(Jednání pokračovalo v 11.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, je 11.30 hodin, vidím, že se podařilo nalézt pana ministra pro místní rozvoj.

Předpokládám, že klub ČSSD po přestávce na poradu pro své jednání pro nás nemá žádné zásadní sdělení. - Není tomu tak.

Prosím pana ministra, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Současně volám zpravodaje výboru pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí kolegu Evžena Snítilého, aby přisedl k panu ministrovi.

Pozměňovací návrhy k uvedenému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 393/2. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Žádnou přihlášku také neregistruji a rozpravu končím. Dávám možnost panu ministrovi vystoupit.

Kolega Vávra se hlásí. Přiznám se, že nevím k čemu. (Poslanec Vávra hovoří s předsedajícím mimo mikrofon.) Pane kolego, to jste měl říci v rámci rozpravy, teď vystupujete mimo rozpravu, mimo proceduru hlasování. (Reakce poslance Vávry mimo mikrofon.)

Prosím kolegy o procedurální hlasování, kterým rozhodneme o znovuotevření rozpravy ve třetím čtení. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 156 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Omlouvám se, toto hlasování prohlašuji za zmatečné. Odhlašuji vás. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. (Reakce na otázky mimo mikrofon:) Já jsem ho prohlásil za zmatečné a nemusím to zdůvodňovat. Věřím, že jste znovu zaregistrováni svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 157 a ptám se, kdo je pro znovuotevření diskuse v rámci třetího čtení? Kdo je proti?

Z přítomných 148 pro návrh 119, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Rozprava je znovu otevřena. Slovo má pan kolega Vávra.

 

Poslanec Eduard Vávra: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové stahuji své pozměňovací návrhy pod bodem B kromě bodu B5, 6 a 7. Prosím o hlasování zvlášť k bodu 5; 6 a 7 dohromady.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Nikdo. Rozpravu končím. Slovo má pan ministr Lachnit.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Lachnit: Děkuji za udělení slova. Pane předsedající, dámy a pánové poslanci, nebudu zde číst dlouhé tirády k tomuto zákonu a nechci vás okrádat o vzácný čas, protože vím, že pořad této sněmovny v tomto jednání je neobyčejně napjatý.

Navrhované vytvoření Státního fondu rozvoje bydlení je jednou z nesmírně důležitých podmínek, které umožňuje provádět skutečně efektivní bytovou politiku. Právě poslední projednávání návrhu státního rozpočtu pro tento rok je důkazem, že není myslitelné výrazně zvyšovat podíl podpory bydlení na celkových výdajích státního rozpočtu. Na druhé straně ale bez výrazného zvýšení celkového objemu veřejných prostředků, které jsou určeny na podporu rozvoje bydlení, tudíž cílené, nelze dosáhnout viditelných výsledků v realizaci nezbytné míry státní ingerence, která stimuluje investice jak do nové výstavby bytů, tak do oprav a modernizací stávajícího bytového fondu.

Z toho logicky vyplývá, že je nutno hledat rozsáhlé zdroje mimo státní rozpočet. Proto chci zdůraznit, že vládní návrh zákona počítá s tím, že základní jmění fondu se nebude v čase snižovat, že bude sloužit především k provádění garančních funkcí a celý mechanismus bude nasměrován k maximálnímu zapojení soukromého kapitálu a postupnému snižování nároků na veřejné prostředky. V této souvislosti je důležitá i finanční stabilita pro dlouhodobou a efektivní podporu bydlení.

Podle údajů Svazu podnikatelů ve stavebnictví by bylo třeba za osm let postavit za 300 miliard nových bytů a zhruba 350 až 400 miliard investovat do oprav a rekonstrukcí. Jakkoliv tato čísla mohou být zpochybněna nebo být posuzována prizmatem toho, že se jedná o lidi, kteří jsou zájmově závislí, přes to všechno si myslím, že tato čísla hovoří za vše.

Proto prosím, aby sněmovna povážlivě posoudila jednotlivé pozměňovací návrhy, a mám za to, že dobrým východiskem může být zejména usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Závěrem mi dovolte říct, že na tento zákon čekají s nadějí jak lidé, kteří chtějí bydlet, tak stavební podnikatelé, finanční instituce podporující bytovou výstavbu. Čekají na něj netrpělivě i samosprávy našich měst a obcí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Uděluji slovo zpravodajovi.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, členové vlády, dovolte mi, abych i já své slovo zkrátil na minimum. Chtěl bych jen poděkovat z tohoto místa zástupcům všech politických stran, které se podílely na dopracování tohoto vládního návrhu, za jejich práci. Doufám, že i ti, kteří budou hlasovat proti návrhu tohoto zákona, jednou, po 15 až 20 letech, kdy vystřídají tuto vládu (veselí v sále), pochopí, že tento fond není nástrojem této vlády, ale tento fond je nástrojem občanů této země.

Dovolte mi nyní, abych vás seznámil po dohodě s navrhovateli s procedurou. Navrhuji tedy, aby pozměňovací návrhy pod bodem A, jsou to návrhy výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, byly kromě bodu 10 hlasovány dohromady. Dále aby pozměňovací návrhy pod písmenem D - návrhy paní poslankyně Zdeňky Horníkové - byly hlasovány dohromady. Dále aby byl samostatně hlasován pozměňovací návrh pana poslance Vávry pod bodem 5 a dohromady byly hlasovány pozměňovací návrhy téhož pana poslance pod bodem 6 a 7. Dále aby byl hlasován samostatně návrh pana poslance Pavla Hrnčíře pod bodem G, návrh pana poslance Tomáše Kvapila pod bodem E. Upozorňuji, že v případě přijetí pozměňovacích návrhů paní poslankyně Zdeňky Horníkové bude nehlasovatelný pozměňovací návrh pod písmenem F pana poslance Kalouska.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP