(Ve 14.52 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem ke skutečnosti, že technické poškození hlasovacího zařízení je vážnější, než se zdálo, přerušení bude delší, a to do 15.20 hodin.

Chtěl bych poprosit všechny poslance, aby omezili konzumaci nápojů v Poslanecké sněmovně na skutečně nezbytně nutnou míru k udržení života. Vše navíc je rizikem poškození hlasovacího zařízení.

 

(Jednání opět zahájeno v 15.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa. Byl jsem upozorněn, že během včerejšího hlasování nebylo nedopatřením rozhodnuto o osudu bodu 37, který byl sice navrhován na čtvrtek jako první bod odpoledne, ale nebylo o tomto návrhu hlasováno. Proto je potřeba takovéto procedurální rozhodnutí učinit. Ovšem v tuto chvíli s tou modifikací, že jsme jako první bod po obědě zařadili bod 84, v tom případě by byl bod 37 druhý v pořadí po obědě.

 

Toto je procedurální návrh, který přednáším a zahajuji o něm hlasování s pořadovým číslem 180. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 170 pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat v jednání Poslanecké sněmovny. Chtěl bych se omluvit všem, kteří opustili jednací sál v domnění, že jednání bude přerušeno až do 15.20 hodin, ale technické poškození hlasovacího zařízení se podařilo odstranit dříve a myslím, že bychom neměli příliš váhat a pokračovat v jednání, jak je to jen možné. Znovu ale z tohoto místa apeluji na všechny kolegyně a kolegy, aby v míře maximálně možné omezili donášení a konzumaci jakýchkoli nápojů do jednacího sálu Poslanecké sněmovny nebo aspoň omezili tyto nápoje na láhve, které jsou uzavíratelné. To se samozřejmě netýká předsedajícího schůze, protože ten nemá možnost dle libosti opustit své místo a jít se občerstvit.

 

Dalším bodem je

 

91.
Vládní návrh zákona o vyhledávání, průzkumu a těžbě nerostných zdrojů
z mořského dna za hranicemi pravomocí států a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 462/ - třetí čtení

 

Místo u stolku zpravodajů už zaujal ministr průmyslu a obchodu pan Grégr a prosím, aby totéž učinil zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Martin Starec. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 462/2. Otevírám rozpravu v rámci třetího čtení. Žádné přihlášky nevidím, rozpravu tedy končím. Dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem navrhovateli a poté zpravodaji.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, ve druhém čtení k vládnímu návrhu zákona o vyhledávání, průzkumu a těžbě nerostných zdrojů mořského dna za hranicemi pravomocí států a o změně některých zákonů nebyly k jeho věcnému obsahu předneseny pozměňovací návrhy. Tento návrh jsem zde již dvakrát uvedl s dostatečnými argumenty. Nechci vás proto dále zdržovat tím, co bylo již opakovaně řečeno.

Se třemi pozměňovacími návrhy zpravodaje pana poslance Starce, které jsou na úrovni legislativně technických změn, souhlasím.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vás požádat, abyste vyslovili s tímto předloženým návrhem zákona souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Martin Starec: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, sněmovní tisk 462/2 obsahuje pouze tři změny, resp. návrhy na změny. Já navrhnu proceduru. Domnívám se, že bude nejlépe hlasovat postupně, nejdříve o bodu 1, potom o bodu 2 a o bodu 3 zvlášť. Vzhledem k tomu, že se jedná jen o tři návrhy, myslím, že by toto hlasování nemělo být problémové. Do této chvíle jsem nenašel žádný další legislativně technický návrh, který by bylo potřeba ve třetím čtení přednést, takže ani toto vstoupení nebude obsahovat žádný jiný návrh.

Pan ministr vyslovil předem ve svém vystoupení s navrhovanými změnami souhlas, zpravodaj je také doporučuje, a proto se domnívám, že čtvrté hlasování, které proběhne jako hlasování o celku, by mělo proběhnout v duchu těchto pozměňovacích návrhů k původnímu vládnímu textu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Zeptám se jen, zda je možné o všech třech návrzích hlasovat současně, nebo zda je nutné hlasovat odděleně.

 

Poslanec Martin Starec: Nebude-li ve sněmovně nikdo, kdo by chtěl hlasovat postupně, můžeme hlasovat o všech třech najednou.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chci se zeptat, zda existuje námitka proti společnému hlasování o pozměňovacích návrzích v  tisku 462/2. Žádnou námitku proti společnému hlasování nevidím, proto přistoupíme k avizovanému hlasování. Prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť mám pocit, že počet přítomných v sále neodpovídá počtu, o kterém informuje hlasovací zařízení.

 

Nechávám nyní, kdy zahajuji hlasování s pořadovým číslem 181, hlasovat o pozměňovacích návrzích, které jsou obsaženy v tisku 462/2. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 137 pro 133, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Starec: Vážený pane předsedající, můžeme hlasovat o návrhu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o vyhledávání, průzkumu a těžbě nerostných zdrojů z mořského dna za hranicemi pravomocí států a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 462, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 182. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 144 pro návrh 142, proti jeden. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

 

Dalším bodem je

 

92.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 63/1986 Sb.,
o České zemědělské a potravinářské inspekci, ve znění zákona č. 110/1997 Sb.
/sněmovní tisk 496/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr průmyslu a ochodu a zpravodaj hospodářského výboru poslanec Pavel Lang. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 496/3. Otevírám rozpravu, do které mám písemnou přihlášku pana poslance Eduarda Vávry.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP