(17.10 hodin)

(pokračuje Korbel)

Proto jsem se rozhodl a vlastně na základě tohoto jsem ustavil tuto komisi, která fungovala neformálně devět měsíců bez jakýchkoliv nároků, požadavků. Pouze jsme dokumentovali stav, který v tomto státě je. Na základě toho jsme dospěli k určitým závěrům, kdy máme výsledky, kdy máme pouze potřebu už dál koordinovat to se zákonodárným sborem, jsem předstoupil s touto žádostí. Takže my nejednáme o něčem, co by do budoucna mělo být. Skutečně máme výsledky, máme připravené podklady a můžeme s těmito podklady operovat. To, co se dostalo na tripartitu, byly skutečně podklady z naší komise. Všichni tito lidé, počínaje paní Pískovskou, ředitelem Asociace textilního a oděvního průmyslu, ředitelem "Čoiky", generálním ředitelem cel, tito lidé pravidelně už devět měsíců navštěvují tuto komisi a jednáme a připravujeme tyto podklady. Takže trošičku je to zkreslené, protože naopak v tripartitě nebo v radě vlády vznikla komise, která pouze duplicitně nahradila tuto komisi.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Ukončil jsem rozpravu, ale teď jsem dal možnost vystoupit předkladateli nebo navrhovateli se závěrečným slovem po všeobecné rozpravě, takže pan ministr Grégr vyjádřil své přání vystoupit. Tím otevře novou rozpravu a mají možnost další kolegové a kolegyně.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chci reagovat na slova pana navrhovatele. To znamená, že prakticky jako by vláda, jako by ministři vycházeli z poznatků této komise. Myslím si, že opak je pravdou, protože orgány, které se touto problematikou profesně zabývají, tuto problematiku znají, zvládají ji. Je potřeba jenom zvážit - např. když jsme projednávali živnostenský zákon, byla zde určitá opatření, která měla zabránit nebo ztížit určité daňové úniky, zamezit částečně nelegálnímu prodeji, ať už formou třeba vydávání paragonů, registračních pokladen apod., takže tato opatření - jednalo se např. o opatření nelegálního obchodu s cigaretami, alkoholem apod., a opatření, která k tomuto cíli směřovala, byla zde zamítnuta.

Budu rád, když tady spolupráce bude, a myslím, že je potřeba, aby práce postupovala cílevědomě kupředu, a to nemohou nahradit tři čtyři orgány, ale zodpovědní lidé, kteří budou na této problematice pracovat. Proto se domnívám, že stávající instituce, které byly pro tento účel zřízeny, jsou dostačující.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Paní kolegyně Štěpová, poté pan kolega Hofman.

 

Poslankyně Vlasta Štěpová: Děkuji, pane předsedající.

Kolegové a kolegyně, to je skutečně jenom technické připomenutí toho, že by někdy bylo dobře, abychom o sobě vzájemně věděli, abychom se vzájemně poslouchali. Zasedání podvýborů i výborů, pokud se nemýlím, je veřejné, pokud není stanoveno jinak.

V minulém funkčním období fungoval výbor nebo podvýbor pro obchod a cestovní ruch. Řešil totéž, o čem mluvíte, scházel se stejnými lidmi, o kterých mluvíte. Samozřejmě je věcí pracovního kontaktu scházet se s prezidentkou Svazu obchodu a s dalšími a dalšími. Činí to kolega Lang, činím to já, činí to členové mnou řízeného podvýboru, jím řízeného podvýboru.

Čili navrhujete vlastně zřízení něčeho dalšího, co bude fungovat paralelně vedle již dobře fungujících struktur, proto to považuji za zbytečné, protože tady něco existuje a něco funguje. Snad by stačilo vzájemně se domluvit a nežít izolovaně od sebe.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Hofman.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, osobně tady tuto komisi podpořím, ale kladu si jednu velkou otázku. Můžeme se bavit v komisi o všem možném, můžeme se bavit o ochraně dovozců, můžeme se bavit o ochraně našich výrobců, můžeme se bavit o ochraně spotřebitelů proti nelegálním dovozům. Ale pokud toto nebude mít právní rámec, můžeme se o tom jenom bavit, ale faktický výsledek nebude takřka žádný.

Doufám, že pan poslanec, až bude znovu navržen zákon o registračních pokladnách, který podstatným způsobem ztíží možnost nelegálních dovozů a ztíží možnost tzv. nízkých celních deklarací, bude tady pro tento návrh. Doufám, že příslušní poslanci, kteří tady pro tuto komisi budou, podpoří zákon o značkování lihu, protože ten také podstatně ztíží nelegálním výrobcům lihu obcházení našich předpisů a ztíží jim neplacení daní. Doufám, že když se znovu předloží celní zákon, který by měl ve své podstatě zabránit nelegálním dovozům a měl jim preventivně předcházet, bude podpořen.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Moje otázka zní, kdo se další hlásí do rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu končím.

Opětovně se ptám pana kolegy Korbela, zda po těchto vystoupeních chce vystoupit. Nikoliv.

Potom tedy prosím zpravodaje, aby shrnul všeobecnou rozpravu a přednesl návrhy na hlasování.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolím si také pár slov závěrem. Rozprava nebyla tak bohatá, aby bylo třeba ji nějak shrnovat, všichni jsme ji slyšeli.

Snad bych se zastavil u jedné věci, protože jsem také místopředsedou podvýboru pro obchod a cestovní ruch. Při prvním zasedání, kdy se ustavil tento podvýbor, jsme všichni jednomyslně odhlasovali, že všechna jednání podvýboru jsou veřejná. Od té doby také na všechna tato zasedání docházejí zvaní hosté. Chodí tam samozřejmě pravidelně předsedkyně Svazu obchodu paní Pískovská. Je třeba také říci, která organizace jaký prezentuje podíl na síti vnitřního obchodu. Jsou tam zváni všichni zcela volně a otevřeně, takže si myslím, že je to platforma, kde je možné tyto věci řešit otevřeně, a také řešeny jsou.

Pokud tady pan předkladatel poslanec Korbel hovořil o tom, že nebyli schopni zjistit, co podvýbory projednávaly, tak se v tomto případě nedivím. Pan předseda podvýboru mi dal podklad - členové tohoto podvýboru pro obchod a cestovní ruch, za Unii svobody pan Pavel Svoboda a za KDU-ČSL, když mluvím o čtyřkoalici, Ing. Kvapil a kolega Ing. Grůza, nedocházejí na jednání tohoto podvýboru; těžko potom mohou přenášet informace z jednání tohoto podvýboru na ostatní členy poslaneckých klubů.

Domnívám se, že je třeba, aby i tento podvýbor lépe pracoval, aby členové tohoto podvýboru docházeli na jednání, účastnili se debat, a potom by možná i vědění, co všechno se řeší, bylo jednodušší.

Pokud jde o návrhy, v celé rozpravě byl přednesen kolegyní Štěpovou návrh na zamítnutí předloženého návrhu, který byl ještě jednou potvrzen. Takže k hlasování je pouze tento návrh, a pokud nebude schválen, bude třeba otevřít podrobnou rozpravu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Ztotožňuji se s vaší zpravodajskou zprávou.

Prosím všechny, kteří chtějí hlasovat, nechť přijdou do Poslanecké sněmovny, neboť máme před sebou hlasování o návrhu zamítnout předložený návrh.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP