(17.00 hodin)

(pokračuje Vymětal K.)

Má v ní být pět poslanců a osm členů někoho jiného. Takže těch pět poslanců kdykoliv může být přehlasováno lidmi zvenku. Tak potom nemluvme o komisi Poslanecké sněmovny.

Třetí námitka, kterou vůči této komisi mám, je, že jsme měli, dámy a pánové, v nedávné době - není to tak dlouho - na stole velkou novelu celního zákona, která v mnohých směrech právě tyto problémy byla schopna řešit, řešila je v mezinárodním kontextu, ve srovnání celního řízení, celního systému v rámci Evropy. Tuto novelu sněmovna zamítla. My chceme místo toho, abychom přijímali zákony, legislativní opatření - měli jsme je na stole a nepřijali jsme je -, zřizovat komisi, která by měla nahradit tuto činnost Poslanecké sněmovny? Podle mého názoru je to vyloučená věc.

Takže na základě toho - a zde chci říci, že nemluvím jako mluvčí klubu poslanců KSČM, mluvím za sebe - se nemohu ztotožnit se zřízením této dočasné komise. Je třeba, abychom pracovali legislativně správně, aby správně pracovaly orgány, které zřízeny máme. Takže se připojuji k návrhu na zamítnutí předloženého návrhu. Pokud by tomu tak nebylo, v podrobné rozpravě se přihlásím s pozměňovacími návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu kolegovi Karlu Vymětalovi. Nyní má slovo pan kolega Karel Sehoř.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi přednést taktéž příspěvek, jehož vyústěním bude v podstatě stejný pohled, jak už zde bylo řečeno od paní kolegyně Štěpové a pana kolegy Vymětala.

V květnu tohoto roku byla ustavena komise složená ze zástupů Poslanecké sněmovny, Ministerstva financí, Generálního ředitelství cel, Policie České republiky, České obchodní inspekce a zástupců podnikatelské sféry, která si dala za úkol pracovat na zamezení nekorektních dovozů a distribuce takových výrobků. Komise má i představy, jaká opatření by se měla prosazovat. Za nejvýznamnější považuji zamezit podhodnoceným dovozům a zpřísnění kontrol na hranicích.

V České republice platí antidumpingový zákon o České obchodní inspekci, o ochraně spotřebitele, o ochraně veřejné soutěže, o ochraně průmyslových vzorů, o ochraně před dovozem subvencovaných výrobků, o vývozu a dovozu výrobků atd. Je vidět, že po legislativní stránce - možná až na některé drobné nedostatky - máme problematiku nekorektního dovozu řešenu. Potíže vznikají jinde, a to v exekutivní oblasti. Zákon nemůže ošetřit např. akceptování nízkých deklarovaných cen zboží na celnicích nebo neplacení daní ze strany obchodníků.

Předpokládal bych, že podobnou komisi, jaká vznikala spontánně zespoda, zřídí si sama vláda, kterou ovšem tato problematika příliš zřejmě nezajímá, podle toho, jak se dívám za sebe. Parlament není od toho, aby primárně tyto záležitosti řešil. Omlouvám se, skutečně je zde ministr průmyslu a obchodu, nicméně přece jen páni ministři jsou ve výrazné menšině.

Jinou věcí je, že ve sněmovně existuje mnoho podvýborů, které také řeší konkrétní problematiky a které se většinou pak uplatní při novelách zákonů. Protože nikterak nezpochybňuji bohulibé záměry ustavované komise a také si myslím, že není možné, aby různí podnikatelé podnikali za různých podmínek, doporučuji, aby sněmovna vyšla navrhovanému záměru vstříc, nikoli však ustavením zvláštní komise ze sněmovny, nýbrž aby tuto komisi vzal pod svá ochranná křídla některý z podvýborů - např. hospodářského výboru, o výboru pro obchod již zde byla řeč, případně i podvýbor pro podporu podnikání.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu kolegovi Sehořovi. Nyní má slovo ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych navázal na své předřečníky.

Návrh usnesení předpokládá zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu. Účelem zřízení má být koordinace přípravy legislativních prací k vytvoření rovnocenných podmínek pro podnikatelské subjekty na vnitřním trhu České republiky. Zároveň navrhuje počet a složení členů komise. O tom už zde bylo hovořeno.

V této souvislosti bych chtěl poznamenat a současně i zdůraznit, že v současné době byla zřízena při Radě hospodářské a sociální dohody České republiky dočasná komise pro řešení problematik nelegálních dovozů. Zaměření činnosti této komise se orientuje rovněž na vytváření rovnocenných podmínek pro podnikatele na vnitřním trhu a především pak na navrhování konkrétních kroků a opatření k realizaci přijaté legislativy v praxi.

Nyní bych chtěl uvést, kdo v ní všechno je. Je to komise velice široká a specializovaná. V této komisi jsou zástupci sekretariátu Rady hospodářské a sociální dohody při Úřadu vlády, dále Ministerstva financí, Generálního ředitelství cel, Ministerstva průmyslu a obchodu. Naše ministerstvo je zastoupeno jednak odborem mimořádných obchodně politických opatření a antidumpingu, divizí vnějších ekonomických vztahů, oddělením Asie, odborem ochrany spotřebitele, dále je zastoupena Česká obchodní inspekce, Ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz obchodu, Odborový svaz pracovníků obchodu, Odborový svaz pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy, Svaz českých a moravských výrobních družstev, textilní a obuvnické asociace. Předsedou komise je ing. Helena Pískovská, prezidentka Svazu obchodu.

Mám určité rozpaky. Domnívám se, aby nedocházelo k duplicitě, či docela k triplicitě. Doporučuji zvážit, zda je účelné, aby byla zřizována samostatná komise Poslanecké sněmovny Parlamentu. Uvedenou problematiku může velice vhodně - jak zde už bylo zdůrazněno - řešit a projednávat podvýbor pro obchod a cestovní ruch hospodářského výboru. Domnívám se, že k jednomu a témuž problému zřizovat takové množství komisí, subkomisí apod. by bylo spíš kontraproduktivní, než aby to zlepšovalo situaci. Domnívám se, že by bylo vhodné zamyslet se nad uvedeným návrhem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím. Všeobecnou rozpravu končím.

Pokud se nepletu, zazněly v průběhu rozpravy některé návrhy. Nicméně dám v tuto chvíli možnost vystoupit panu...

 

Poslanec Ladislav Korbel: Já bych se krátce vyjádřil k tomu, co zde zaznělo. Samozřejmě podvýbory by se touto otázkou měly zabývat. Bohužel za dobu existence, kdy tato neformální komise vznikla, nebyli jsme schopni zjistit, jestli tyto podvýbory již touto problematikou se tak důkladně zabývaly jako tato komise. Co jsme většinou zjistili, pouze jsme získávali určité informace od těchto podvýborů, ale podvýbory nebyly schopny v plném rozsahu se zabývat touto otázkou. To je první věc.

Zřízení vládou. Musím se obrátit na pana ministra a vysvětlit mu, že tato komise, která zde vznikla, a její složení, vznikla před devíti měsíci a zastoupení je přesné, jak pan ministr jmenoval při radě. Tito lidé - paní Pískovská - nás navštěvují již delší dobu, vlastně přebírají informace od nás. Používali to při tripartitě, aby vysvětlili vládě, že je potřeba se touto otázkou zabývat. Podklady, které jsme za těch devět měsíců zpracovali, vlastně pouze přenesli na tripartitu a vysvětlili vládě, že situace je tak katastrofální, že meziresortní komise, které dříve existovaly, zanikly. Komise žádným výsledkem nedovedly dokázat, že za dobu existence přispěly určitým dílem k něčemu, co by bylo pozitivním pro tento stát.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP