Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
13. července 2000 v 9.02 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, členové vlády, zahajuji desátý jednací den 26. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, resp. sdělení, komu náhradní karta již byla vydána. Pan poslanec Michael Kuneš má náhradní kartu č. 1.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Jarmila Boháčková - zdravotní důvody, Veronika Nedvědová - zahraniční služební cesta, Evžen Snítilý - rodinné důvody, Milan Zuna - zdravotní důvody. Z vlády se omlouvá na dnešní odpoledne a na zítřek ministr kultury pan Pavel Dostál - dlouhodobě plánovaná pracovní cesta do regionu, a na dnešek a zítřek se omlouvá ministr zahraničních věcí pan Jan Kavan - oficiální návštěva Izraele a Palestiny.

Pro vaši informaci vám sděluji, že jsme stanovili, že dnes budeme projednávat body 98 a 79, což je Zpráva o stavu realizace Programového prohlášení a o činnosti vlády České republiky a třetí čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů.

Po projednání těchto dvou bodů se vrátíme k bodu 54, u něhož nebylo jednání včera dokončeno, jakkoli jsme se domnívali, že dokončeno naším hlasováním bylo. Je to onen zákon o družstevních záložnách, resp. o vydání státních dluhopisů. Odpoledne nejdříve budeme pokračovat v přerušeném bodu 74, kde nám zbývá závěrečné hlasování o vládním návrhu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Mezi těmito určenými body budeme případně pokračovat v projednávání zákonů ve třetím čtení, ze kterých máme ještě projednat body 82, 97 a 95, s tím, že bod 95, což je vládní návrh zákona o zrušení Fondu dětí a mládeže, lze projednávat až od 14. hodiny, zatímco body předcházející - vládní návrh zákona o Správách povodí a návrh zákona o zemědělských skladních listech a zemědělských veřejných skladech - lze projednávat již v průběhu celého dne.

Připomínám také, že interpelace na předsedu vlády jsou, stejně jako on, vyčerpány, a proto budou ústní interpelace pokračovat až od 17.00 hodin. Znamená to tedy, že čas, který je běžně vyhrazen pro ústní interpelace na předsedu vlády, vyplníme projednáváním bodů, které jsou zařazeny na pořad této schůze Poslanecké sněmovny.

 

V tuto chvíli tedy prosím zahájíme projednávání bodu

 

98.
Zpráva o stavu realizace Programového prohlášení a o činnosti vlády České republiky /sněmovní tisk 656/

 

Prosím, aby se slova ujal předseda vlády Miloš Zeman a předloženou zprávu uvedl.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci.

Tato Poslanecká sněmovna před zhruba čtyřmi lety požádala svým usnesením vládu, a to jakoukoli vládu České republiky, aby pravidelně v ročních intervalech předkládala zprávu o své činnosti. Týmž usnesením současně Poslanecká sněmovna požádala, aby tato zpráva byla předložena na stejné zasedání, v němž je projednáván státní závěrečný účet. Vláda České republiky samozřejmě toto zadání Poslanecké sněmovny plní a předkládá vám zprávu o své činnosti.

Na rozdíl od zprávy, kterou jsme předložili přibližně před rokem, je tato zpráva obsahově poněkud jiná. Je to dáno tím, že vždy existuje nenulové časové zpoždění mezi rozhodnutími exekutivy a mezi důsledky, resp. dopady tohoto rozhodnutí. Jestliže např. vláda schválí investiční pobídku, pak dopad této investiční pobídky na zaměstnanost a produkci je totožný s časovým zpožděním, které odpovídá délce výstavby příslušného podniku.

Je proto pravda, že vás minulý rok ve své zprávě vláda seznamovala především s rozhodnutími, která přijala, zatímco dnes vás seznamuje především s dopady těchto rozhodnutí. Je tomu tak proto, že i sebelepšími úmysly může být dlážděna cesta do pekla, a podle mého názoru to, co je skutečně důležité, jsou výsledky, jsou činy, jsou fakta, a nikoli pouhé emoce, ať už pozitivní, nebo negativní.

Dovolte mi proto, abych ve svém následujícím výkladu, který doplní místopředsedové vlády odpovídající za jednotlivé oblasti její činnosti a koordinaci těchto oblastí, se zaměřil právě na fakta, na tvrdá data, to znamená na výsledky.

Dovolte mi dále, abych svůj úvodní výklad rozčlenil do dvou základních oblastí, a to na zahraniční politiku a politiku domácí, přičemž pokud jde o domácí politiku, domnívám se, že přirozenou dezagregací této tematiky je členění na oblast ekonomickou, sociální, bezpečnostní a legislativní.

Pokud jde tedy o oblast zahraniční politiky, lze konstatovat, že základní zahraničněpolitickou prioritou vlády, vyjádřenou již v jejím programovém prohlášení, bylo urychlení naší přípravy pro vstup do Evropské unie. I zde existovala určitá setrvačnost, a jak víte, minulá zpráva Evropské komise nebyla pro Českou republiku příliš pozitivní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP