(10.20 hodin)

(pokračuje Langer)

Tento návrh zákona jsme projednávali ve druhém čtení na 24. schůzi dne 17. května. Po projednané rozpravě jsme ho vrátili hospodářskému výboru k novému projednání. Hospodářský výbor předložil nové usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 437/6. Ptám se pana ministra životního prostředí, zda chce v úvodu tohoto druhého čtení vystoupit. Je tomu tak, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, novela geologického zákona byla touto sněmovnou opakovaně projednávána a hospodářský výbor ji projednal dne 7. června tohoto roku. Bohužel musím konstatovat, že ani nové projednání v hospodářském výboru této sněmovny nevedlo k podrobnému projednání tohoto zákona. Hospodářský výbor se na svém zasedání dne 4. května tohoto roku pouze obrátil na Ministerstvo průmyslu a obchodu a na Český báňský úřad se žádostí o stanoviska. Na svém dalším zasedání - jak už jsem zmínil - 7. června tohoto roku přijal pod vlivem těchto stanovisek usnesení, ve kterém doporučuje této sněmovně novelu geologického zákona zamítnout.

Při této příležitosti musím připomenout skutečnost, že předložený návrh zákona schválila vláda České republiky svým usnesením č. 1092 dne 18. října 1999. Jedná se tedy o vládní návrh zákona, k jehož redukci, kterou navrhuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a Český báňský úřad ve svých stanoviscích, nejsem zmocněn. Mým úkolem dle zmíněného usnesení vlády je obhájit tento vládní návrh jako celek.

Ministerstvo životního prostředí předložilo hospodářskému výboru sněmovny také své stanovisko k dosavadnímu projednávání této novely v Poslanecké sněmovně. Z tohoto stanoviska vyplývá, že se v budoucnu nebráníme spojení geologického zákona a horního zákona do jedné právní úpravy, která by nadále důsledně rozlišovala geologické práce a vlastní těžbu. Pro řešení dnes existující situace považujeme ovšem přijetí připravované novely s promítnutím pozměňovacích návrhů za potřebné. Jsem přesvědčen, že námi navrhované kompromisní znění je přínosné pro všechny zúčastněné strany.

Uvedené pozměňovací návrhy jsou obsaženy v oponentní zprávě menšiny poslanců výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí ze dne 22. března tohoto roku - sněmovní tisk má číslo 437/4. Připomínám, že tyto pozměňovací návrhy byly přijaty podvýborem pro hospodaření se surovinami a odpady výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který se - a to zdůrazňuji a dvakrát podtrhuji - jako jediný do této chvíle podrobně zabýval jednotlivými ustanoveními této novely. S pozměňovacími návrhy, které vzešly z jednání s Unií geologických asociací, souhlasím.

Na závěr bych chtěl, vážené paní poslankyně a páni poslanci, konstatovat, že to, co je předloženo ve formě tisku oponentní menšiny, je kompromis, kompromis obou stran, kompromis, který je potřebný pro zprůhlednění, ztransparentnění činností v oblasti geologických prací. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo zřejmě udělím nejprve panu poslanci Rudolfu Tomíčkovi, který zaujal místo u stolku zpravodajů, nicméně v prezidiálce mám také uvedeno jméno zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Josefa Hojdara. Nejdříve tedy pan kolega Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane předsedající. Nevím, kolega Hojdar není zde v zasedací síni, takže se patrně někde opozdil, protože jsem taktéž předpokládal, že nás seznámí s jednáním a usnesením hospodářského výboru, neboť de facto kvůli pověření této novely a projednáním v hospodářském výboru vlastně byla přerušena rozprava na minulé schůzi a návrh zákona byl vrácen do obecné rozpravy.

Chtěl bych jenom říci, že skutečně podle sumarizace veškerých sněmovních tisků, které se mi dostaly do rukou, i na základě jednotlivých jednání jak názor výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tak i usnesení hospodářského výboru, který si to poprvé vyžádal dobrovolně k projednání, potom to bylo v rámci přerušení opět projednáváno na hospodářském výboru, musím konstatovat, že všechna vyjádření jsou zamítavá. Pro postoupení zákona do dalšího čtení hovoří pouze zpráva oponentní skupiny výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Chtěl bych zde říci jednu malou věc. Tato norma, byť se tak chvílemi jeví, není záležitostí politickou, ale je to záležitost odborná. Koneckonců zde bych se rád dovolal slov kolegy Gongola, který toto řekl i na minulé schůzi - že se zde jedná o dopracování technické normy.

Sám za sebe mohu říci - a upozornil jsem na to i na minulé schůzi v obecné rozpravě - že pokud vezmeme v potaz vládní usnesení 1311 z prosince loňského roku, kde je popsán postup, jak by měly být zpracovány, a jak by mělo nabíhat schvalování norem týkajících se horního zákona a záležitostí s tím souvisejících, myslím, že toto usnesení vlády by mělo být tou platformou, kde bychom došli k obecné shodě ve věcech i technických parametrů na všech úrovních a ve všech výborech této sněmovny.

Na závěr nemohu než zopakovat usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí s návrhem na zamítnutí této předlohy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan kolega Hojdar.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, hospodářský výbor se už po druhé zabýval vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon 62/1988 Sb., o geologických pracích a o Českém geologickém úřadu, ve znění zákona č. 543/1991 Sb., a zákon č. 44/1998 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství, tzv. horní zákon, ve znění pozdějších předpisů. Po vyslechnutí výkladu náměstkyně ministra životního prostředí -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče, omlouvám se, že vás ruším. Kolegyně a kolegové, těší mě, že máte dobrou náladu a spoustu optimismu do práce, ale prosím, nyní ji projevujte mimo jednací sál a poté, až se vrátíte zpátky při projednávání návrhů zákonů. Děkuji vám.

 

Poslanec Josef Hojdar: Hospodářský výbor po vyslechnutí výkladu náměstkyně ministra životního prostředí paní dr. Římanové a zpravodajské zprávy poslance Hojdara a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky zamítnout vládní návrh zákona tisk 437. Pověřuje mě jako zpravodaje výboru, abych na této schůzi přednesl zprávu o výsledcích projednání tohoto návrhu zákona. Jak jste z toho určitě pochopili, hospodářský výbor navrhuje zamítnutí této předlohy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní mám avizovanou přihlášku zpravodaje menšiny výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pana poslance Jana Bláhy.

 

Poslanec Jan Bláha: Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že probíhalo druhé opakované čtení, jsem povinen oznámit této sněmovně, že menšinová zpráva pod tiskem, který máte, č. 437/4 nadále zůstává v platnosti k tomuto zákonu. Obsah znáte. Je to zpráva, která se skutečně - když naváži na slova pana ministra - zabývala věcně obsahem zákona a hledala tedy řešení tak, aby zákon fungoval. Připomínám, že samozřejmě jednotlivé části zákona - ale to už je věc způsobu hlasování - lze hlasovat odděleně. Čili není to ani o tom, že by to bylo jenom o geologickém zákoně nebo zásahem tohoto zákona do horního. To je věcí i postupu zpravodaje při hlasování o jednotlivých částech, s nimiž samozřejmě souhlasíme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP