(10.10 hodin)

(pokračuje Šafařík)

Do § 98 bych si dovolil vložit nový odstavec 3, přičemž odstavec 3 se přečísluje na čtvrtý a doplní se to obsahem dalšího pozměňovacího návrhu. To znamená text odstavce 3 § 98 zní: "Zákonem stanovenou evidencí podle § 1 odst. 4 je též evidence podílových listů otevřených podílových fondů vedená investiční společností nebo depozitářem na základě povolení komise, pokud zahrne vždy úplný okruh majitelů podílových listů." Stávající odstavec 3 § 98 se přečísluje na 4 a doplní se textem: "a investiční společnost nebo depozitáře vedoucí evidenci podle odst. 3".

Ve stávajícím § 98 navrhuji doplnit odst. 5 tímto textem: "Na udělování povolení podle odst. 3 se obdobně použijí ustanovení § 72 odst. 3 a odst. 5." A nový odstavec 6 § 98 s tímto textem: "Povinnostmi podle odst. 4 se při vedení evidence podle odst. 3 rozumí povinnosti střediska při vedení evidence podle § 56 odst. 1 písmeno a)."

To jsou nově vložené mé pozměňovací návrhy a nyní drobný pozměňovací návrh, protože se to dotýká i komplexního návrhu, který předložil rozpočtový výbor, to znamená pozměňovací návrh, který zohledňuje tyto změny ve vztahu k usnesení rozpočtového výboru, týkající se § 1 odst. 4, který by měl znít: "Zákonem stanovenou evidencí je evidence vedená podle § 56 odst. 1 s výjimkou evidence podle § 56 odst. 1 písmeno d) a § 97 odst. 2 a odst. 3." To znamená celý nový text § 1 odst. 4.

Děkuji za pochopení a zohlednění při hlasování o pozměňovacích návrzích.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní slovo uděluji panu poslanci Gongolovi, připraví se pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si předložit jeden pozměňovací návrh, který zní: v § 78 se doplňuje odst. 3, který zní: "Listinný cenný papír na doručitele může být veřejně nabízen, pouze byl-li vytištěn v tiskárně, která je oprávněna k tisku cenných papírů na základě povolení uděleného komisí, a musí být vytištěn v technickém provedení, které na návrh komise upraví ministerstvo vyhláškou. V případě pochybnosti se má za to, že cenný papír vytištěný tiskárnou, které bylo uděleno povolení komise nebo ministerstva, je vytištěn v technickém provedení, které zvláštní předpis požaduje."

Krátké zdůvodnění. Jedná se o provedení listinného cenného papíru na doručitele nabízeného veřejně. Dosavadní právní úprava stanoví požadavky na kvalitní technické provedení pouze u těch listinných cenných papírů, které jsou veřejně obchodovány. U jiných cenných papírů žádné takové požadavky právním řádem stanoveny nejsou. Přitom technické provedení listinných cenných papírů má mimořádný význam pro ochranu investorů u všech cenných papírů vydaných ve formě na doručitele. Za oprávněnou osobu je považován automaticky držitel listiny.

Navrhuje se proto rozšířit požadavky stanovené pro technické provedení cenných papírů přijímaných na veřejné trhy, čili § 72 odst. 1 písmeno k) obdobně také na ty listinné cenné papíry, které znějí na doručitele a jsou veřejně nabízeny upisováním investorům, a to tento pozměňovací návrh řeší.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Sobotka, připraví se pan kolega Kocourek.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové, mám pouze jeden velmi stručný pozměňovací návrh, který se ovšem promítá do dalších ustanovení novely. Týká se toho sporu, který probíhal v rámci diskuse o novele zákona o cenných papírech, zda pro cenný papír, který je přijatý k obchodování na veřejném trhu, používat pojem veřejně obchodovatelný cenný papír, nebo zda používat pojem registrovaný cenný papír. Vzhledem k tomu, že novela obchodního zákoníku, která už byla Poslaneckou sněmovnou schválena, používá pojem registrovaný cenný papír, domnívám se, že by bylo dobře, aby pojmosloví v obchodním zákoníku, v novele zákona o cenných papírech a rovněž v novele zákona o dluhopisech bylo shodné a aby se tyto novely nedostaly do vzájemného rozporu.

Navrhuji proto tento pozměňovací návrh. § 71 odst. 1 zní: "Odst. 1. Cenný papír, který je přijatý k obchodování na veřejném trhu, je registrovaným cenným papírem." Současně navrhuji, aby ve všech dalších ustanoveních novely zákona o cenných papírech byl pojem veřejně obchodavatelný cenný papír nahrazen pojmem registrovaný cenný papír.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Kocourek. Žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy nemám.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dovolte, abych také podal pozměňovací návrh. Předtím bych si chtěl se sněmovnou ujasnit, zda mohu své pozměňovací návrhy čerpat z tisku 531/1, což je to starší usnesení rozpočtového výboru s těmi pozměňovacími návrhy, které jsou v tisku 531/1 uvedeny, abych je zde nemusel předčítat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, myslím, že je možné říci pozměňovací návrh z tisku 531/1 číslo to a to, abyste to nemusel předčítat. Faktem zůstává, že je to sněmovní tisk, byť jsme za základ vzali novější usnesení rozpočtového výboru.

 

Poslanec Martin Kocourek: Potom své pozměňovací návrhy budu uvádět pouze pod číslem ze sněmovního tisku 531/1 a zároveň bych poprosil - vzhledem k tomu, že byla za základ našeho jednání vzata předloha rozpočtového výboru - tak v tom případě u těch pozměňovacích návrhů z tisku 531/1neplatí ta návětí týkající se bodů, protože to jsou body vládního návrhu. Doporučil bych, aby ty byly ignorovány při zpracování mých pozměňovacích návrhů. Pokud je jasno, přečetl bych pozměňovací návrhy z tisku 531/1, které si tímto přivlastňuji.

Jednalo by se o pozměňovací návrh 1, 7, 8, 43, 45, 47, 54, 58, 59, 65, 72 a 73. Vše jsou to pozměňovací návrhy uvedené v tisku 531/1.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Myslím, že návrh byl srozumitelný, byl zaznamenán jak zpravodajem tak i do stenozáznamu. Myslím, že by nemělo činit sebemenší problém s ním ve třetím čtení pracovat.

Ptám se vás, kolegyně a kolegové, kdo se ještě další hlásí do rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu končím. Chci se zeptat pana ministra, zda má v úmyslu vystoupit se závěrečným slovem. Nemá. Pan zpravodaj také ne. Děkuji vám oběma a končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem, jak jsem avizoval, je bod číslo

 

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 62/1988 Sb., o geologických pracích
a o Českém geologickém úřadu, ve znění zákona č. 543/1991 Sb., a zákon č. 44/1988 Sb.,
o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 437/ - druhé čtení

***




Přihlásit/registrovat se do ISP