(10.00 hodin)

(pokračuje Brožík)

V případě, že bychom jednali příští sobotu a uběhla by desetidenní lhůta, automaticky by se zařadil i návrh zákona vrácený panem prezidentem. Jiná interpretace, podle mého mínění, nelze ani projednávat.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, já nesdílím váš názor, protože podle mého zákonu zákon o jednacím řádu hovoří o tom, že zákon vrácený prezidentem se zařadí na nejbližší schůzi, to znamená, že to není otázka automatismu, že je to otázka toho, že nejbližší schůze následující je skutečně 14. září, jak jsme ji schválili včera, čili na schůzi, která začne 14. září, bude tento bod řádně zařazen. Nikdo to nezpochybňuje a také tak bude projednán.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chtělo by se říci, že jsme začali tak hezky dnešní jednací den a tak špatně pokračuje dál. Já bych byl velmi rád, abychom si, vážené kolegyně a kolegové, trochu osvěžili paměť a nepokoušeli se o účelové konstrukce, neboť nikdy v minulosti se o zařazení bodu vráceného prezidentem nehlasovalo - to za prvé. A vždy, když doputoval do sněmovny a bylo možné ho projednávat v probíhající schůzi Poslanecké sněmovny, vždy byl zcela automaticky na takovouto schůzi zařazen.

Prosím, nepokoušejme se v tuto chvíli něco účelově překrucovat a zkusme se teď spíš než o tomto pobavit o faktu, že Kancelář sněmovny skutečně dodala doklad o tom, že pan předseda se mýlil, když tvrdil, že onen dopis došel dříve, že došel opravdu 11. Jediné smysluplné v tuto chvíli naše konání může být hlasování o tom pozměňovacím návrhu, jestli se sejdeme v sobotu, či nikoliv. Další debata je v tuto chvíli naprosto zbytečná a takovéto hlasování tu debatu ukončí a rozhodne o tom, jestli ano, nebo ne.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já s vámi, pane místopředsedo, souhlasím, protože jak jsem viděl před chvílí, jsou zde předloženy procedurální návrhy. Paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, poslanecký klub sociální demokracie se nikdy nevyhýbal tomu, aby byl v budově Poslanecké sněmovny a aktivně se zúčastňoval na projednávání zákonů. Nicméně tento návrh, který zde padl, je návrhem, který prostě nemá důvod. Pokud tento zákon bude projednán v září, není problém s jeho legisvakancí, není problém s tím, že by hrozilo jakékoliv prodlení. Z tohoto důvodu opravdu nevíme, proč by tento zákon měl být projednán ještě nyní. V případě, že by šlo o zákon, kdy by hrozilo jakékoliv nebezpečí z prodlení, poslanecký klub sociální demokracie by samozřejmě v Poslanecké sněmovně byl a o takovémto zákoně hlasoval. Zde nám trochu uniká účel. (Potlesk v části sněmovny).

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych možná ještě před závěrečným hlasováním o těchto procedurálních návrzích chtěl vyzvat kancléře parlamentu, protože mám takové informace, že v průběhu parlamentních prázdnin má docházet k rekonstrukci některých částí hlasovacího zařízení, má docházet k pracím, které vyžadují, aby tady ve sněmovně nebylo žádné zasedání.

Já vám dám slovo, pane kolego Výborný.

Já jenom jako předseda komise pro práci Poslanecké sněmovny tyto informace mám a dostali jste i na kluby, že Kancelář Poslanecké sněmovny žádá o co nejnižší účast lidí v době parlamentních prázdnin v prostorách Poslanecké sněmovny i prostorách jednotlivých kanceláří. Já to tady sděluji. Samozřejmě, že rozhodneme o těchto návrzích hlasováním. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo. Já vůbec nechápu, proč jste nám to sděloval, protože práce parlamentu se přece neřídí tím, že někdo naplánoval rekonstrukci budovy nebo rekonstrukci hlasovacího zařízení, ale tím, že parlament prostě pracuje jako parlament, a ne jako úřad, který když mu zavřou hlasovací zařízení, tak odjede na dva měsíce domů a nic nečiní. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Já jsem, pane kolego, nechtěl sdělit, že parlament nebude pracovat, já jsem jenom chtěl sdělit technickou poznámku, která se týká Poslanecké sněmovny. To za prvé. A za druhé, pokud se budeme řídit naším schváleným harmonogramem - jarní zasedání Poslanecké sněmovny, které v současné době probíhá, podle harmonogramu je už přesunuto do variabilního týdne, který končí 15. července. Ale nebudeme dále o těchto záležitostech diskutovat.

Já jsem přesvědčen, že můžeme hlasovat o dvou návrzích. Za prvé, že Poslanecká sněmovna nebude jednat tento pátek 14. 7., a že Poslanecká sněmovna bude jednat v sobotu 22. 7. Souhlas? Pan předseda klubu Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Chtěl bych požádat o jednu věc, protože když se na vedení sněmovny rozhodovalo o programu na tento týden, bylo řečeno, že tento den - středa dopoledne - bude vyhrazen projednávání takových zákonů, při kterých není nezbytná přítomnost pěti ministrů, kteří jsou zároveň poslanci, aby mohla jednat vláda. V případě, že takováto hlasování budou předkládána, pak bych žádal, aby tato hlasování byla provedena po 14. hodině dnešního dne, aby bylo dodrženo to, na čem se vedení sněmovny dohodlo.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane předsedo. Pan předseda KSČM Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já jsem přesvědčen, že je lépe, aby vydiskutoval otázku případného zařazení na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny všech vrácených zákonů - protože podle včerejší informace Senát bude zasedat i v srpnu - organizační výbor se znalostí jak toho, co se odehraje ještě v Kanceláři prezidenta republiky, tak v Senátu, a proto bych doporučoval, abychom tuto procedurální debatu přerušili a otevřeli ji nejdříve až po projednání v organizačním výboru.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane předsedo. Organizační výbor bude zasedat dnes o polední přestávce.

Já se zeptám, zda má někdo námitky proti tomu, abychom hlasování o těchto procedurálních návrzích zařadili až na 14. hodinu? Není námitek. Takže přerušuji projednávání těchto procedurálních návrhů do 14 hodin.

Pro stenozáznam - pan poslanec Vojtěch Vymětal má náhradní kartu číslo 7.

 

Dalším bodem je

 

40.
Vládní návrh zákona o způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání
a o dalším vzdělávání ve zdravotnictví a o změně některých souvisejících zákonů,
(zákon o zdravotnickém povolání)
/sněmovní tisk 618/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Prosím, pane ministře, máte slovo. Sněmovnu bych požádal o stejný klid jako při minulém projednávání procedurálních záležitostí.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Dovolte mi, abych v krátkosti uvedl předkládaný návrh zákona o odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání a o dalším vzdělávání ve zdravotnictví a o změně některých souvisejících zákonů, neboli zákon o zdravotnickém povolání.

Hlavním důvodem pro zpracování předmětného návrhu zákona je již nevyhovující a zastaralá stávající právní úprava této problematiky, provedená zákonem č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, a prováděcími předpisy vydanými k provedení tohoto zákona. Tato zastaralá právní úprava není slučitelná s předpisy Evropské unie ani s příbuznými právními předpisy České republiky, např. se zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, na který by měla tato právní úprava svým obsahem navazovat.

V současné době je nezbytné stanovit, které z nově zavedených studijních programů se zdravotnickým zaměřením na vysokých školách opravňují jejich absolventy vykonávat zdravotnické povolání, a stanovit specializační obory pro jejich další vzdělávání. Zároveň je třeba zákonem stanovit podmínky akreditace udělované Ministerstvem zdravotnictví pro poskytování dalšího vzdělávání ve zdravotnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP