(17.20 hodin)

(pokračuje E. Zeman)

Toto všechno je k dispozici, a pokud si pan kolega Mareš bude přát o tom diskutovat, rozhodně se tomu nebráním.

Závěrem bych chtěl znovu připomenout to, co jsem řekl na začátku. Východiskem všeho bylo navržené téma třetího kola debat o Bílé knize, čili celonárodní diskuse o tom, jak dál. To, že se toho zmocnila média a udělala z toho senzaci a že to v dané chvíli vychází tak, jako kdyby bylo rozhodnuto a nikdo se s nikým nebavil, je už osud mnohých informací v této republice. Znovu opakuji - v žádném případě toto nedělá a ani nemůže udělat svévolně ministerstvo. Bude to Parlament, který nad podobou nového zákona koncem tohoto roku rozhodne, jak to doopravdy bude.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministrovi. Pan kolega Mareš má slovo s doplňujícím dotazem.

 

Poslanec Petr Mareš: Děkuji, pane předsedající. Jednací řád této sněmovny mi bohužel neumožňuje pustit se s panem ministrem do polemiky, neboť mé vystoupení je časově omezeno.

Jsem velmi rád, že pan ministr odpověděl na moji otázku tak, jak odpověděl, tj. že je přesvědčen o tom, že jeho vystoupení znamená pouze otevření tohoto problému jako problému, který je třeba prodiskutovat v rámci široké diskuse s odborníky, a já také doufám, že s rodiči, kteří podle mého přesvědčení mají velmi co mluvit do toho, kam budou posílat své děti.

Ale bohužel se znovu opakuje situace, která se na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy opakuje pravidelně. Pan ministr totiž informuje nás jako poslance v jednom směru a ministerstvo koná jinak. Nedovedu si totiž vysvětlit dopis, který dostávají v tuto chvíli gymnázia sportovně zaměřená, ve kterých pan ing. Ladislav Nedorost, ředitel odboru tělovýchovy a sportu a podřízený pana ministra, sděluje následující: V souvislosti s opatřeními, která se týkají gymnázií se zaměřením na sportovní přípravu, dochází od 1. září 2001 k transformaci z osmiletého na čtyřletý cyklus.

Tedy se ptám, co je to za podnět k diskusi, který už dříve, než diskuse začne, přináší takovéto výsledky. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu poslanci. Slovo má ministr školství Eduard Zeman.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Pane předsedající, nezbývá mi, než omluvit se za chování svého úřadu. Slibuji, že z toho vyvodím důsledky, protože pan ředitel neměl žádné oprávnění cokoliv takto odeslat. I když to pro mne není omluvou, musím upozornit, že po celá léta byla situace vždy - nejen na tomto, ale na mnoha ministerstvech - stejná, kdy bez ohledu na to, co rozhodne ministr, někteří úředníci vydávali poměrně svévolná rozhodnutí. Čili přijměte mou omluvu za chování dotyčného ředitele. Rozhodně toto jeho sdělení nemá žádnou platnost, protože žádné takové rozhodnutí neexistuje. Od 1. září příštího roku to prostě není možné provést. Opakuji to, co jsem zde řekl: Pokud ta věc vůbec bude kdy schválena, nejbližší možné datum je 1. září 2002. (Hlas z pléna: Ať pošle dementi.) Nepochybně bude muset. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministrovi. Myslím, že institut interpelací osvědčil svoji účinnost a že pochybení státního úředníka bude, jak to sdělil pan ministr, náležitě odměněno.

Vážené kolegyně a kolegové, jako řídící schůze a současně pracovitý poslanec se dostávám opět do komplikací, neboť mám řídit tyto interpelace a jsem shodou okolností také vylosovaným poslancem. Žádný z mých kolegů nebyl schopen mě zastoupit v tuto chvíli. Chci se zeptat, zda existuje námitka v plénu vůči tomu, abych svoji interpelaci přednesl z místa. Námitka neexistuje. Slibuji, že se budu striktně držet zákona, a prosím, aby byl spuštěn časový limit pro moji interpelaci na ministra vnitra.

Vážený pane ministře, na minulém jednání Poslanecké sněmovny jsem vás interpeloval ve věci zasedání Mezinárodního měnového fondu. Od té doby se objevily některé nové skutečnosti, na které bych rád znal vaši odpověď.

První otázka tedy zní: Pokud jsem informován, stále ještě není dořešena otázka umístění osob, které zřejmě ve značném počtu přijedou do Prahy demonstrovat. Otázka zní: Jak daleko pokročil váš úřad v jednání s Magistrátem hlavního města Prahy ohledně jejich ubytování, případně na ubytování na Strahově?

Za druhé: Zítra by měl podle mých informací vypršet termín pro předání komunikační sítě MATRA v Praze a okolí do provozu. Zajímalo by mě, zda bude tento termín dodržen a jak je zabezpečen výcvik policistů, kteří by tento systém měli používat.

Za třetí: Chtěl bych se dotázat, v jakém stadiu je zabezpečení komunikace v metru, na letištích, nádražích a na dalších komunikačních uzlech.

Poslední otázka navazuje na moji poslední interpelaci, která se týkala ubytování policistů, kteří přijedou do Prahy z mimopražských útvarů. Jakým způsobem problém pokročil a zda ubytování a jiné zajištění těchto policistů v Praze je zajištěno.

Děkuji vám za vaše odpovědi, kolegům děkuji za pochopení.

 

Ministr vnitra Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nebudu mít dlouhý proslov na téma příprava bezpečnostních opatření a věcí s tím souvisejících, ale skutečně se budu držet pouze těch otázek, aby se dostalo na další interpelující poslance, případně na členy vlády tak, aby mohli reagovat. Čili jen skutečně k otázkám.

Co se týče umisťování osob, které budou protestovat proti zasedání Mezinárodního měnového fondu, k tomu je zapotřebí říci následující věc.

Za prvé - Ministerstvo vnitra mými ústy deklarovalo již zhruba před měsícem podporu myšlence umožnit odpůrcům zasedání Mezinárodního měnového fondu to, aby mohli využít stadion na Strahově k ubytování, s tím, že tato věc nebude organizována žádnou státní institucí, ale měla by být řešena na komerční bázi - smluvním vztahem hlavního města Prahy jakožto majitele tohoto stadionu a firmy, která - pokud se najde a požádá o pronájem - převezme na sebe určité závazky, které by byly ve smlouvě mezi hlavním městem Prahou a touto firmou dány na základě smlouvy.

Pokud vím, takováto firma se nalezla. Jednalo se o firmu, která měla a má zkušenosti s organizováním některých jiných řekněme masovějších akcí, jako je např. organizování trampské Porty. Je to firma, která dala žádost hlavnímu městu Praze, aby došlo k pronajmutí strahovského stadionu. Jednala o tom rada zastupitelstva hlavního města Prahy se znalostí stanoviska Ministerstva vnitra, stejně tak se znalostí stanoviska vládního zmocněnce. Nicméně rada zastupitelstva hlavního města Prahy toto neschválila s tím, že vznikly určité šumy v interpretaci důvodů, proč k tomu nedošlo. Nakonec po určité komunikaci s primátorem hlavního města Prahy panem architektem Kaslem jsme dospěli k závěru, že hlavní důvod snad byl v tom, že nebyly známy členům rady zastupitelstva hlavního města Prahy informace o tom, jestli policie zajistí v okolí strahovského stadionu řekněme relativně běžný bezpečnostní standard pro obyvatele tamní části hlavního města Prahy.

Na základě toho jsem zhruba před týdnem, tedy pár dní poté, co o tom jednala rada zastupitelstva hlavního města Prahy, odeslal dopis primátorovi hlavního města Prahy panu architektu Kaslovi, kde jsem ho informoval znovu písemně o stanovisku Ministerstva vnitra, které je doporučující k poskytnutí strahovského stadionu s tím, že policie bude schopna zajistit běžné bezpečnostní standardy v okolí stadionu tak, aby obyvatelé Prahy 6 a okolí strahovského stadionu nemuseli mít obavy z nějaké velké koncentrace lidí, kteří budou protestovat proti zasedání Mezinárodního měnového fondu, aby neměli pocit, že policie vytvoří třeba nějakou zónu v okruhu jednoho nebo dvou kilometrů okolo stadionu, kde se o nic starat nebude.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP