(12.30 hodin)

(pokračuje Frank)

Dovolím si však tvrdit, že obranná standardizace takovou podporu nemá. V Armádě ČR není dodnes zpracována funkční digitální evidence materiálu, o kterou by se mohla opírat. Na tom se začíná dělat a budiž to novému ministru obrany ke chvále. Systémovou informační podporu měl zabezpečovat informační systém logistiky, který měl být v provozu v roce 1997. Přestože se na jeho výstavbu vynaložila více než miliarda Kč, dodnes nefunguje.

Využití finanční evidence majetku ve finančním informačním systému je pro potřeby obranné standardizace nereálné, protože evidence majetku neobsahuje značnou část evidence materiálu a informační toky o majetku jsou časově značně opožděné za toky materiálu.

Můj názor vyvěrá i z toho, že zákon si ve své podstatě vynucuje dodávání kodifikačních dat od výrobců a dodavatelů a v Armádě ČR však není logistika připravena kodifikovaná data využít. Myslím si, že nebude proto možné, aby uživatelé z Armády ČR podávali systémové a promyšlené návrhy na standardy. Jinými slovy standardizace se nedostane na požadovanou úroveň efektivnosti vyspělých armád. Mám vážné obavy - a nerad bych to předpovídal - že můžeme očekávat pouze možný nárůst komplikovanosti zásobování, které je umocněno již komplikovaným způsobem finančně logistické evidence materiálu a majetku.

Je pravdou, že zde platí jedna zásada. Pokud připravovaná opatření nepřinesou konkrétní zjednodušení a úsporu pracnosti uživatelům, namísto efektivnosti bude dosaženo pouze vyšší míry komplikovanosti a neprůhlednosti, která přeroste po čase do chaosu. Myslím si, že žádný z nás si asi takovéto zneprůhlednění materiálního hospodaření v armádě nepřeje, protože by se pak lehce stalo vhodným prostředím pro tunelování resortu obrany a dlouhodobé podlamování obranyschopnosti státu.

Na druhé straně jsem si vědom toho, že obranná standardizace a katalogizace je potřebná a prospěšná činnost. Jednotlivé procesy jsou v návrhu zákona dobře popsány. Mám však obavy, aby bylo dobře zabezpečeno i jejich zavedení do reálného života, protože se mi jeví, že samy procesy nejsou mezi sebou provázány.

Tolik k tomu, proč jsem v prvním čtení předložil návrh na zamítnutí. Já ho ve druhém čtení dávat nebudu, protože vím, že armáda tento návrh zákona potřebuje. Vím také, že návrh zákona má všeobecnou podporu. Ale rád bych, vážené kolegyně a kolegové, aby Poslanecká sněmovna vzala na vědomí můj důvod k zamítnutí v prvním čtení. Zároveň bychom se měli společně asi zamyslet, jak v této oblasti do budoucna dál. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Přihlášku nevidím. Obecnou rozpravu končím.

Otevírám podrobnou rozpravu. Mám jednu písemnou přihlášku pana poslance Jiřího Bílého.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, v rámci projednávání zákona o obranné standardizaci, katalogizaci a o státním ověřování jakosti výrobků a služeb určených k zajištění obrany státu a o změně živnostenského zákona si dovoluji přednést tyto pozměňovací návrhy k zákonu č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů:

1. V § 28 se doplňuje nový odstavec 2, který zní: Je-li provozování živnosti podle přílohy č. 2 a 3 vázáno na doklad vydaný zvláštním orgánem podle zvláštního právního předpisu, je rozsah živnostenského oprávnění vymezen uvedeným dokladem. Dosavadní odst. 2 se označuje jako odst. 3.

2. V § 45 odst. 4 se na konci předposlední věty doplňuje text: v úplném nebo částečném rozsahu. Poslední věta se vypouští.

3. V § 54 odst. 2 písm. c) zní: místo podnikání a předmět podnikání v úplném nebo částečném rozsahu podle přílohy č. 3, a pokud je rozsah předmětu podnikání vymezen stanoviskem orgánu státní správy, který se vyjadřuje k žádosti o koncesi, uvede se v tomto rozsahu.

V odst. 3 písmeno b) zní: předmět podnikání v úplném nebo částečném rozsahu podle přílohy č. 3, a pokud je rozsah předmětu podnikání vymezen stanoviskem orgánu státní správy, který se vyjadřuje k žádosti o koncesi, uvede se v tomto rozsahu.

4. V příloze č. 1 Řemeslné živnosti, skupině 105 - elektrické stroje a přístroje - se u oboru živností výroba, instalace a opravy elektrických strojů a přístrojů a výroba, instalace a opravy elektrických zařízení vypouští slovo: výroba.

5. V příloze č. 2 Vázané živnosti, skupině 202 - výroba strojů a přístrojů pro určitá hospodářská odvětví, u oboru živností výroba, montáž, opravy, rekonstrukce, revize a zkoušky vyhrazených tlakových zařízení a periodické zkoušky nádob na plyny se ve sloupci 1 vypouští text: výroba, a ve sloupci 3 se vypouští text: nevztahuje-li se na ně platné nařízení vlády vydané k provedení § 12 zákona č. 22/1997 Sb., v platném znění.

6. V příloze č. 2 Vázané živnosti, skupině 13 - stavebnictví, u oboru živností provádění staveb, jejich změn a odstranění, provádění jednoduchých a drobných staveb, jejich změn a odstraňování a projektování jednoduchých a drobných staveb, jejich změn a odstraňování se ve sloupci 2 na konci textu doplňuje slovo: nebo, a písmeno c), které zní: autorizace podle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

7. V příloze č. 2 Vázané živnosti, skupině 214 - ostatní u oboru živnosti oční optika se ve sloupci 2 za slovo: zdravotnictví vkládá text: obor oční optik, a text: na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, na Lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze nebo Přírodovědecké fakultě Palackého univerzity v Olomouci se vypouštějí(?).

8. V příloze č. 2 Vázané živnosti, skupině 214 - ostatní, u oboru živnosti průvodcovská činnost a) horská, b) tělovýchovná a sportovní, c) v oblasti cestovního ruchu se ve sloupci 2 u odborné způsobilosti pro tělovýchovnou a sportovní průvodcovskou činnost za slova: specializací vkládá text: nebo osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné způsobilosti vydaný institucí akreditovanou Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy nebo jiným ministerstvem, do jehož působnosti patří, odvětví v němž je živnost provozována.

9. V příloze č. 2 Vázané živnosti, skupině 214 - ostatní, u oboru živností poskytování tělovýchovných služeb text sloupce 1 zní:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP