(17.50 hodin)

(pokračuje Grégr)

Protože tady byly interpretovány některé názory, které jsou zcela v rozporu se zněním předpisů Evropské Unie. Čili to, co bylo zde tlumočeno, je pravým opakem některých citací znění těchto evropských norem.

Velice mě tady přesvědčilo vystoupení pana poslance Pavla Svobody, když mluvil o socialistickém obsahu tohoto zákona a o socialistickém zákonu. Přesvědčil mě vlastně svým vystoupením, že Spojené státy severoamerické jsou bezesporu velice socialistickým státem, takže vnímám tento jeho názor.

Tady zaznělo, že překračujeme znění nebo usnesení nebo působení evropských právních norem. Chtěl bych znovu zopakovat, že návrh upřesňuje dosavadní právní úpravu regulace reklamy, např. na alkoholické nápoje, střelné zbraně, zdravotnické prostředky...

 

Místopředseda PSP František Brožík: Promiňte, pane ministře. Byl bych rád, kdybyste měl důstojnější atmosféru k vašemu závěrečnému slovu. Jsou zde návrhy, které sněmovna bude podrobovat hlasování, a já si myslím, že závěrečná slova pana ministra jsou důležitá pro rozhodnutí této Poslanecké sněmovny. Proto bych vás poprosil skutečně o klid v Poslanecké sněmovně. Děkuji.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Takže já bych chtěl ještě jednou tady zdůraznit, že skutečně mě pan poslanec Pavel Svoboda přesvědčil, že Amerika je socialistickým státem, zejména pokud se týká oblasti reklamy.

Chtěl bych říci, že návrh upřesňuje dosavadní právní úpravu regulace reklamy na alkoholické nápoje, střelné zbraně, zdravotnické prostředky a nově vymezuje soustavu dozorových orgánů. A právě nevím, kde přišli někteří poslanci k tomu názoru, že jdeme nad rámec směrnic ES, protože právě v oblastech, které jsou regulovány směrnicemi ES, vychází návrh zásadně z minimální regulace požadované těmito směrnicemi.

Nechci tady reagovat na vystoupení jednotlivých poslanců, chtěl bych jenom říci, že šaratice nikoli zrychlí krok. Ta reklama zněla: Pijte šaratici, je to zdravé, takže pokud to někomu zrychluje krok, je jistě velice prospěšné.

Teď bych chtěl konkrétně říci, že návrh zákona byl projednán s panem zpravodajem, panem poslancem Plevou, a sice mým náměstkem panem Petříčkem, a bylo dohodnuto, že zákon bude po širší diskusi, která proběhla v klubech, propuštěn do druhého čtení. Bylo dohodnuto, že případné návrhy změn budou projednány ve výborech, a proto zamítavé stanovisko je jak pro mne, tak pro ministerstvo překvapivé a neodpovídá předcházejícím jednáním. Samozřejmě jsme připraveni v rámci jednání ve výborech pozměňovací návrhy posoudit a ty, které budou vylepšovat, zpřesňovat tuto materii nebo kde budeme přesvědčeni o tom, že EU je jinak vykládá, tyto návrhy podpoříme.

Na závěr považuji za nezbytné podotknout, že i s panem zpravodajem byl konzultován seminář a bylo jím doporučeno ho uskutečnit právě po prvém čtení. Tak snad jenom to, že tento návrh reklamy vychází z přístupu EU a nejenom EU a že tam, kde jsou záležitosti kontroverzní, naopak některé pasáže změkčuje a stanoví přechodná ustanovení pro vymezení období, v němž musí být reklama přizpůsobena nové právní úpravě.

Netroufám si tvrdit, že vládní návrh zákona o regulaci reklamy je dokonalý, ale myslím si, že vychází právě zejména tedy z evropského přístupu. Pokud snad tady zazněl návrh, že by mělo být vyčkáno rozhodnutí Evropského soudního dvora - zazněl zde návrh, aby to bylo do září - pokud sněmovna dojde k tomuto názoru, že tento postup bude pro další průběh jednání prospěšné, nemám proti němu námitek.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Požádal bych pana zpravodaje o závěrečné slovo a o předložení návrhů, které zazněly v obecné rozpravě k projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, já už nebudu déle zdržovat, nebudu přesvědčovat přesvědčené. Předložím návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, a asi v logickém pořadí.

Nejprve bychom měli hlasovat o dvou procedurálních návrzích. Domnívám se, že bude správné, když o nich budeme hlasovat v pořadí, v jakém byly podány, tudíž nejdřív o návrhu pana kolegy Cyrila Svobody - přerušit projednávání zákona do rozhodnutí Evropského soudního dvora.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Požádal bych pana zpravodaje, aby přečetl všechny návrhy, protože já marně pátrám v jednacím řádu, podle kterého paragrafu bychom takto přerušili jednání.

 

Poslanec Petr Pleva: Omlouvám se. Další návrh je návrh kolegy Kučery, Miloslava Kučery st., abych to řekl přesně, přerušení projednávání bodu do doby projednání zákona o rozhlasovém a televizním vysílání výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálou komisí PS pro sdělovací prostředky, tj. do příští schůze PS.

Další návrh byl návrh přednesený zpravodajem na zamítnutí předloženého návrhu zákona a další byl návrh kolegy Pavla Svobody na vrácení k přepracování. Jelikož to bylo předneseno jako podmíněný návrh, proto je nutné o něm hlasovat až po návrhu na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane zpravodaji. Přesto si dovolím upravit návrhy jednotlivých zpravodajů. Oba dva návrhy, jak pana Cyrila Svobody, tak pana Kučery st., se týkají odročení, ne přerušení. Poté budeme hlasovat o zamítnutí a poté o posledním návrhu, protože návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli, pokud jsem si uvědomil, nepadl.

Takže nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Svobody, který navrhuje odročit projednávání tohoto návrhu zákona do doby rozhodnutí Evropského soudního dvora. Je všem jasné, o čem budeme nyní rozhodovat? Možná, že bych se mohl zeptat na stanoviska pana ministra? Není potřeba. Budeme tedy hlasovat. Já vás ještě pro jistotu všechny odhlásím, protože situace ve sněmovně se velice rychle mění. Žádám vás, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami.

 

Zahájil jsem hlasování o prvním návrhu a táži se, kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 68 z přítomných 169 poslanců pro 79, proti 72. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji, druhý návrh.

 

Poslanec Petr Pleva: Druhý návrh je návrh pana poslance Miloslava Kučery st. - odročení do doby projednání zákona o rozhlasovém a televizním vysílání výborem a komisí do příští schůze PS.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítku. Kdo je proti?

Sděluji, že v hlasování pořadové číslo 69 z přítomných 169 poslanců pro 141, proti 18. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP