(15.40 hodin)

(pokračuje Dundáčková)

§ 71 f) odstavec 1: Notář odmítne potvrdit listinu podle § 71 d), pokud

a) z listiny nelze seznat účastníky právního úkonu;

b) jde o případ uvedený v § 71 d) odst. 2 a o potvrzení žádá jen některý nebo někteří účastníci právního úkonu;

c) jde o listinu o právním úkonu, pro který je zvláštním zákonem předepsáno sepsání notářského zápisu podle oddílu prvního;

d) jde o listinu o právním úkonu, který

1. nebyl učiněn svobodně nebo vážně,

2. je neurčitý nebo nesrozumitelný,

3. svým obsahem nebo účelem odporuje zákonu nebo jej obchází anebo se příčí dobrým mravům, případně zásadám poctivého obchodního styku,

4. by mohl být neplatný z jiných důvodů, než které jsou uvedeny v bodech 1 - 3,

5. učinila osoba nemající k tomu způsobilost;

e) listina nesplňuje náležitosti podle § 71e.

Odst. 2. Při posuzování právního úkonu podle odst. 1 písm. d) vychází notář z obsahu listiny, údajů sdělených mu účastníky, popř. jejich zástupci nebo známých mu z činnosti, jakož i z údajů obecně známých.

Další pozměňovací návrh:

Za § 80 se vkládají nové paragrafy 80a - 80e, které včetně nadpisu a poznámky pod čarou č. 5a znějí:

Oddíl pátý - Notářský zápis o rozhodnutí orgánu právnické osoby.

Za čtvrté…

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně, nezlobte se, ale před chvílí jsem slyšel, že jste říkala za páté, a teď říkáte za čtvrté…

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Pane předsedo, já jsem si to také uvědomila, proto jsem se zarazila a omlouvám se. Je to tedy za další, a byl-li předchozí pozměňovací návrh pátý, pak tento je šestý. Děkuji vám za upozornění.

V části šesté se dosavadní oddíl třetí označuje jako oddíl čtvrtý a dosavadní oddíly čtvrtý a pátý se označují jako oddíly šestý a sedmý.

Potud pozměňovací návrhy, které jsem chtěla podat za nepřítomného kolegu Ivana Langera. A dovolím si vás požádat, pane předsedo, o shovívavost a o umožnění v podrobné rozpravě po dalších vystupujících vystoupit ještě jednou s pozměňovacími návrhy, které jsem měla připraveny osobně.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Pavel Němec.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené dámy, vážení pánové. Dovolte, abych i já přednesl pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku 476 - k novele obchodního zákoníku.

Nejprve uvedu krátké odůvodnění sady pozměňovacích návrhů, resp. stěžejní části pozměňovacích návrhů. A hlavní část se týká problematiky notářských zápisů obligatorně vyžadovaných pro určité úkony podle obchodního zákoníku.

Chtěl bych říci, že jsem si plně vědom toho, že směrnice Evropské unie vyžaduje, aby určité úkony, které se týkají zakládání a změn ve společnostech, byly činěny formou veřejné listiny, tedy v našem případě jsou to notářské zápisy, avšak pouze v případě - a to bych rád zdůraznil - pokud není zajištěn soudní nebo administrativní přezkum.

Jistě všichni víme, že i pro vydání živnostenského oprávnění je třeba administrativního přezkumu, že probíhá řízení podle správního řádu a živnostenského zákona a na základě toho se vydávají živnostenské listy. Rovněž tak všichni víme, že zápisy společností, stejně tak jako všechny změny zápisů společností, to znamená včetně změn základního jmění, statutárních orgánů, změny stanov, změny společenské smlouvy apod., jsou zapisovány soudy, nikoliv pouze zapisovány, ale soud zapíše tyto skutečnosti až poté, co proběhne a pravomocně skončí řízení před rejstříkovým soudem, které je upraveno občanským soudním řádem, a jedná se v podstatě o běžný typ občanského soudního řízení včetně možnosti odvolání, a to i například pro státního zástupce, tak aby mohl reprezentovat určitým způsobem veřejný zájem.

Jsem tedy přesvědčen, že zápis, resp. řízení, tak jak probíhá před rejstříkovými soudy, plně vyhovuje směrnici Evropské unie ve smyslu soudního přezkumu zápisů a změn v obchodních společnostech. Proto tedy přednesu pozměňovací návrh, který se týká zejména problematiky notářských zápisů.

Nyní již k vlastnímu pozměňovacímu návrhu.

I. V § 2 odst. 3 se druhá věta vypouští.

V § 2 odst. 3 se ve větě čtvrté návrhu zákona slova "své skutečné sídlo nebo místo podnikání" nahrazují slovy "jako své sídlo nebo místo podnikání adresu místa, k němuž mu náleží právní titul".

V § 2 odst. 3 se pátá věta podle návrhu zákona vypouští.

II. Další pozměňovací návrh:

V § 13a odst. 1 se vypouští v první větě středník a za slova "osoby zapsané v obchodním rejstříku nebo jiné evidenci též údaj o tomto zápisu včetně spisové značky" a vkládá se tečka.

V § 13a odst. 2 se vypouští na konci čárka a vypouštějí se slova "včetně spisové značky" a na konec se vkládá tečka.

III. § 27 odst. 7 se nahrazuje tímto zněním:

Zveřejněním rozhodnutí, kterým rejstříkový soud zamítne návrh na povolení zápisu osoby, která je oprávněna právnickou osobu zavazovat jako její orgán nebo člen orgánu do obchodního rejstříku, končí výkon funkce této osoby. Až do tohoto zveřejnění nemůže právnická osoba namítat neplatnost volby nebo jmenování vůči třetím osobám.

IV. § 31a se vypouští a nahrazuje se tímto zněním:

Odst. 1 Statutárním orgánem, členem statutárního orgánu či jiného orgánu právnické osoby, která je podnikatelem, nemůže být osoba, která vykonávala funkci statutárního orgánu, jeho člena nebo jiného orgánu společnosti, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs nebo u níž byl návrh na prohlášení konkursu zamítnut pro nedostatek majetku. Statutárním orgánem, členem statutárního orgánu či jiného orgánu právnické osoby, která je podnikatelem, nemůže

být rovněž osoba, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs nebo u níž byl návrh na prohlášení konkursu zamítnut pro nedostatek majetku. Překážka výkonu funkce trvá po dobu tří let od právní moci rozhodnutí, kterým soud zrušil konkurs, po splnění rozvrhového usnesení nebo poté, co zjistil, že majetek úpadce nepostačuje k úhradě nákladů konkursu.

Odst. 2 Ustanovení odst. 1 se nepoužije:

a) jestliže odvolací soud zrušil nebo změnil rozhodnutí soudu prvního stupně z důvodu, že nebyly splněny podmínky pro prohlášení konkursu, s výjimkou podmínky nedostatku majetku,

b) jde-li o likvidátora, který podal návrh na prohlášení konkursu pro předlužení právnické osoby, nevykonával-li funkci statutárního orgánu, člena statutárního orgánu či jiného orgánu u této právnické osoby,

c) jestliže soud promine překážku výkonu funkce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP