(16.10 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Turkovi. Jako čtvrtý se přihlásil do obecné rozpravy poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, celá tato kauza Fondu dětí a mládeže obecně ukazuje na to, že představa, že vytvoříme nějaký státní fond, dosadíme tam osvícené úředníky či osvícené členy fondu a ono to bude báječně fungovat, je naprosto zcestná.

Už se vystřídalo několik rad fondu. Situace se nijak radikálně nezlepšuje. Pokud kolega Turek říká, že nastalo radikální zlepšení, je to tím, že už je konečně rozpočtována nějaká částka na rozdělení, pak z objemu majetku je to částka, která není příliš vysoká. Já to za radikální změnu situace nepovažuji.

Ukazuje to jenom na to, že tento nápad vytvořit Fond dětí a mládeže a takto hospodařit s majetkem byl špatný od samého počátku. Možná bychom si z toho měli vzít poučení i do budoucna, když budeme zakládat další státní fond.

Nicméně bych chtěl říci jednu věc. Vzniká nebezpečí, že prodlužováním agónie fondu dojde k dalším nevratným krokům. Již teď fond uzavírá na majetek nájemní smlouvy na dobu trvání tu deset let, tu kratší či delší dobu. Domnívám se, že jediným řešením v této chvíli je odvolat radu fondu. My jsme se pokusili již usnesením na výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu požádat fond, resp. svým způsobem doporučit fondu, aby neuzavíral žádné takovéto dlouhodobé smlouvy, které v podstatě blokují tento majetek, není možné, aby se s tím dále nakládalo, s tím, že je připravován zákon - a tehdy byl vlastně už postoupen do druhého čtení - o zrušení Fondu dětí a mládeže, a konají se nevratné kroky. Bylo nám řečeno radou fondu, že oni se tímto naším doporučením řídit nebudou, že oni jsou správci majetku a budou si v podstatě dělat, co budou chtít. Myslím si, že samozřejmě ze zákona na toto mají právo, ale my bychom měli mít ze zákona právo je odvolat, pokud nesouhlasíme s tím, jak hospodaří.

Další příklad, jak fond přistupuje k tomuto zákonu, byl seznam, který měl být jakousi výčtovou metodou toho, co bude převáděno organizacím dětí a mládeže. Tento seznam byl předán ministerstvu v posledním, nejzazším termínu. Ministerstvo v podstatě mělo jednu noc na to, aby tento seznam připravilo pro výbor. Samozřejmě v tomto seznamu jsme našli mnoho chyb a nesrovnalostí. Nakonec po různých konzultacích jsme se dohodli, že výčtovou metodu opustíme v tomto zákoně, protože se bojíme, že bychom napáchali mnohé škody. Ti, kteří si pamatují různé jiné výčtové zákony a co s tím pak bylo za problémy, mi asi dají za pravdu.

Protože si myslím, že fond nebyl kooperativní a rada fondu nekooperuje s Poslaneckou sněmovnou, naopak předkládá neustále projekty - zde ve sněmovně byl jejich mluvčím jistě kolega Turek - s tím, že fond bude báječně fungovat i nadále a bude rozdělovat majetek, mám obavu, že spíš fond bude fungovat tak báječně nadále, až mu žádný majetek za chvíli nezůstane. Proto si dovolím v podrobné rozpravě přednést návrh usnesení, který by alespoň částečně tuto problematiku řešil.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Plevovi. Jako poslední mi písemnou přihlášku do obecné rozpravy předal poslanec Václav Brousek.

 

Poslanec Václav Brousek: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, bohužel sdílím obavy ministra kultury o zcizení majetku fondu. Vede mě k tomu několik věcí.

Za prvé - výbor fondu skutečně nerespektoval zadání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu o dalším nenakládání s majetkem. Je to bezprecedentní rozhodnutí výboru fondu, které není omluvitelné ani vyjádřením předsedy fondu o tom, že někdo se musí o majetek starat.

Také předložení seznamu, který obsahuje majetek jak na vrácení organizacím, tak na bezúplatný převod, byl fondem předkládán neúplný, popř. snadno zpochybnitelný, ve kterém jsme nalezli mnoho chyb. A to byl jeden z důvodů - říkám: jeden z důvodů - proč nebylo možné tento zákon projednat na výboru.

Podporuji tedy rychlé zrušení fondu a částečné převedení majetku mládežnickým organizacím a zbytek - prodej ve veřejné soutěži. Proto budu navrhovat v podrobné rozpravě zrušení fondu ke dni vyhlášení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Do rozpravy se přihlásil pan ministr Zeman.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Pane předsedo, dámy a pánové, jenom bych několik stručných komentářů k tomu, co zde zaznělo. Jednak zde zaznělo několikrát slovo "jak řekl pan ministr", ale zde mluvili dva ministři a nebylo to vždy totéž.

K paní poslankyni Svobodové: Klade se zde za vinu - a oni to komentovali již někteří další, kterým bych chtěl poděkovat, je to paní poslankyně Šojdrová a pan poslanec Pleva - leccos, za co ministerstvo nikterak neodpovídá. Chtěl bych zde zdůraznit, že fond je instituce parlamentní a ministerstvo má jenom tu smůlu, že je v této věci vždy vůči němu předkladatelem. Nemá k němu žádné pravomoci. Ty má Parlament.

Pokud se tam vyskytovaly návrhy, že není doprojednáno a bylo by vhodné doprojednat a bylo by počkat na zákon o mládeži, domnívám se, že toto jsou věci mírně řečeno nereálné. Spojujeme to s něčím, co zdaleka ještě není na stole. Jinak není doprojednáno - bavíme se o tomto zákonu - od března. Myslím, že toho času bylo relativně dost.

K panu poslanci Turkovi - souhlasím a musím mu dát za pravdu, že v posledních měsících fond vykázal zlepšení. Jen bych chtěl podotknout, že je dobré si uvědomit vůči čemu. To znamená vůči stavu, který byl výsměchem majetku. Takže samozřejmě takové zlepšení potom je poměrně výrazné, ale nevím, zda dostatečně průkazné. Nechci to komentovat.

K panu kolegovi Plevovi - chci mu poděkovat, to už jsem zde zmínil, ale nicméně bych ho chtěl v jedné věci opravit. Fond dětí a mládeže nikdy nebyl státním fondem. Naopak. Parlament si ho vytrucoval vůči vládě, vůči státu jako pokus vzít tyto záležitosti z rukou státu. Hlásím se zde i ke svému podílu viny. Byl jsem poslancem tohoto Parlamentu a členem příslušného výboru v době, kdy se tento fond zakládal. Musím konstatovat, že jakkoli tento pokus byl dobře míněný, nezdá se, že by byl úspěšný.

K návrhům na odvolání Fondu dětí a mládeže bych chtěl říci jen pro informaci - nechci tím plédovat ani pro, ani proti - a tuto sněmovnu upozornit, že jediný orgán, na který má tato sněmovna jako zřizovatel fondu nějaký vliv, je právě dotyčný výbor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP