(Po jedné minutě.)

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, je 17.00 hodin. Zahajuji bod pořadu nazvaný

 

125.
Ústní interpelace

 

Minulý týden jsme udělali deset prvních ústních interpelací. Jedenáctou interpelaci na ministra dopravy poslankyně Hanačíková stahuje, a proto nastupuje poslanec Miroslav Beneš se svou interpelací na ministra financí.

(V sále je velký hluk.)

Prosím ostatní kolegy, aby umožnili průběh interpelací, včetně poslance Zahradila. On ani neslyší, co teď říkám!

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, moje myšlenka na interpelaci vznikla v době, která byla výrazně aktuálnější. Mezitím uběhlo hodně času, a proto bych svoji otázku poněkud posunul. Moje interpelace se týkala toho, co jsme tady slyšeli v průběhu prvního i druhého čtení při projednávání vládního návrhu zákona o finanční kontrole ve veřejné správě. Řada poslanců zde vznášela své připomínky, že tento návrh zákona jde nad rámec nezbytný. Bylo nám tvrzeno, že tomu tak není. Já bych chtěl poděkovat Ministerstvu financí, které zareagovalo na připomínky poslanců a předložilo samo návrhy na úpravu textace některých paragrafů, a panu ministrovi bych chtěl položit jen jednu otázku.

Vážený pane ministře, jste opravdu přesvědčen, tak jak jste v průběhu prvního čtení tvrdil, že se jednalo o textace návrhu zákona, které opravdu byly nezbytné, anebo si myslíte, že příště bude zapotřebí věnovat větší péči tomu, zda požadavky Evropské unie jsou zákony plněny?

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana ministra financí.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Vážený pane poslanče, odpověď je jednoduchá. Já jsem přesvědčen - a je o tom přesvědčen i příslušný odborný útvar Ministerstva financí, já sám se v tom necítím být odborníkem - že první návrh, tak jak byl předložen vládou, byl lepší než ony pozměňovací návrhy, které jsme rádi zpracovali. Jsem si vědom toho, že coby menšinová vláda se musíme snažit hledat v takovýchto důležitých věcech, ale i v řadě dalších politický konsensus.

Nemyslím si, že je pravdivé tvrzení, že náš první návrh šel nad rámec toho, co je obvyklé v jiných zemích, co je ústavní atd. Budeme se nicméně snažit při novém zpracování zákona dosáhnout toho, aby byl akceptovatelný Poslaneckou sněmovnou a Senátem, protože bezesporu tento zákon výrazně potřebujeme.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Táži se pana poslance, zda má doplňující otázku.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, já jsem prostě přesvědčen, že kdyby opravdu ten návrh zákona nešel nad rámec, tak už z něj nešlo couvnout, takže děkuji i za budoucí vstřícnost panu ministrovi.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. To nebyla otázka. Dostáváme se k další interpelaci. Interpeluje poslanec Havlíček opět ministra financí.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové. Pane ministře, obracím se na vás s touto interpelací, s dotazem, jak vláda plní rozpočtové výdaje a zároveň jak plní své rozpočtové priority stanovené ve vládním programovém prohlášení. Co se týče naplňování programového prohlášení, nechám stranou podrobnější hodnocení, protože již dnes je nepochybné, že vláda plní pouze sliby obsažené v tzv. opoziční smlouvě. Na programové prohlášení pak jaksi nezbývá čas nebo možná ani chuť. Dovolím si tedy vládě připomenout, a vám pane ministře, že vláda ve svém programovém prohlášení slíbila zlepšit přístup k bydlení především mladým lidem, ve skutečnosti však vláda ruší nástroj, který je pro mladé rodiny klíčem pro bydlení.

Proto křesťanští demokraté navrhli vyčlenit z rozpočtu na tento rok pro tyto účely alespoň 500 mil. Kč a současně upravit podmínky pro získání půjčky, např. zvýšením nejvyšší věkové hranice na 35 let a podmínku výše příjmu na dvojnásobek životního minima, tak aby ji mohly získat především mladé rodiny a občané s nižšími příjmy.

Musím konstatovat, že vláda neplní sliby a sociální demokraté hodili mladé rodiny přes palubu. Velmi znepokojující je fakt, že vláda státní rozpočet na r. 2000 také neplní. Státní rozpočet v kapitole Ministerstva pro místní rozvoj počítá s poskytnutím 60 mil. Kč na tzv. bezúročné půjčky na bytovou výstavbu. Tyto potřebné prostředky měly být v dubnu převedeny z Ministerstva financí na účet Českomoravské záruční a rozvojové banky. Dnes je 13. července, a prostředky tam stále převedeny nejsou. Znamená to tedy, že nemohou být využívány těmi, kteří je nezbytně potřebují, těmi, kteří splňují stanovené podmínky pro jejich poskytnutí, a hlavně těmi, kteří s nimi počítali již v dubnu t. r. a na tyto prostředky mají uzavřené smlouvy.

Proto se ptám, jaký je osud těchto prostředků a kdy už konečně začne vláda plnit státní rozpočet a své programové prohlášení v této kapitole. Chci vás upozornit, že v zimě se staví složitěji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana ministra financí.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Pane poslanče, pane předsedo, vážení kolegové, já jsem skutečně na rozpacích, jakým způsobem mám odpovědět, protože nejsem ministrem pro místní rozvoj a Ministerstvo financí neřídí kapitolu Ministerstva pro místní rozvoj. Jakmile dostane od jakéhokoliv ministerstva žádost na úpravy v kapitole, převedení čehokoli, je-li to v souladu se zákonem, činí promptně to, že vyjde příslušnému předkladateli vstříc, protože není odpovědné za příslušnou politiku. To je plnou zodpovědností správce takové kapitoly a Ministerstvo financí je zodpovědné za to, aby celek rozpočtu fungoval.

Na tuto otázku nedovedu odpovědět z prostého důvodu, protože není v mé kompetenci. Každopádně bych ale řekl, že za prvé nelze vytknout Ministerstvu financí, že by nepodporovalo - samozřejmě v rámci rozpočtu, v rozměru, který je dán zákonem - bytovou politiku Ministerstva pro místní rozvoj a za druhé - nyní odpovídám spíše jako místopředseda vlády pro hospodářskou politiku - jsem přesvědčen, že právě v rámci tohoto rozsahu, v rámci možností, které jsou, i tento cíl je odpovídajícím způsobem plněn. Jsem nicméně přesvědčen, že moudré zřízení fondu rozvoje bydlení - omlouvám se, že nevím přesný název - umožní zlepšit pro příští roky obsah této politiky.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Táži se pana poslance, má-li doplňující otázku.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Pane předsedo, dámy a pánové, pane ministře, já jsem se ptal, jestli byly finanční prostředky uvolněny z Ministerstva financí na tyto účely. Žádal jsem, abyste odpověděl jestli byly, či nebyly. Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Chce pan ministr reagovat?

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Nezbývá mi, než říci jednu rozvitější větu. Bylo-li o ně požádáno, byly promptně uvolněny. Nebylo-li o ně požádáno, nebyly uvolněny. Situaci neznám, ale není to Ministerstvo financí, které by bránilo jakémukoli správci kapitoly v rámci schváleného rozpočtu provádět jeho hospodářskou či jakoukoliv jinou politiku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP