu, prostě nemohou financovat z vlastních zdrojů. Proto potřebují spolupráci s vysokými školami.

Chtěl bych vám jenom připomenout, že před třemi týdny jsme smetli novelu vysokoškolského zákona, která měla tuto možnost otevřít.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Petru Matějů. Kdo dál se hlásí do všeobecné rozpravy? (Nikdo.) Nikoho nevidím, takže končím všeobecnou rozpravu. V rámci této rozpravy zazněly návrhy na usnesení, jedno usnesení hospodářského výboru a požádal bych pana kolegu Vladimíra Doležala, aby zpravodaji předložil návrh svého usnesení, které pan zpravodaj ve svém závěrečném slově pak předloží.

Nyní dávám slovo panu ministru Miroslavu Grégrovi, který se o něj přihlásil.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP