(9.50 hodin)

(pokračuje Brožík)

Končím projednávání tohoto návrhu zákona, končím projednávání bodu č. 39. Děkuji panu ministrovi i zpravodaji. O slovo se hlásí pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolím si navrhnout tři procedurální návrhy, které spolu úzce souvisejí a o kterých se tady v kuloárech intenzivně mluví.

Prvním návrhem je, abychom na pořad této schůze ještě zařadili tisk 513, tj. zákon vrácený prezidentem republiky, o sdružování v politických stranách a politických hnutích, zákon č. 424/1991. To je první procedurální návrh.

Druhý procedurální návrh je, abychom stanovili, že tento bod budeme projednávat příští pátek 21. července od 10 hodin, to je druhý procedurální návrh.

Třetí procedurální návrh je, abychom body, které jsme si pevně schválili na tento pátek, tzn. zákony vrácené Senátem, body 133, 134, 135, 136 a 137, tj. soudní poplatky, zjednodušeně řečeno, auditoři, ochrana veřejného zdraví, Probační a mediační služba a Státní zemědělský intervenční fond, projednávali také v pátek 21. července po projednání tohoto nově zařazeného bodu. Znamenalo by to tedy, že tento pátek bychom nejednali, jednali bychom jen příští pátek o všech těch vrácených věcech.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásila místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ráda bych vyslovila určité pochybnosti o možnosti postupu, tak jak jej navrhl pan poslanec Benda. Podle informace, kterou jsem obdržela z legislativního i organizačního odboru Poslanecké sněmovny, zákon vrácený prezidentem, tedy zákon o politických stranách, má razítko kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny z 11. tohoto měsíce. Podle § 98 předseda předloží vrácený zákon sněmovně na nejbližší schůzi, nejdříve však za 10 dnů od jeho doručení. Podle stanoviska naší legislativy se těchto deset dnů počítá jako deset celých dnů, to znamená od uplynutí deseti celých dnů. Podle tohoto stanoviska by bylo možné tento zákon projednávat nejdříve v sobotu.

Já si samozřejmě uvědomuji, že pan poslanec Benda může v tuto chvíli se mnou vést procedurální spor, já ovšem tvrdím, že podle sdělení zaměstnanců Poslanecké sněmovny se dosud vždy postupovalo způsobem, který jsem uvedla.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Ještě bych si také dovolil jako řídící schůze sdělit panu poslanci Bendovi, že o zařazení zákona vráceného prezidentem Poslanecké sněmovně není třeba hlasovat. Tento zákon se podle jednacího řádu automaticky zařazuje na nejbližší schůzi, ale samozřejmě v době po uplynutí deseti dnů.

Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přiznám se, že jsem nechtěl vystoupit k této věci, ale trochu mě překvapilo vystoupení paní kolegyně Buzkové, neboť na toto téma jsme včera společně jednali s předsedou Poslanecké sněmovny, který na rozdíl od zaměstnanců jí i mně i kolegům sděloval, že tisk doputoval podstatně dříve, a že tudíž je možné, aby byl v pátek projednán. Teď nevím, proč tato informace zazněla, a je fakt, že zodpovědná osoba v tuto chvíli není Kancelář sněmovny, ale předseda Poslanecké sněmovny, který se včera jasně vyjádřil v tom smyslu, že lhůta v pátek je lhůtou možnou.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásí se předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že sdělení místopředsedkyně Petry Buzkové bylo jednoznačné a musím potvrdit, že jsem viděl tento doklad, na němž je razítko s datem 11. 7. Jestliže se pan předseda domnívá něco jiného, je třeba to doložit dokladem. Můžeme hovořit o tom, jaký má kdo dojem nebo pocit, ale je potřeba, aby byl jasný výklad, aby to nemohl nikdo zpochybnit. Není pochyb o tom, že je potřeba tento tisk zařadit na nejbližší schůzi, ale není možné, aby někdo zpochybnil to, že jsme projednali tento tisk v rozporu s jednacím řádem sněmovny.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Předseda poslaneckého klubu ODS pan Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, předkládám alternativní návrh, který se liší v tom, že místo pátku by byla sobota, protože se domnívám, že ti, co jsou ochotni přijet v pátek, přijedou i v sobotu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Prosím Poslaneckou sněmovnu o zklidnění. Pan předseda Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, paní a pánové, jsem přesvědčen, že výklad, který je tady proveden, není v souladu se zákonem o jednacím řádu. Využívám toho, že zařazení nového bodu zablokuje 20 poslanců nebo dva poslanecké kluby. Klub KSČM nesouhlasí se zařazením na tuto schůzi. Nejbližší schůze je v září.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane předsedo, prosím vás, abyste se podíval do jednacího řádu i do zákonů souvisejících, protože o zařazení zákona vráceného prezidentem republiky nemusí sněmovna hlasovat. Proto jsem také upozorňoval pana poslance Bendu, že o jeho prvním procedurálním návrhu bych nedal hlasovat. Mohli bychom pouze hlasovat o tom, že nebudeme jednat v pátek, že budeme jednat příští sobotu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP