(18.10 hodin)

(pokračuje Gross)

Tím přestal plnit podmínky aktivního i pasivního volebního práva a došlo k tomu, že přednosta okresního úřadu dne 6. 6. 2000 vyslovil ztrátu mandátu po určité peripetii, kdy zastupitelstvo města Humpolce o té věci jednalo a ani na žádost přednosty okresního úřadu nevyslovilo tuto ztrátu mandátu. Nicméně v tuto chvíli platí stav, kdy přednosta využil svého práva a vyslovil ztrátu mandátu přesně podle zákona a podle věcí, o kterých jsem hovořil. Jsme v poněkud kuriózní situaci a situaci, která je důležitá především proto, aby se nestaly chyby, které bychom pak velice těžce napravovali, a to je i otázka určité časové prodlevy. Nicméně byla-li vyslovena ztráta mandátu 6. 6. 2000, tak zatím od 6. června přece jen tolik času neuplynulo, čili nejde o nějakou dramatickou prodlevu, i když to období, kdy onen člen zastupitelstva nesplňoval podmínky ani aktivního, ani pasivního volebního práva, byly někdy před tím půl rokem.

Situace je v tuto chvíli taková, že město Humpolec podalo stížnost proti nezákonnému zásahu státu do samosprávného rozhodování k Ústavnímu soudu a zároveň se obrátilo na krajský soud v této věci. Když jste právě dával otázku na ty dopady, tak nyní jsme v situaci, kdy pokud bychom se snažili tuto věc řešit relativně silově a nečekali na rozhodnutí nezávislých soudů, ať už tedy Ústavního nebo onoho krajského, a byl-li by názor této soudní instance opačný než názor Ministerstva vnitra, nedovedu si představit, jak bychom rozhodli situaci, kdy bychom my vyhlásili volby ve městě Humpolci a do toho přišlo třeba rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že náš postoj a postoj přednosty okresního úřadu nebyl správný. V tu chvíli by opravdu mohly vzniknout nedozírné následky.

Takže jsme v situaci, kdy čekáme, jak dopadne toto rozhodování soudů. Bude-li takové, že nezpochybní rozhodnutí přednosty okresního úřadu, tak podle zákona ministr vnitra vyhlásí v jednom z těch termínů, kdy se budou konat komunální doplňkové volby v České republice, volby i ve městě Humpolci.

Ptal jste se mě, jaká připravujeme opatření. Opatření bude jednoduché v tom směru, že jsem velice rád, že město Humpolec podalo stížnost k Ústavnímu soudu, protože výrok Ústavního soudu v tomto směru bude závazný i pro budoucí postup Ministerstva vnitra v podobných situacích. Ty situace někde mohly již se vyskytnout v minulosti. Zde je problém umocněn tím, že pokud bude platit rozhodnutí přednosty okresního úřadu o ztrátě mandátu, tak se budou muset vypsat nové volby, protože to je přesně ta hranice, kterou zákon předpokládá k tomu, aby byly nové volby vypsány. O to je to dramatičtější než možná v jiných situacích, které jsme třeba ani nebyli schopni postihnout, protože se řešily klidnou cestou bez účasti přednostů okresních úřadů, případně bez účasti Ministerstva vnitra.

Co se týče znehybnění zastupitelstva, k tomu je výklad vcelku jednoznačný, protože zastupitelstvo a zastupitelé jsou povinni vykonávat všechna práva, ale také povinnosti vyplývající z mandátu zastupitele, tzn. účastnit se schůzí zastupitelstva, hlasovat na schůzích zastupitelstva do doby konání voleb, což znamená, že i kdyby byl potvrzen nebo platilo by rozhodnutí přednosty okresního úřadu, tak do doby nových voleb jsou zastupitelé povinni vykonávat všechny povinnosti, které jim z mandátu vyplývají. Nečinnost městského zastupitelstva, pokud jsem dobře rozuměl z vašeho vyjádření, je nepochybně porušení práv, resp. povinností členů tohoto městského zastupitelstva.

V tuto chvíli vám k tomu více neřeknu s tím, že volby budou vyhlášeny ve městě Humpolci v okamžiku, kdy budeme vědět, jestli nedojde k soudnímu zpochybnění rozhodnutí přednosty okresního úřadu, v těch termínech, které budou běžné pro celou republiku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministrovi. Pan kolega Kováčik nemá potřebu využít možnosti položit doplňující dotaz.

Dalším interpelujícím je pan kolega Tomáš Kvapil, interpelovaným ministrem pan ministr Petr Lachnit, a to ve věci pilotních programů.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane ministře, dámy a pánové, nebudu zde unavovat otázkami pilotních programů, popisem vzniku těchto programů atd., protože v tuto chvíli je nutné bít na poplach. Zítra vyprší termín, do kterého musí být podepsána dohoda o kontraktu na investiční část pilotních programů Haná a Jeseníky, a to mezi evropskou delegací a Ministerstvem pro místní rozvoj a příslušnými agenturami. Nebude-li tento kontrakt podepsán, prostředky z EU Česká republika nezíská a půjde o škodu ve výši 65 mil. Kč, což podle mého názoru rozhodně není málo. Podle informací, které mám z dopoledne dnešního dne, tak stále kontrakt podepsán není.

Proto se vás, pane ministře, chci zeptat, zda to stihnete do zítřka, co pro to uděláte, aby České republice nevznikla takováto škoda. Žádám vás o urychlené dopracování všeho, aby náprava mohla být zjednána.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan ministr Lachnit.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Petr Lachnit: Dobrý den, pane předsedající, dámy a pánové. Sledoval jsem chvíli interpelace venku, někdo tu případně řekl - vážený zbytku vlády. Mohl bych tento kompliment samozřejmě vrátit, protože vidíte sami, v jaké atmosféře a účasti tady vzájemně fungujeme.

Nicméně obsahem interpelace pana poslance Kvapila je upozornění na skutečnost, že kontrakty se sekretariáty obou pilotních mikroregionů, které byly zřízeny při regionálních rozvojových agenturách Ostrava a Olomouc, musejí být podepsány do 30. června 2000, to je do konce tohoto týdne. Ta informace z dneška je správná, dnes je 29. 6.

Tato otázka byla diskutována v pondělí 26. června na zasedání národního programového výboru pro oblast sociální a hospodářské soudržnosti, kde tuto otázku otevřel předseda regionálního řídícího a monitorovacího výboru pro územní jednotku NUTS 2 - střední Morava pan ing. Březina. Odpovědná programová manažerka pro pilotní mikroregiony za delegaci Evropské komise potvrdila, že jsou veškeré předpoklady pro podepsání obou kontraktů ve stanoveném termínu. Poslední technické úpravy, které byly provedeny v obou kontraktech, souvisely především s výší záloh na účtech sekretariátu. Za sekretariáty budou podepisovat kontrakty ředitelé regionálních rozvojových agentur Olomouc, tj. pilotní mikroregion Haná, a Ostrava, to je mikroregion Jeseníky. Oba jsou informováni, že kontrakty by měly být podepsány do konce tohoto týdne. Organizaci podpisů zabezpečuje Centrum pro regionální rozvoj.

Na závěr pro informaci dodávám, že výše celkové dotace EU je pro oba mikroregiony zhruba 3 mil. euro, takže se jedná zhruba o 105 mil. Kč. Dotace je poskytována do výše 75 % finančního objemu každého projektu. Na spolufinancování se bude podílet státní rozpočet.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP