(10. 00 hodin)

(pokračuje Frank)

Druhý pozměňovací návrh je k § 6 odst. 2, kdy doporučuji na konec věty přidat slova - ta věta končí "v době jejich stanovení" a já doporučuji přidat slova "nebo uvedení zařízení do provozu". Navrhuji to proto, že to doplnění by nám možná pomohlo odstranit dosud neujasněný názor, který je mnoha subjekty v řadě případů zneužíván, jako jsou například hasičské přístroje, kdy se nařizuje u starých zařízení provádět takové úpravy či jiné zásahy, které v době jejich uvedení do provozu z důvodů technologických nebyly přípustné.

Další změnu navrhuji v § 6A, kde doporučuji zpětně vložit nový odst. 7 tohoto znění: "Osoba zpracovávající posouzení požárního nebezpečí dle § 11 odst. 1 je odpovědná za věcnou a formální správnost zpracované dokumentace." Dovoluji si tento určující odstavec vložit proto, že by mělo být jednoznačně zřejmé především to, kdo ponese přímou zodpovědnost za zpracovávanou dokumentaci posouzení požárního nebezpečí. Nutí mě k tomu některé poznatky z minulosti, kdy v mnoha řízeních a jednáních s orgány i organizacemi se přenášela odpovědnost většinou na schvalovací orgán a bylo vždy nutné žádat případně o výklad i Ministerstvo vnitra. Myslím, že uvedené znění by přispělo k jednoduššímu postupu při důkazním řízení v případě šetření Policie ČR.

Další pozměňovací návrh k § 70 odst. 6, kde rovněž doporučuji dát nové písm. e) tohoto znění: "zásady pracovněprávních vztahů pro příslušníky a zaměstnance podniků". Odůvodňuji to tím, že i v zákoně je potřeba doplnit tuto specifikaci, kdy zákon o požární ochraně jednoznačně řeší veškeré povinnosti příslušníků, zaměstnanců i členů dobrovolných jednotek, přičemž v souvisejících předpisech je rozdílné hodnocení pro příslušníky a zejména zaměstnance podniků.

Poslední pozměňovací návrh je k § 76 odst. 2, kde doporučuji dát nové písm. u) tohoto znění: "při přepravě nebezpečných látek nemá k dispozici na místě s nákladem požárně technické charakteristiky přepravovaných látek nebo tyto neodpovídají přepravovanému nákladu."

Jsem si vědom, že v návrhu zákona je tato část ošetřena, pokud se týče výroby těchto látek, ale nikoliv jejich přepravy. Tu mám na mysli, pokud se týká přepravy nejen po ose, ale i na železnici, kde zejména v silniční dopravě se množí případy havárií s různými nebezpečnými látkami a zasahující jednotky v mnoha případech nejsou schopny identifikovat převáženou látku a operativně zjistit potřebné informace.

Tolik k pozměňovacím návrhům. Závěrem mi, kolegyně a kolegové dovolte ještě jednu malou poznámku. Jsem si vědom a celý náš klub je si vědom toho, že tyto zákony jsou potřebné, že nás i trochu tlačí čas, ale myslím, že by to neměl být důvod nekomplexnosti návrhu zákona. V návrhu požárního zákona totiž tak, jak byl předložen vládou - a myslím, že jsme to nedotáhli do konce úplně ani my - chybí např. vyhláška, na kterou je častá odvolávka, která by měla upravovat pracovněprávní vztahy. Myslím, že jsou to drobnosti, které se samozřejmě dají napravit, ale tyto nekomplexnosti mohou vyvolávat neoprávněné obavy, zda nakonec budoucí prováděcí předpis neznehodnotí podstatu zákona. Já na to upozorňuji proto, že pro příště nehodláme a nebudeme ji také tolerovat.

Tolik k mým pozměňovacím návrhům a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má kolega Jaroslav Melichar, připraví se poslanec Rudolf Tomíček.

 

Poslanec Jaroslav Melichar: Vážený pane místopředsedo, vážení ministři, vážené dámy a pánové, podávám pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o Záchranném sboru České republiky a o znění některých zákonů, sněmovní tisk 544.

Můj návrh spočívá v tom, aby místo názvu Záchranný sbor byl nadále používán tradiční název Hasičský záchranný sbor. V mém případě nejde o osobní zájem, neboť s profesí hasiče nejsem spojen, ale vycházím pouze z pocitu vhodnějšího vyjádření skutečnosti, který vyplývá z převažující náplně činnosti, kterou bude tento subjekt zabezpečovat. Zákonem totiž přejmenovat hasičský sbor na záchranný sbor by znamenalo už jeho třetí přejmenování. Vžitý výstižný pojem "hasičský sbor", který byl zaveden již v 19. století, kdy vznikla tato více než potřebná profesní činnost, se ve druhé polovině 20. století změnil na označení "požární sbor" a nyní se navrhuje třetí přejmenování na "záchranný sbor". Možná, že pro někoho je to bezvýznamná maličkost, která nestojí za povšimnutí. Domnívám se, že to maličkost není, protože si myslím, že bychom měli mít zájem na obnovení prestiže, důležitosti a společenské váhy hasičského povolání, kterou kdysi mělo a které, jak jsem měl možnost poznat v některých evropských státech, se právě této vážnosti a uznání těší.

Pochopitelně chápu námitky oponentů, že hasiči se nezabývají jen hašením požáru, že i zasahují při povodních, evakuacích apod. Přesto snad nebude nikdo pochybovat, že činnost při zdolávání požárů všeho druhu je dominantním úkolem hasičů. Velice se přimlouvám, abychom zůstali u tradiční terminologie, která může být malým kamínkem znovuobnovení přitažlivosti a respektu této profese. Znovu opakuji, že jsem velice záviděl např. Rakušanům nebo Němcům postavení ve společnosti, které požívají a zaujímají tamní hasičské sbory. Před deseti lety jsme se znovu vrátili k tradičním označením a názvům, jako jsou starosta obce, místopředseda MNV(?), policie místo SNB, policista místo příslušník SNB či VB, přednosta okresního úřadu místo předseda ONV atd. Protože to byla kdysi v této zemi zažitá tradiční pojmenování a vůbec to nepovažuji za bezvýznamné.

Dámy a pánové, s ohledem na výše uvedené doporučuji tento pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 544. V celém návrhu zákona:

1. Nahradit pojem Záchranný sbor ČR pojmem Hasičský záchranný sbor ČR.

2. Nahradit pojem Záchranný sbor pojmem Hasičský záchranný sbor.

3. Nahradit pojem Generální ředitelství Záchranného sboru pojmem Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru.

4. Nahradit pojem generální ředitel Záchranného sboru pojmem generální ředitel Hasičského záchranného sboru.

5. Nahradit pojem Záchranné sbory krajů pojmem Hasičské záchranné sbory krajů.

6. Nahradit pojem ředitelství Záchranného sboru kraje pojmem ředitelství Hasičského záchranného sboru.

7. Nahradit pojem ředitel Záchranného sboru kraje pojmem ředitel Hasičského záchranného sboru kraje.

8. Nahradit pojem příslušník Záchranného sboru pojmem příslušník Hasičského záchranného sboru.

9. Nahradit pojem občanský zaměstnanec Záchranného sboru pojmem občanský zaměstnanec Hasičského záchranného sboru.

10. Nahradit pojem vzdělávací, technická a účelová zařízení Záchranného sboru pojmem vzdělávací, technická a účelová zařízení Hasičského záchranného sboru.

11. Nahradit pojem hasičské jednotky Záchranného sboru kraje pojmem jednotky Hasičského záchranného sboru kraje.

V návaznosti na uvedené je nutno obdobné změny provést v ostatních návrzích souvisejících s tímto zákonem, tj. ve sněmovním tisku 543 a č. 447. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo uděluji panu poslanci Rudolfu Tomíčkovi, připraví se pan kolega Ladislav Šustr.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP