(10.50 hodin)

(pokračuje Langer)

Dalším bodem tedy je

 

24.
Návrh poslanců Vojtěcha Filipa, Michaela Kuneše a Aleny Svobodové
na vydání zákona o Horské službě České republiky
/sněmovní tisk 350/ - prvé čtení

 

Tento návrh začneme projednávat vzápětí poté, co přednese svůj procedurální návrh pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, požádal bych o předsunutí bodů 15, 16 a 17 na zítra ráno po projednání písemných interpelací.

Důvod je ten, že usnesení zemědělského výboru k bodu 16 vám bylo dodáno až včera večer. Tento bod by se stejně mohl projednávat až dneska zhruba kolem sedmé hodiny, tudíž by hlasování mohlo být až zítra ráno. Jedná se o blok zemědělských zákonů. A vzhledem k tomu, že pan ministr má odpoledne jednání v Senátě k zemědělským zákonům, myslím si, že by bylo dobré tento blok projednávat jako ucelený.

Proto žádám o přesunutí těchto tří bodů na zítra dopoledne po písemných interpelacích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. To je další procedurální návrh - zařadit body 15, 16 a 17 jako první body jednání sněmovny zítra po bloku písemných interpelacích. Opět rozhodneme hlasováním o tomto procedurálním návrhu.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 53. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 158 pro návrh 134, proti osm. Návrh byl přijat.

 

Nyní se tedy dostáváme ke sněmovnímu tisku 350 s názvem, který jsem již oznámil. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Vojtěch Filip a zpravodaj pro prvé čtení poslanec Rudolf Tomíček.

Tento návrh jsme projednávali 7. prosince 1999 na 19. schůzi. Po ukončení obecné rozpravy a závěrečných slov bylo jednání odročeno.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Pan poslanec Doktor.

 

Poslanec Michal Doktor: Musím s lítostí, pane předsedající, korigovat váš návrh na hlasování, protože žiji v domnění a jsem přesvědčen o tom, že padly nejméně dva návrhy na zamítnutí, o kterých bychom měli hlasovat po ukončení obecné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tímto uděluji výtku Kanceláři sněmovny, neboť v prezidiálce takovýto návrh zachycen nebyl. Předpokládám ale, že pan navrhovatel potvrdí slova pana poslance Doktora.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Ano, když jsme přerušovali, bylo jasné, že tady padly návrhy od paní kolegyně Fischerové na zamítnutí a od pana kolegy Doktora na zamítnutí. Mezitím jsem ještě přislíbil pro jednotlivé jejich výhrady změny, které je možné provést ve druhém čtení.

Jediné, co bych k tomu mohl dodat jako předkladatel, když dovolíte, pane předsedající -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, zkusme proceduře učiniti zadosti a budu vnímat vaše vystoupení jako závěrečné slovo navrhovatele po ukončení rozpravy v prvém čtení. Potom vystoupí pan zpravodaj a bude předkládat návrhy na hlasování.

Prosím, máte slovo. (Ve sněmovně je značný hluk.)

 

Poslanec Vojtěch Filip: Takže v mezidobí jsme vyhodnotili jednotlivé názory a návrhy, které tady padaly v obecné rozpravě v prvém čtení od poslanců, a bylo dosaženo dohody mezi současným vedením Horské služby, zástupci navrhovatelů na Ministerstvu financí, že je možné financování, které je prováděné momentálně přes Ministerstvo zdravotnictví, soustředit…

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče. Poprosil bych kolegy po mé pravé straně, aby se uklidnili. Ale tato výzva platí všem, kteří jsou v jednacím sále.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající.

…že je možné financování soustředit na Ministerstvo vnitra, které bude odpovídat za integrovaný záchranný systém. A jak jsme právě projednali, integrovaný záchranný systém počítá se zapojením občanského sdružení Horské služby do svých aktivit v případě ohrožení.

Jsem tedy přesvědčen, že ten nejspornější bod samotného financování je vyřešen v souladu s názory vlády i současných ministerstev, která za tento resort odpovídají.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní uděluji slovo zpravodaji.

Promiňte, pane zpravodaji, opakuji tentokráte již naposledy svoji výzvu ke klidu ve sněmovně a znovu upozorňuji na možnost předsedajícího přerušovat jednání sněmovny v okamžiku, kdy je zde takový hluk, že hrozí to, že není možné projednat zcela seriózně a s vědomím všech detailů předložené návrhy zákona. Prosím.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane předsedající. Vážení páni ministři, dámy a pánové, znovu se vracíme k projednání parlamentního tisku 350, zákona o Horské službě.

Myslím, že tady bylo debatováno už v předchozím jednak o náplni a jednak o jednotlivých zněních tohoto návrhu. Bylo tady připomenuto, že padly dva návrhy na zamítnutí. Po odročení, které mělo podle mého názoru ten význam, že se mělo zohlednit při projednávání zákonů, které se projednávaly před tímto zákonem, tzn. o krizi, o záchranném systému, o hasičském záchranném sboru atd., najít cestu, jakým způsobem by Horská služba díky své specifičnosti mohla být brána i jako součást tohoto celého systému.

Jestli jsem dával pozor při projednávání předchozích návrhů, problémy, které byly zmiňovány v diskusi v prvém čtení tohoto zákona ohledně financování a postavení Horské služby, zde v podstatě řešeny nebyly. Nyní jsme slyšeli z úst poslance Filipa určitou dohodu s Ministerstvem financí, že je nějaká možnost řešení zajištění financování Horské služby, nicméně to neřeší nic na problémech, které tady byly proneseny a diskutovány v prvém čtení o problému Horské služby jako takové v občanském sdružení, o funkci jako státního orgánu atd.

Jestli jsem opravdu pečlivě poslouchal, návrh zákona o Horské službě, tak jak ho předložili páni kolegové, bude muset projít - abych tak řekl - totální přeměnou a asi řešením bude komplexní pozměňovací návrh. V každém případě se domnívám, že zákon by měl být, protože je to skutečně věc specifická. Horská služba s ohledem na svoji působnost i na své začlenění do systému záchranných sborů má opodstatnění a je zapotřebí, aby vztahy Horské služby k ostatním právnickým či fyzickým osobám byly vyjasněny a aby se samozřejmě vyjasnila i existence Horské služby jako takové.

Je to sice jenom moje poznámka. Domnívám se nicméně, že do druhého čtení by tento návrh měl být propuštěn. Víceméně očekávám, že takto, jak jsem řekl, s ním bude zacházeno.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Toto byla závěrečná slova. Nyní tedy rozhodneme nejprve o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem - nezahajuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP