(17.10 hodin)

(pokračuje Ondruš)

Odkaz zní: Zákon číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Žádné přihlášky nevidím. Rozpravu končím. Se závěrečným slovem vystoupí navrhovatel.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, protože v rámci druhého čtení a předtím ve výborech padla řada návrhů, dovolte mi, abych se k nim stručně vyjádřil. Především bych chtěl upozornit na komplexní pozměňující návrh rozpočtového výboru, který podle přesvědčení předkladatele zlepšuje jak technickou, tak obsahovou stránku návrhu. Osobně se domnívám, že by nebylo špatné, kdyby byl přijat jako celek. Z tohoto hlediska mi připadá logické - právě proto, že jde o komplexní návrh - aby byl projednáván a hlasován jako první.

S ním do značné míry koresponduje návrh ústavně právního výboru. Řada návrhů je duplicitních, nicméně se domnívám, že ty formulace a ty postupy, které jsou použity alternativně v návrzích obou výborů, jsou v lepším provedení z výboru rozpočtového.

Dovolte mi, abych se ještě vyjádřil k pozměňovacímu návrhu pana poslance Ondruše na zřízení zvláštního kontrolního úřadu pro kontrolu finančně analytického útvaru, resp. pro dohledové podřízení finančně analytického útvaru komisi Poslanecké sněmovny pro BIS. Osobně se domnívám, že to není rozumný návrh, a zdůvodním proč.

Charakter činnosti finančně analytického útvaru má daleko k činnosti tajné služby. Je to administrativní jednotka, zřízená podle zvláštního zákona, nicméně administrativní jednotka civilního typu v rámci Ministerstva financí, která primárně analyzuje a vyhodnocuje informace, které získává od bank a jiných finančních institucí. Je to svým způsobem práce sice závažná, ale rutinní, úřednická, a dispozice, které finančně analytický útvar s těmito informacemi provádí, je, že poté co je vyhodnotí, předává je - pokud tam najde nějaké pochybení - orgánům činným v trestním řízení apod. Domnívám se, že taková forma dohledu by byla neúčinná z hlediska rozsahu a charakteru práci finančně analytického útvaru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní dávám možnost vystoupit se závěrečnými slovy zpravodajům, nejprve zpravodaji ústavně právního výboru.

 

Poslanec Jiří Bílý: Děkuji, pane místopředsedo, já jenom podotknu, že tato novela je v souladu s evropskou směrnicí, proto doporučuji, aby byla přijata ve třetím čtení. Postup hlasování navrhnu v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan poslanec Doležal nechce vystoupit. Pan poslanec Suchánek není přítomen.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil nejprve postup při hlasování a pak přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním aby se k nim on i pan ministr vyjádřili.

 

Poslanec Jiří Bílý: Dovolím si navrhnout tento postup. První hlasování by bylo o bodech B1 až B23. To je komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru. Za druhé by se hlasovalo o bodu A7, za třetí o bodu A8, za čtvrté o bodu A21. Zbylé body by byly nehlasovatelné, pokud budou přijaty body B1 až B23. Pokud by nebyly přijaty body B1 až B23, pak by další hlasování bylo o celku C1, C2, C3. Pak by následovalo hlasování o bodu D. Nejprve bychom museli hlasovat o D2. Pokud by nebyl přijat D2, hlasovalo by se o alternativě. Pokud by byl přijat D2 nebo alternativa, hlasovalo by se o D1, a pak by následovalo celkové hlasování.

Poznámku pana poslance Ondruše bych bral jako legislativně technickou. To znamená, že pokud by se odhlasoval D2, zároveň by se mohlo hlasovat o jeho doplnění.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Chci se zeptat, zda je nějaká námitka proti takto navrženému postupu. Žádnou námitku nevidím. Přistupujeme k hlasování. Pane zpravodaji, můžete předkládat návrhy.

 

Poslanec Jiří Bílý: Za prvé bychom hlasovali o B1 až B23. Stanovisko zpravodaje je souhlasné, předkladatele také souhlasné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Obě stanoviska jsou souhlasná.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 198. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 180 pro 173, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Bílý: Protože byl přijat B1 až B23, jsou hlasovatelné pouze A7, A8, A21. Nejprve budeme hlasovat o A7. Stanovisko předkladatele je kladné, zpravodaje rovněž kladné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 199. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro 154, proti 20, návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Bílý: Dále budeme hlasovat o A8. Stanovisko předkladatele je kladné, zpravodaje také kladné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 200. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro 158, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Bílý: Dále budeme hlasovat o A21. Stanovisko předkladatele je záporné, stanovisko zpravodaje také záporné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 201. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 181 pro 2, proti 173, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Bílý: C1, C2 a C3 se stávají nehlasovatelnými, tudíž budeme hlasovat nejprve o D2. Stanovisko předkladatele je záporné, stanovisko zpravodaje také záporné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 202. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro 29, proti 147, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Bílý: Protože nebyl přijat D2, budeme hlasovat o alternativě k bodu 2. Stanovisko předkladatele je záporné, stanovisko zpravodaje také záporné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 203. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 182 pro 32, proti 142, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Bílý: Protože nebyl přijat D2 ani alternativa, je D1 nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Souhlasím. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a o změně a doplnění souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 15/1998 Sb., a některé další zákony, podle sněmovního tisku 480, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP