(16.20 hodin)

(pokračuje Zeman E.)

Pokud odvolá výbor a nechá výkonný aparát, ztrácí vliv na cokoliv. Nikdo nebude mít vliv na nic. Tak trochu varuji, že odvolání výboru před zrušením Fondu je velmi problematické řešení.

To je asi pro tuto chvíli všechno. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Táži se, kdo se dále hlásí. Pan poslanec Turek ještě jednou.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji. Ještě jednou. Pan ministr mi v podstatě sebral tu druhou část, protože jsem chtěl říci, že by to byla přesně ta tma, o které jsem hovořil, kdybychom teď začali odvolávat výbor, tak paráda, zavřeme krám a mezitím se budou vybydlovat baráky a bude se vesele spekulovat. Ale prosím, proti gustu žádný dišputát.

Prostřednictvím pana předsedy bych se zeptal, zda pan poslanec Pleva ví o nějaké desetileté a víceleté smlouvě, která byla za účasti nového vedení, podotýkám nového vedení - jestli mě slyší pan poslanec - uzavřena. Rád bych ji tady slyšel na mikrofon.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, doufám, že vás pan poslanec slyšel i bez mého zprostředkování, ale formálně tak činím. Hlásí se pan poslanec Hofman do obecné rozpravy.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám nesmírnou radost z toho, že tento parlament našel sílu a vůli k tomu, aby přiznal zrušením Fondu dětí a mládeže jeden ze svých omylů. Mám tady seznam hříchů Fondu dětí a mládeže jenom evidovaných Nejvyšším kontrolním úřadem. Nejsou to všechny věci, které se za tu dobu staly. Mnoho těchto věcí bylo velkou morální újmou mládežnickým organizacím a organizacím různých dobrovolných spolků, které se staraly o mládež, protože jednání Fondu dětí a mládeže nebylo kolikrát v souladu. Nerozlišuji, zda to bylo nové, nebo staré vedení.

Že se s tím jednou a co nejdříve má udělat konec, mne přesvědčil dopis prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, který tímto odpovídal na zadání Poslanecké sněmovny ze dne 21. 3. 2000, který říká: "Kolegium NKÚ jednalo o výsledcích provedených akcí, které poukázaly na hlavní nedostatky týkající se hospodaření s majetkem bývalého SSM, a to jak z pohledu předání a převzetí tohoto majetku, tak i z hlediska hospodaření s tímto majetkem po jeho převodu na Fond dětí a mládeže, resp. jeho spravování prostřednictvím obchodních společností. Kolegium Nejvyššího kontrolního úřadu dospělo k názoru, že v kontrolních závěrech zásadní nedostatky a pochybení nebyly náležitým způsobem napraveny, tudíž i další kontrolní akce by nepřinesla žádné významné informace o této problematice."

Vážené dámy a pánové, doufám, že se rozhodnete správně a že tento stav skončí. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nyní se přihlásil pan ministr Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že součástí této debaty, resp. korektního jednání v této debatě by mělo být přiznání o konfliktu zájmů v této záležitosti, co se týká pana poslance Turka. To jen technická připomínka.

Druhá technická připomínka je - a to se obracím vaším prostřednictvím na předsedu školského a kulturního výboru - že došlo k neskutečné situaci. Předseda výboru Fondu dětí a mládeže odmítl respektovat rozhodnutí parlamentního výboru. Odmítl respektovat požadavek parlamentního výboru, že do přijetí zákona nebude nakládáno s majetkem Fondu dětí a mládeže, resp. s majetkem SSM v tom smyslu, že nebudou uzavírány smlouvy o dlouhodobých pronájmech, nájmech a podobně. Myslím si, že tato skutečnost nejvíc svědčí o tom, jak vypadá stav výboru tohoto fondu vůči jeho zřizovateli, to je Poslanecké sněmovně, potažmo příslušnému výboru. Co víc k tomu říci?

Pokud výbor Fondu nehodlá respektovat rozhodnutí příslušného poslaneckého výboru, domnívám se, že následné rozhodnutí Poslanecké sněmovny musí být jednoznačné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Další je paní poslankyně Dostálová. Tuto dvojici Dostál - Dostálová musíme udržet v těsném tandemu za každou cenu.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, již v prvním čtení na začátku tohoto roku jsem zde vyjádřila uspokojení nad tím, že do této sněmovny konečně doputoval zákon o zrušení Fondu dětí a mládeže, a dokonce jsem zde na začátku tohoto roku poděkovala panu ministrovi, že konečně se budeme zabývat touto kauzou, budeme se zabývat zrušením Fondu dětí a mládeže. Už nebudu opakovat to, co zde opakoval pan kolega Turek a co jsem zde řekla já, že považuji za velmi špatné, že jsme k tomu nepřistoupili už minulý rok, kdy jsme volili nový výbor fondu.

Nebudu zde číst řadu pozměňovacích návrhů, které jsme předložili podvýboru a výboru a ze kterých jsme vypracovali komplexní pozměňovací návrh k zákonu. Jsem velice ráda, že jsme v tomto komplexním pozměňovacím návrhu dospěli k určitému zprůhlednění likvidace fondu, a to v tom smyslu, že likvidátor bude jmenován vládou na návrh Poslanecké sněmovny, to, že likvidační zůstatek bude podléhat kontrole Poslanecké sněmovny, to, že nám likvidátor bude předkládat pravidelně každých šest měsíců zprávu o likvidaci fondu a v neposlední řadě také to, že akcie Mladé fronty, tolik diskutovaná akcie, nebude převedena pod stát a nebudeme zde mít státní nakladatelství, ale Mladá fronta bude privatizována tak jako všechny ostatní společnosti a akcie.

To jsem považovala za velice důležité říci, že jsme opravdu dospěli napříč stranami tohoto konsensu a té možnosti, aby likvidace Fondu dětí a mládeže podléhala kontrole Poslanecké sněmovny. Tak jako už sám o sobě zákon Fondu dětí a mládeže byl něčím výjimečný, tak si myslím, že bychom pod tento zvláštní režim měli dát i tento zákon o zrušení Fondu dětí mládeže.

Závěrem bych ještě velice ráda řekla pár vět k návrhům, které zde zazněly z úst poslance Plevy a ke kterým se také kloní pan ministr Dostál. Osobně se také přikláním k okamžitému a co nejrychlejšímu odvolání výboru fondu, protože signály o tom, že je majetek spravován takovým způsobem, že jsou uzavírány další a další smlouvy a tím pádem je znesnadňováno a znemožňováno to, aby byl fond urychleně zlikvidován, tyto signály máme všichni, je to řada z nás. Proto si myslím, abychom tomu co nejrychleji zabránili, bylo by velmi dobré, kdybychom se zabývali urychleným odvoláním výboru fondu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Moc bych prosil všechny pány poslance, aby opravdu ztišili své kuloární rozhovory. Paní kolegyně, prosím vás o klid.

Pan poslanec Brousek, pak pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Václav Brousek: Vážený pane předsedo, chtěl bych vaším prostřednictvím vzkázat panu poslanci Turkovi, že se přinejmenším mýlí, když tvrdí, že nebyly uzavírány smlouvy na delší dobu za působení tohoto Fondu. Cituji ze seznamu, který nám předložil tento fond ve výboru.

Položka 2024: TZ Lišky u Bechyně, 640 Tábor - od 1. 4. 2000 do 31. 12. 2009. Další položka 1181: Písnice, Čeněk Absolon - od 1. 4. 2000 do 1. 3. 2007. Nevím, jestli mám pokračovat v těchto položkách. Myslím si, že je to zbytečné, ale neříkejme tady věci, které nejsou pravdivé.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP